Το δημιούργημα της Hadid κλωνοποιείται…

Ίσως δεν θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι το 2014 για να πάτε στο Πεκίνο και να θαυμάσετε το νέο δημιούργημα της Zaha Hadid, διότι ήδη σε άλλη κινεζική πόλη, το ίδιο ακριβώς κτίριο πρόκειται να είναι έτοιμο πολύ πιο σύντομα!

Το απίστευτο νέο σύμπλεγμα κτιρίων της διάσημης σχεδιάστριας Zaha Hadid «Wangjing SOHO», ολοκληρώνεται με γοργούς ρυθμούς, ανάμεσα στο κέντρο του Πεκίνου και το διεθνές αεροδρόμιο. Θα αποτελείται από γραφεία και καταστήματα και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα ορόσημα της πόλης. Είναι το 11ο κτίριο της Hadid στην Κίνα, η οποία έχει εκατομμύρια φανατικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μεγάλη έκπληξη όλων ήταν όταν ανακάλυψαν ότι πανομοιότυπο κτίριο, κατασκευάζεται στην πόλη Chongqing, ονομάζεται «Meiquan 22nd Century» και από το ρυθμό των εργασιών του, όλα δείχνουν ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο 2013. Το φαινόμενο της αντιγραφής των πάντων στην Κίνα, παίρνει τεράστιες διαστάσεις, αφού όπως φαίνεται στην χώρα αυτή όλα αντιγράφονται. Υπάρχουν μεν νόμοι που προστατεύουν τις αρχικές ιδέες και τους εμπευστές τους, όμως δύσκολα βρίσκουν το δίκιο τους στα κινεζικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 στην πόλη Kumming είχε φτιαχτεί ένα «ψεύτικο» Apple store όπου πωλούνταν όλα τα προϊόντα της εταιρείας, φυσικά σε «μαϊμού» εκδόσεις. Από τις πιο εντυπωσιακές πειρατείες ήταν αυτή ενός χωρίου στην Αυστρία, το Hallstatt, που είναι προστατευμένο μνημείο της UNESCO, όπου κινέζοι κατασκευαστές είχαν συλλέξει όλα τα δεδομένα του και έχτισαν ένα ακριβώς ίδιο, νότια στη χώρα τους.