Γεμάτο Ελλάδα είναι σημερινό άρθρο της Huffington Post με τίτλο «Ελληνική Αναγέννηση: Η επιστροφή του τουρισμού στην Ελλάδα».
Το υπογράφει η Πέγκυ Γκόλντμαν ειδικός τουριστικών θεμάτων και πρόεδρος της εταιρείας Friendly Planet Travel, κάνει λόγο για την αναβίωση του ελληνικού τουρισμού, μετά από τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια. Τα λόγια της ειλικρινή και θερμά για τη χώρα μας, που όπως τονίζει «είναι αδύνατο να μείνεις μακριά της». Η ίδια μάλιστα προτείνει και τους αγαπημένους της προορισμούς.
Ακολουθεί το κείμενο της Πέγκυ Γκόλντμαν σε ελεύθερη μετάφραση:
«Είναι δύσκολο να περιγράψω τη στενοχώρια που ένιωσα πριν τέσσερα χρόνια, όταν επισκέφτηκα την περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα, μια γοητευτική γειτονιά κάτω από την Ακρόπολη, γνωστή για την έντονη ζωή της, που ήταν σχεδόν έρημη, σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια. Όλα είχαν αλλάξει, έλειπαν οι τουρίστες και οι ντόπιοι, που κατέκλυζαν τις ταβέρνες, μαζί με τα εκατομμύρια τουριστών, που είχαν φοβηθεί από τις ταραχές και την αβεβαιότητα, καθώς και την αμφιβολία ως το προς αν η Ελλάδα θα εκτροχιαστεί οικονομικά και θα πάρει το δρόμο της Αιγύπτου.
Ωστόσο, τόσοι αιώνες πολιτισμού είναι δύσκολο να απαξιωθούν. Παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθεί να προσπαθεί για να ανακτήσει την οικονομική της ευημερία, οι τουρίστες έχουν επιστρέψει. Μαζί τους και η ανανεωμένη αίσθηση της ανακάλυψης και της εκτίμησης της ομορφιάς, της δόξας και της δύναμης της Ελλάδας, τόσο στην ηπειρωτική χώρα, όσο και στα περίπου 6.000 νησιά της.
Στην πραγματικότητα, το περασμένο έτος, ένα ρεκόρ 17,9 εκατομμυρίων τουριστών ταξίδεψαν στην Ελλάδα, γεγονός στο οποίο συνέβαλλαν αναμφίβολα οι προσφορές των ξενοδοχείων, των ενοικιαζόμενων δωματίων και των εστιατορίων. Ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 16,4% του ελληνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2012.
Οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις ομορφιές της χώρας τους, που είναι τόσο μαγευτική, που ακόμα και οι θεοί την επέλεξαν για να ζήσουν, ο Ποσειδώνας στα νερά της και ο Δίας στα βουνά της. Για όσους από εσάς δεν έχουν πάει ποτέ , τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε είναι προφανή: την Αθήνα για τη νυχτερινή ζωή, τα ψώνια και τα μνημεία, τη Μύκονο για το ρομαντισμό και τη Σαντορίνη για την εκπληκτική θέα.
Αλλά η Ελλάδα προσφέρει πολύ περισσότερα. Πέρα από το κέντρο της πόλης και μακριά από τα παραθαλάσσια θέρετρα, οι επισκέπτες μπορούν να αισθανθούν την ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας, που γεμίζει τον ανοιξιάτικο αέρα και καθιστά αδύνατο το να μείνεις μακριά της.
Αυτοί είναι οι αγαπημένοι μου προορισμοί για ονειρεμένες διακοπές:
Η προσπάθεια του Ηρακλείου
Κανένα άλλο μέρος στην Ελλάδα δεν παρέχει αυτή την αυθεντική εμπειρία, όπως η Κρήτη , το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και ο νοτιότερος προορισμός της Ευρώπης. Οι Κρητικοί ζουν ως ένα με τη φύση, τρώνε βιολογικά προϊόντα και καλλιεργούν τα βουνά και τις κοιλάδες τους. Η Κρήτη ανέδειξε την μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο και φρέσκο ψάρι. Αλλά ο μεγαλύτερος θησαυρός της Κρήτης είναι η Κνωσός, ένα αρχαίο Μινωικό Ανάκτορο, που βρίσκεται στην κρητική πόλη του Ηρακλείου, ένα βιομηχανικό λιμάνι . Η Κνωσός υπηρέτησε ως πολιτικό και οικονομικό κέντρο των Μινωιτών και χρονολογείται από τον 27ο αιώνα π.Χ., ενώ σύμφωνα με τον θρύλο ήταν το σπίτι του μυθικού Μινώταυρου, ο οποίος φυλασσόταν από τον βασιλιά Μίνωα. Ανακαλύφθηκε στις αρχές του 1990 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς και είναι μία από τα πιο σπουδαία αρχαία μνημεία του κόσμου, ισάξια του Παρθενώνα και της Ακρόπολης, που αξίζει να την επισκεφθείτε.
Το μάτι των Δελφών
Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών βρίσκεται ψηλά στην πλαγιά του Παρνασσού και αποτελεί το χώρο που υπήρχε το Μαντείο των Δελφών, ο ανθρώπινος αγγελιοφόρος του Απόλλωνα. Σήμερα, οι Δελφοί φιλοξενούν τα λείψανα των μνημείων και των ναών, που κατασκευάστηκαν ώστε να συνεχιστεί το έργο των θεών στη γη. Επισκεφθείτε το πανελλήνιο ιερό και καθίστε στις κερκίδες του σταδίου που φιλοξένησε την Πύθια.
Οι Μυκήνες
Σε μια χώρα με τόσα πολλά ερείπια και υπενθυμίσεις του αρχαίου παρελθόντος, είναι δίκαιο να αποτίσουμε φόρο τιμής στον πρώτο πολιτισμό που κατοίκησε στην ενδοχώρα, τους Μυκηναίους. Εκείνοι κυριάρχησαν στην ανατολική Μεσόγειο όλο τον 15ο αιώνα π.Χ. και άφησαν πίσω τους ερείπια, που δείχνουν έναν οργανωμένο και προηγμένο πολιτισμό. Τα ερείπια της πόλης των Μυκηνών, μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, είναι σκαρφαλωμένα ψηλά σ 'ένα λόφο με θέα την ελληνική ύπαιθρο.
Η Ελλάδα είναι και πάλι στη λίστα των ταξιδιωτών με τα μέρη που πρέπει να επισκεφθούν. Η οικονομική κρίση των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ εξακολουθεί να επηρεάζει την ελληνική κοινωνία, έχει υποχωρήσει και η ελληνική κυβέρνηση και οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να καλωσορίσω πίσω τον κόσμο.
Η μεγάλη ελληνική ανάκαμψη αποτελεί απόδειξη ενός πολιτισμού και μιας χώρας που έχει αντέξει μύθους και θρύλους, αιώνες και αρχαιότητες, που καμιά τραπεζική κρίση δεν μπορεί να νικήσει».