Εξονυχιστικός έλεγχος για τους Βρετανούς αλλά και τους Ευρωπαίους που θέλουν να ταξιδέψουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού
Προσωπικές τους πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τις επαφές του κινητού τους τηλεφώνου, θα καλούνται να δώσουν όσοι θέλουν να μπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον «περάσει» μια νέα αμφιλεγόμενη νομοθεσία που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, που επικαλείται πληροφορίες και της Wall Street Journal, οι τουρίστες που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία ή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πιθανό να αναγκαστούν να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών, σύμφωνα με αξιωματούχους τους αμερικανικής κυβέρνησης. Κι ενώ οι Αμερικανοί πολίτες έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμά τους κατά της παράνομης έρευνας στα σύνορα, οι κανόνες σχετικά με το κατά πόσο ξένοι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να αρνηθούν το αίτημα για παράδοση των προσωπικών τους πληροφοριών είναι ασαφείς.
Αξιωματούχοι των αμερικανικών τελωνείων δήλωσαν στην Guardian ότι «όλοι οι διεθνείς ταξιδιώτες που φτάνουν στις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε επιθεώρηση από την αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP). Η διαδικασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει επιθεώρηση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές επικοινωνίας, κάμερες, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και άλλες τυχόν ηλεκτρονικές ή ψηφιακές συσκευές».
«Το να διατηρήσουμε την Αμερική ασφαλή και να επιβάλλουμε τη νομοθεσία του έθνους μας σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, εξαρτάται από την ικανότητά μας να εξετάσουμε με νόμιμο τρόπο όλα τα υλικά που εισέρχονται στις ΗΠΑ», υποστήριξαν οι αξιωματούχοι.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η CBP, προσπαθεί να επεξεργαστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια όσους ταξιδιώτες φθάνουν στις ΗΠΑ από άλλες χώρες, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμόρφωσή τους με τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή διαδικασία αφίξεων. Ωστόσο, δεν παρείχε σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συσκευές πολυμέσων.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας αρνήθηκε να εκδώσει συμβουλές στους Βρετανούς ταξιδιώτες. Ωστόσο, ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Digital Frontier, που μάχεται για τα ψηφιακά πολιτικά δικαιώματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «οι συνοριακοί πράκτορες δεν μπορούν να αρνηθούν την είσοδο Αμερικανών πολιτών στη χώρα. Αλλά, μπορούν να αρνηθούν την είσοδο σε κάποιον ξένο επισκέπτη».
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Guardian, μία συγκεκριμένη κίνηση στην οποία θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι ταξιδιώτες πριν φτάσουν στις ΗΠΑ είναι να συμπληρώσουν τη φόρμα G-28 της αμερικανικής Υπηρεσίας Ιθαγένειας και Μετανάστευσης, η οποία επιτρέπει σε ένα άτομο να ορίσει δικηγόρο για την εκπροσώπησή του εάν και εφόσον τεθεί υπό κράτηση. Χωρίς τη συμπλήρωση αυτής της φόρμας θα είναι δύσκολο σε οποιονδήποτε ταξιδιώτη να έχει πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση και ενώ βρίσκεται υπό κράτηση, πριν καταφέρει να περάσει τα σύνορα στις ΗΠΑ.