Σε παράδεισο για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών αλλά και άλλες αισθητικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια αποδεικνύεται η γειτονική μας Τουρκία. Στη γείτονα, ο ιατρικός τουρισμός για αισθητικές επεμβάσεις αυξάνεται μήνα το μήνα και ανθεί αποφέροντας σημαντικά ποσά.
Άνθρωποι από την Ευρώπη, τη Ρωσία αλλά και την κεντρική Ασία, που θέλουν να αναβαθμίσουν την εμφάνιση τους προσέρχονται στη χώρα για να φύγουν με... μια πιο όμορφη μύτη, καλύτερο στήθος ή πιο επίπεδη κοιλιά αλλά και άντρες που θέλουν αποκτήσουν μαλλιά.
Το κλειδί είναι οι τιμές που προσφέρουν οι επαγγελματίες της χώρας αφού ο πελάτες αποκτά μαλλιά και όλα τα προαναφερθέντα χωρίς να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του.
Η Τουρκία πρωτοπορεί όχι μόνο στις αισθητικές αλλά και στις επανορθωτικές επεμβάσεις καθώς ήδη από το 2012 έχουν γίνει πέντε επιτυχείς μεταμοσχεύσεις προσώπου και άλλες τόσες μεταμοσχεύσεις άκρων.
“Στην Τουρκία δεν υπάρχει κανένας τομέας της πλαστικής χειρουργικής που να μην εφαρμόζεται. Παρακολουθούμε όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις τόσο στην αισθητική όσο και στην επανορθωτική χειρουργική και ό,τι καινούργιο υπάρχει το υιοθετούμε. Ό,τι καινούργιο βγει στην Ευρώπη και ιδίως στην Αμερική το φέρνουμε στην Τουρκία. Έχουμε πολύ ισχυρές εταιρείες που φέρουν από έξω όλα τα νεότερα υλικά και επίσης έχουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ξένων πολιτών που έρχονται για ιατρικό τουρισμό και κυρίως για αισθητικές επεμβάσεις” επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χατζέττεπε της Άγκυρας και πρόεδρος της Τουρκικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, Φιγκέν Οζγκιούρ (Figen Özgür). Όπως επισημαίνει ο λόγος που οι ξένοι προτιμούν την Τουρκία για αισθητικές επεμβάσεις είναι οι χαμηλές τιμές, η ποιότητα των υπηρεσιών και οι καινοτόμες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται.
Από μεταμόσχευση άκρων μέχρι μεταμόσχευση προσώπου...
Αναφερόμενη στο τομέα της επανορθωτικής χειρουργικής επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν υστερεί σε τίποτα από την Αμερική. “Έχουμε κάνει επιτυχείς μεταμοσχεύσεις προσώπου και άκρων. Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο έγινε πριν δέκα χρόνια στη Γαλλία και μετά στην Αμερική. Στην Τουρκία μεταμόσχευση προσώπου έγινε για πρώτη φορά το 2012 από έναν συνάδελφό μας στο Πανεπιστήμιο Ακντενίζ, στην Αττάλεια, και αμέσως μετά έκανε μία ακόμη. Νωρίτερα είχε κάνει μεταμόσχευση άκρων, δύο χεριών. Στη συνέχεια έγινε μεταμόσχευση προσώπου στο Πανεπιστήμιο Χατζέττεπε μετά στο Πανεπιστήμιο Γκαζί και μετά ξανάγινε στην Αττάλεια μια ακόμη. Έχουν γίνει συνολικά πέντε μεταμοσχεύσεις προσώπου. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη μέθοδο της μικροχειρουργικής, το μόσχευμα προέρχεται από πτωματικό δότη και θα πρέπει να ληφθεί αμέσως και να μεταμοσχευθεί. Μεταμόσχευση προσώπου δεν γίνεται σε παιδιά και σε ηλικιωμένα άτομα. Πρέπει να υπάρχει ιστοσυμβατότητα και να συντρέχουν κάποιες άλλες προϋποθέσεις. Δεν γίνεται σε καρκινοπαθείς και σε άτομα με συγγενείς ανωμαλίες, αλλά μπορεί να γίνει σε άτομα που έχει καταστραφεί το πρόσωπό τους από κάποιο σοβαρό δυστύχημα πχ τροχαίο ή έχει υποστεί βαριά εγκαύματα τα οποία δεν μπορούν να αποκατασταθούν με τις γνωστές μεθόδους της επανορθωτικής χειρουργικής. Υπάρχουν όμως άλλα προβλήματα στις μεταμοσχεύσεις προσώπου. Οι μεταμοσχευμένοι πρέπει να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά εφ' όρου ζωής.