Τα καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά κοσμούσαν τάφους στην αρχαία Πέργαμο
Στο μουσείο της Αττάλειας θα εκτεθούν καλοδιατηρημένα ψηφιδωτά τα οποία διακοσμούσαν τάφους και αναπαριστούν τον Ωκεανό και την Μέδουσα από την ελληνική μυθολογία. Οι τάφοι αυτοί ανακαλύφθηκαν το 2003 στην αρχαία ελληνική πόλη της Περγάμου, στα μικρασιατικά παράλια της Τουρκίας.
Στην αρχαία Πέργαμο, πόλη που βρίσκεται 17 χλμ ανατολικά της επαρχίας της Αττάλειας, διεξάγονται από το 1946 αρχαιολογικές ανασκαφές.
Λόγω των μοναδικών της ψηφιδωτών, η Πέργαμος αποκαλείται «η δεύτερη Σελεύκεια» της Τουρκίας, καθώς παραπέμπει στην αρχαία πόλη που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σήμερα η πόλη αυτή φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία ψηφιδωτών στον κόσμο με θέματα από την ελληνική μυθολογία όπως: ο Ωκεανός με την Τηθύ, ο Δαίδαλος με τον Ίκαρο, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη και ο Διόνυσος με την Αριάδνη.
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στις ανασκαφές έχουν εστιάσει τώρα το ενδιαφέρον τους στη νεκρόπολη της Περγάμου που χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα μ.Χ. «Αυτά τα ψηφιδωτά είναι τα καλύτερα που έχουμε βρει μέχρι σήμερα στην Τουρκία όσο αφορά την περίπλοκη λεπτομέρεια και την τεχνική τους», δήλωσε ο υπεύθυνος των Αρχαιοτήτων της Αττάλειας Τζεμίλ Καραμπαϊράν.
Η νεκρόπολη της αρχαίας Περγάμου ήταν ιδιωτική περιουσία για πολλά χρόνια και απαλλοτριώθηκε το 2013.
Πηγή: Sabah, ΑΠΕ