Δυναμική η τουριστική πύλη στη Νυμφαία

Πρόσβαση σε μια αγορά 50 εκατομμυρίων δυνητικών επισκεπτών δίνει το νέο συνοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαία-Μακάζα (κάθετος άξονας Κομοτηνή-Νυμφαία-Μακάζα- Κίρτζαλι), που στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας.

Σε αυτό το διάστημα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δέχθηκε ευεργετικά αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού και σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς πέρα από την "παραδοσιακή" αγορά της Βουλγαρίας -από την οποία τα παράλια της Περιφέρειας "γεμίζουν" τη θερινή περίοδο με επισκέπτες- φέτος, καταγράφηκε αυξητική τάση και στην "κάθοδο" των Ρουμάνων ακόμα και σε παραλίες που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστές.

Μάλιστα, οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι η επισκεψιμότητα στην περιοχή, ιδίως της Ροδόπης, από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα συνεχιστεί και τη χειμερινή περίοδο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις αστυνομικές αρχές, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας (9-9-2013 έως και 9-9-2014), ο αριθμός των ατόμων που πραγματοποίησαν είσοδο και έξοδο από το συνοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαίας διαμορφώνεται σε 1.910.946 (είσοδος) και 1.741.334 (έξοδος).

"Το τοπίο αλλάζει, η περιοχή μας γίνεται προσβάσιμη όχι μόνο από τους Βούλγαρους, αλλά και από τους Ρουμάνους. Από τα σύνορα μας έως το Βουκουρέστι είναι μια απόσταση λιγότερη από πέντε ώρες, συνεπώς γύρω μας αναπτύσσεται μια τεράστια αγορά, λαμβάνοντας υπόψη και την κατεύθυνση προς Τουρκία, όπου μετά την Εγνατία (Οδό), έχουν κατασκευάσει και αυτοί (η τουρκική πλευρά) έναν πολύ καλό δρόμο προς Κωνσταντινούπολη" υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης.

Επισημαίνοντας, δε, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την οικονομία και την ανάπτυξη, ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η απαγόρευση εισόδου λεωφορείων άνω των εννέα θέσεων, χαρακτηρίζοντάς το αντιοικονομικό, αντιαναπτυξιακό και απαράδεκτο.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Δολιανίτης, επισημαίνοντας ότι "το πρόβλημα είναι ένα: δεν περνάνε τουριστικά λεωφορεία, περνάνε μόνο τα mini bus, δηλαδή μέχρι εννέα θέσεις. Εδώ πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα. Εμείς στην ενδοχώρα της Ευρώπης δεν ήρθαμε κοντά. Αυτό που μας ενδιαφέρει σαν τουριστικά γραφεία είναι η διέλευση".

Η προτίμηση των επισκεπτών από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για περιοχές της Περιφέρειας καταγράφηκε έντονη και στον Δήμο Μαρώνειας Σαπών και σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης, "η απόδοση σε κυκλοφορία του κάθετου άξονα Κομοτηνή Νυμφαία Κίρτζαλι, πριν από έναν χρόνο, αποτέλεσε για την περιοχή μας ένα ξεχωριστό και ιστορικής σημασίας γεγονός που άλλαξε τόσο τη 'γεωγραφία' όσο και την οικονομία της" καθώς στην περιοχή καταγράφηκε αύξουσα τάση διανυκτερεύσεων Βουλγάρων και Ρουμάνων επισκεπτών, "δημιουργώντας έτσι ένα σοβαρό πεδίο, το οποίο πρέπει να προσεγγιστεί με πολλή προσοχή".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο άξονας άνοιξε μία νέα προοπτική για τον Δήμο, ωστόσο για να αξιοποιηθεί και να αποφέρει σύντομα καρπούς επιβάλλεται να υπάρξει ένας συνολικός περιφερειακός σχεδιασμός "προς την κατεύθυνση του οποίου θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Χαμόγελα στους επαγγελματίες και συγκρατημένη αισιοδοξία

Με χαμόγελα και αισιοδοξία "αποχαιρέτησαν" τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο οι επαγγελματίες του τουρισμού, ανανεώνοντας το "ραντεβού" τους με τους επισκέπτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για τον ερχόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με όσα τονίζουν, το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος, που συνήθως ήταν ένας "νεκρός" μήνας (από άποψη επισκεψιμότητας) φέτος ήταν "γεμάτος" από επισκέπτες τόσο από τη Ρουμανία όσο και από τη Βουλγαρία, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο.

Χαρακτηριστική, δε, της συγκρατημένης αισιοδοξίας που επικρατεί στους κύκλους της επαγγελματικής κοινότητας του νομού Ροδόπης είναι και η δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του νομού Αργύρη Αργυρόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι "... πέρασε ένα εκατομμύριο κόσμος (από τη συνοριακή δίοδο)- και τίποτα να μην αφήσουν κέρδος έχουμε".

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό της αύξησης που καταγράφηκε στην αγοραστική κίνηση ήταν σημαντικό -αν και προς το παρόν- δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια. Κι αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι το 50% των επισκεπτών που πέρασαν από τη συνοριακή δίοδο ήταν διερχόμενοι προς Καβάλα και Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε.

Οι Ρουμάνοι και οι Τούρκοι αναδεικνύονται σε δυνατά "χαρτιά" σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα στην Κομοτηνή, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης.

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Αντώνη Φραντζή, η συνοριακή δίοδος Νυμφαία-Μακάζα θα αποτελέσει ένα χρήσιμο "εργαλείο" για την περαιτέρω ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στην περιοχή από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, ο κ. Φραντζής υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης του υφιστάμενου ή και δημιουργίας νέων τουριστικών προϊόντων, ικανών να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.

Η φετινή κίνηση στην περιοχή "δίνει με τον πιο αποστομωτικό τρόπο απάντηση σε όσους κινδυνολογούσαν εδώ στην ελληνική πλευρά για τις δήθεν δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχε το άνοιγμα αυτής τη συνοριακής διόδου, ότι θα πήγαιναν (οι Έλληνες) να ψωνίσουν από τη Βουλγαρία. Οι πρώτοι ωφελούμενοι είναι ο νομός Ροδόπης και η αγορά της Κομοτηνής" υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου.    

Σύμφωνα με τον ίδιο, "...Ρουμάνοι οι οποίοι ποτέ δεν επέλεγαν την περιοχή μας, διότι ήταν μεγάλη 'περιπέτεια' να μπουν από Ορμένιο και να κατέβουν όλο τον Έβρο, Βούλγαροι, αλλά κυρίως οι Ρουμάνοι είναι το νέο στοιχείο. Κατεβαίνουν κατά χιλιάδες καθημερινά κι έχουν δώσει ζωντάνια σε παραλίες που ήταν άγνωστες τουριστικά, όπως η Αβδήρων στην Ξάνθη, η Μαρώνεια, παραλίες που δεν είχαν τουρισμό, είχαν μόνο ντόπιους που κατέβαιναν να κάνουν το μπάνιο τους".    

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου τόνισε, επίσης, ότι κάποια ξενοδοχεία που είτε είχαν κλείσει ή ήταν στα πρόθυρα να κλείσουν βρήκαν επενδυτές: ένα στη Μαρώνεια το αγόρασαν Βούλγαροι, ένα άλλο το νοίκιασαν κι έτσι μια περιοχή που παρήκμαζε ξαφνικά βρήκε πελάτες.    

Η αυξητική τάση της επισκεψιμότητας στο νομό Ροδόπης και την ευρύτερη περιοχή καταγράφηκε και στην κίνηση των ξενοδοχείων ακόμα και στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, σημείωσε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου. Εξήγησε, δε, ότι στις δύο προαναφερθείσες πόλεις, την καλοκαιρινή περίοδο μειώνεται η κίνηση στα ξενοδοχεία διότι ο κόσμος έχει άδειες, ενώ φέτος -κυρίως με τη συμβολή των Ρουμάνων- το σκηνικό άλλαξε και σε αυτόν τον τομέα.    

Τα ξενοδοχεία παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά πληρότητας σε όλη τη Θράκη και, μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση εισροής Τούρκων επισκεπτών.