Πόσα εκατομμύρια βαλίτσες χάθηκαν το 2012;

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των επιβατών που ταξιδεύουν με αεροπλάνο είναι το να χάσουν τη βαλίτσα τους.

Σύμφωνα με τελευταία διεθνή έρευνα με θέμα τις χαμένες αποσκευές, το 2012 χάθηκαν 26,4 εκατομμύρια βαλίτσες σε σύνολο 2,95 δισεκατομμύρια επιβατών. Το 82,9 % των αποσκευών απλά άργησαν να φτάσουν στον προορισμό τους, αρά οι κάτοχοι τις πήραν στα χέρια τους με μια καθυστέρηση. Το 12,9% ήταν βαλίτσες που υπέστησαν μικρές ή μεγάλες καταστροφές και μόλις το 4,2% χάθηκαν ή εκλάπησαν.

Το κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες ήταν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι αποσκευές που δεν έφτασαν εγκαίρως ή καθόλου στον προορισμό τους χάθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ευρωπαϊκά μεγάλα αεροδρόμια και λιγότερο σε μικρότερα της Νοτίου Αμέρικης ή ακόμα περισσότερο της Ασίας .

Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που μπορεί να χαθεί μια βαλίτσα; Σε ποσοστό 48% οφείλεται σε κακό χειρισμό κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, ενώ κατά 17% στην αποτυχία φόρτωσης της αποσκευής στο αεροπλάνο. Αμέσως μετά με ποσοστό 13% έρχεται και η πιθανότητα να γίνει λάθος μεταξύ των αποσκευών δυο επιβατών.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των χαμένων αποσκευών έχει μειωθεί δραματικά από το 2007, όταν ο αριθμός τους άγγιζε τα 46,9 εκατομμύρια. Με τη μείωση αυτή ο κλάδος των αερομεταφορών είχε όφελος 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.