Μπορεί η Σιγκαπούρη γίνει το “Μονακό της Ανατολής”;

Με αφορμή τη διοργάνωση του Yacht Show στην Σιγκαπούρη το προηγούμενο σαββατοκύριακο, η πλούσια νησιωτική χώρα απέδειξε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε “Μονακό της Ανατολής”.

Αν και τα παραδοσιακά στερεότυπα υπαγορεύουν ότι η ιστιοπλοΐα και το yachting δεν είναι δραστηριότητες που συνδέονται με την ασιατική κουλτούρα, η προκατάληψη αλλάζει ριζικά, καθώς η Σιγκαπούρη μπορεί να αναπτύξει αυτού του είδους τον τουρισμό.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο γενικός διευθυντής της Simpson Marine: “Η Σιγκαπούρη έχει ένα πολύ σταθερό πολιτικό περιβάλλον, μια πολύ ελκυστική οικονομία και ένα αξιόπιστο και ασφαλές τραπεζικό σύστημα. Είμαστε μια μικρή χώρα, όπως το Μονακό, και μπορούμε να προσφέρουμε κοντινές κρουαζιέρες, ακριβώς όπως το Μονακό.”

Μάλιστα, καθώς η Σιγκαπούρη αναδείχθηκε πρόσφατα η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο στην έρευνα της Economist Intelligence Unit, φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την προσέλευση πλούσιων ταξιδιωτών.

Το τέταρτο ετήσιο Yacht show ξεκίνησε την Πέμπτη για τέσσερις ημέρες, προσελκύοντας πάνω από 11.000 επισκέπτες. Κατά τη διάρκεια του παρουσιάστηκαν 70 σκάφη, ανάμεσα τους και super yacht.

Ένα από τα ζητήματα που προβληματίζει όσους θέλουν να μετατρέψουν την Σιγκαπούρη σε “Μονακό της Ανατολής” είναι η διαφορετική νοοτροπία των κατοίκων της από την περιοχή της Γαλλικής Ριβιέρας. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αλλάξει αυτό και να εξελιχθεί σε κάτι δυνατό.

Το θετικό είναι ότι στην περιοχή ζουν πολλοί ξένοι, που θα μπορούσαν πιο εύκολα να αναδείξουν αυτόν τον πολυτελή τρόπο ζωής και να υπάρξει συνέχεια και από τους ντόπιους.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το τυπικό προφίλ του Ασιατών ιδιοκτητών σκάφους, οι οποίοι είναι πολύ νεότεροι από τη Δύση, λίγο πάνω από 40 ετών. Ο πλούτος εδώ δεν έχει ηλικία και η ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας είναι απλά θέμα χρόνου.