Δείπνα εμπνευσμένα από τις τράπεζες των Ιερών αγιορείτικων Μονών, γαστρονομικοί περίπατοι ανάμεσα σε βυζαντινά μνημεία και σε καταστήματα με μοναστηριακά είδη, παρουσιάσεις γαστρονομικών βιβλίων αφιερωμένων στην αγιορείτικη μαγειρική, οινο-περιηγήσεις και παρουσιάσεις αγιορείτικων οίνων γέμισαν τις βραδιές της τρίτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Mount Athos Area Kouzina με τίτλο “Η Μοναστηριακή Κουζίνα”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ουρανούπολης και Αμμουλιανής από τις 26 μέχρι και τις 31 Μαίου.
Αυστριακοί και Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου ξεναγήθηκαν εντός και περιμετρικά της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της προσοχής τους.
Η γιορτή ξεκίνησε από την Ουρανούπολη, όπου επισκέπτες πραγματοποίησαν πολιτιστικο-γαστρονομικούς περιπάτους και συνεχίσθηκε στο εστιατόριο Καμάρες του Eagles Palace Hotel & Spa, όπου ο Μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός και ο chef Ηλίας Γκότσης μαγείρεψαν εκπληκτικό ψάρι με λαχανικά, ψήνοντάς το σε αυθεντικό νταβά με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο.
Ιδιαίτερο ήταν όμως και το μοναστηριακό μενού του εστιατορίου Skites Bungalows αλλά και εκείνο των “Kritikos Gallery & Restaurants”, μέσω των οποίων οι chef Γιάννης Σαρρής και Γιάννης Κρητικός ανέδειξαν τη χρήση των τοπικών προϊόντων μέσα από λιτές συνταγές και αυθεντικά αγιορείτικα πιάτα.
Δεκάδες επισκέπτες έδειξαν έμπρακτο ενθουσιασμό, δοκιμάζοντας τους εξαίρετους γευστικούς συνδυασμούς που δημιουργεί η γη και η θάλασσα.
Αίσθηση προκάλεσε όμως και η παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Μαριάνθης Μυλωνά με τίτλο “Συνταγές από το Περιβόλι της Παναγιάς”, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ουρανούπολης σε κεντρικό σημείο του οικισμού.
Το μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής που ακολούθησε από τους chef Δημήτρη Στοίτση και Χρήστο Καραδήμο απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, ενώ ένα δεύτερο, που παραδόθηκε στο εστιατόριο Μεγάλη Άμμος στην Αμμουλιανή από την Αργυρώ Κιάκη και το Βασίλη Βεζύνια, απέδειξε ότι τα απλοϊκά και λιτά πιάτα που σερβίρονται στις αγιορείτικες τράπεζες αποτελούν την πιο εύγευστη και υγιεινή τροφή.
Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση οίνων από το “Μετόχι Χρωμίτσα” της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, όπου στο cafe Astromedia του ξενώνα “Ηλίανθος” στην Αμμουλιανή, εκπρόσωποι Τύπου και επισκέπτες γεύτηκαν ευλογημένα κρασιά, ενώ στη συνέχεια μπλέχτηκαν με τους ντόπιους, σχηματίζοντας χορευτική αλυσίδα σε ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι.
Η επόμενη εβδομάδα του Mount Athos Area Kouzina είναι αφιερωμένη στην “Κουζίνα των Αλησμόνητων πατρίδων”, δεδομένης της επιρροής που δέχθηκε η περιοχή από τη Μικρασιάτικη και Ποντιακή καταβολή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της.
Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ