Η πρώτη μέρα του Ράλλυ Αιγαίου

Του Μάνου Ρούδα

Σάββατο 20 Ιουλίου

Το 50όΡάλλυ Αιγαίου πήρε εκκίνηση εχθές το απόγευμα στις 6, δια χειρός της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία τίμησε με την παρουσία της τα γενέθλια του παλαιότερου αγώνα ανοικτής θαλάσσης της χώρας μας.

Στο μόλο του ΠΟΙΑΘ στο Μικρολίμανο ήταν ήδη στημένο το περίπτερο του χορηγού, που μοίραζε παγωτά ΕΒΓΑ στους ιστιοπλόους, καθώς και το περίπτερο των ΕΛΤΑ, που φιλοξενούσε τις συλλεκτικές σειρές γραμματοσήμων ειδικής έκδοσης. Την υπουργό συνόδευσε πάνω στην κανονιοφόρο ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΝ, Ε. Αποστολάκης, προκειμένου να δώσει την εκκίνηση.

Τα σκάφη ξεκίνησαν στην ώρα τους, με αρκετό αέρα, που τα βοήθησε να ελιχθούν μπροστά στα μάτια των θεατών που εντυπωσιασμένοι παρακολουθούσαν τους λεπτούς χειρισμούς και έζησαν την ένταση της εκκίνησης. Τόσο από τα σκάφη θεατών, όσο και από τη στεριά, όσοι παρακολούθησαν την έναρξη της επετειακής διοργάνωσης, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα θέαμα μοναδικό.

Τα σκάφη παρέκαμψαν δύο σημεία στροφής, κοντά στις ακτές της Αττικής κι από εκεί έβαλαν πλώρη για τη Σερφοπούλα, την οποία έπρεπε να αφήσουν αριστερά, πριν τερματίσουν στο Φοίνικα της Σύρου. Στη διαδρομή, συνάντησαν τις συνθήκες που περίμεναν, αρχικά 5 μποφόρ, έπειτα 6, ενώ στο τέλος της ιστιοδρομίας η μικρή εξασθένηση δεν αποτέλεσε εμπόδιο για γρήγορους τερματισμούς. Πρώτο σκάφος που μπήκε στο λιμάνι της Σύρου ήταν το OPTIMUM3 – ASPIDA, σε κλίμα συγκίνησης. Χαρακτηριστικό ήταν ότι παρά το προχωρημένο της ώρας (το σκάφος τερμάτισε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα) κόσμος ήταν συγκεντρωμένος στο λιμάνι και επευφημούσε την επιστροφή του Ράλλυ Αιγαίου στον πρώτο του σταθμό, 50 χρόνια μετά!

Τα υπόλοιπα σκάφη του στόλου δεν άργησαν να φανούν στον ορίζοντα. Το κλιμάκιο της Επιτροπής Αγώνος που περίμενε στην άκρη του μόλου, έδινε τους τερματισμούς στο ένα σκάφος μετά το άλλο. Μέχρι αυτή την ώρα, υπάρχουν ακόμα λίγα σκάφη έξω από τη Σύρο, που ταξιδεύουν σταθερά προς τη γραμμή τερματισμού.

Οι ντόπιοι νησιώτες υποδέχονται τα πληρώματα με τη γνωστή φιλοξενία που τους χαρακτηρίζει, ενώ έχουν σχεδιάσει πλήθος εκδηλώσεων, κάθε μέρα, μέχρι τη Δευτέρα το πρωί που τα σκάφη θα αναχωρήσουν για την Πάτμο.

* Ο Μάνος Ρούδας ακολουθεί το Ράλλυ Αιγαίου σε όλη του τη διαδρομή, μεταδίδοντας στο news.gr ζωντανά στιγμιότυπα και αποτελέσματα.