Τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας με μια ...ματιά
Με μικρή καθυστέρηση ξεκινά από το τρέχον Σαββατοκύριακο η σεζόν για τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία έχουν φορέσει τα ...λευκά τους και περιμένουν τους επισκέπτες να πλημμυρίσουν τις χιονισμένες πλαγιές, προκειμένου είτε να απολαύσουν το χειμωνιάτικο τοπίο και να παίξουν απλώς χιονοπόλεμο είτε να επιδοθούν στα χειμερινά σπορ.
Ανακαλύπτοντας τη μαγεία των ορεινών τοπίων της χώρας μας και αξιοποιώντας τις "πολύ καλές υποδομές που οι άνθρωποι των χιονοδρομικών κέντρων έχουν φτιάξει και συντηρούν παρά τις συσσωρευμένες ζημίες τους, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα-που υπολογίζονται σε 500.000 ετησίως (τακτικοί, έκτακτοι, χιονοδρόμοι ή μη), καταφέρνουν να αποδράσουν από την καθημερινότητά τους, με κόστος μικρότερο ως και πλέον του 30% έναντι μιας διήμερης απόδρασής τους ακόμα και σε γειτονικά κράτη" τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης.
Υπογραμμίζοντας ότι η έντονη χιονόπτωση των τελευταίων ημερών κινητοποίησε μεν αρκετά μεγάλη μερίδα επισκεπτών στα χιονοδρομικά κέντρα, ωστόσο όπως διευκρίνισε ο ίδιος, από Δευτέρα 16/1 που αναμένονται βροχές στις πεδιάδες, στα βουνά ο χιονιάς θα κάνει πιο έντονη την παρουσία του, ευνοώντας έτσι “τις δουλειές μας”.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λεφούσης υπογράμμισε ότι ο "καλός καιρός" μας στοίχισε σε ποσοστό 50% του ετήσιου τζίρου, το 60% του οποίου γίνεται στη διάρκεια των εορτών. "Αν ο καιρός μας κάνει το χατήρι και τραβήξει η χειμερινή σεζόν για τα χιονοδρομικά κέντρα μέχρι το Πάσχα, τότε θα πετύχουμε περιορισμό των απωλειών μας, με τον τζίρο να καταγράφεται μειωμένος σε ποσοστό 30% με 35%" πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ "ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα που ασκούνται στις ορεινές γωνιές της χώρας μας".
Μεταξύ άλλων ο κ. Λεφούσης μας επανέλαβε ότι η χιονοδρομία στην Ελλάδα είναι φθηνή, αλλά άκρως ποιοτική, με τους ιθύνοντες αντιλαμβανόμενοι την οικονομική κατάσταση των πολιτών να έχουν διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους σε βάθος πενταετίας, "αν και πολλοί φέτος έχουν προχωρήσει και σε μειώσεις ως και 15%".
Τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας με μια ...ματιά
Στην Ελλάδα υπάρχουν 22 χιονοδρομικά κέντρα, εκ των οποίων τα 10 στη Βόρεια Ελλάδα. Από αυτά βρίσκονται σε λειτουργία τα 18, στα οποία ο τζίρος ανά επίσκεψη -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν, που σήμερα λειτουργεί στο 50% της δυναμικότητάς του, απέχει 45 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκεια λειτουργίας του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου – Μαΐου). Το κέντρο αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων. Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, που θα ανοίξει για τους επισκέπτες του αύριο, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, στη θέση “Παπά Χωράφι” και σε υψόμετρο βάσης 1450 μέτρων. Οι εγκαταστάσεις του απέχουν οκτώ χιλιόμετρα από τον οικισμό Ελατοχώρι, ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χιλιόμετρα. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού. Υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, “σαλέ” 600 τετραγωνικών περίπου, συρόμενος αναβατήρας μήκους 700 μέτρων και σε υψόμετρο 1.800 μέτρων και baby lift.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, λειτουργεί στο 80% της δυναμικότητάς τους, απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μέσα στην “καρδιά” της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1788 έως 2110 μέτρα. Διαθέτει συνολικά 16 πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά, που λειτουργεί στο 50% της δυναμικότητάς του, απέχει 26χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1847 μέτρων στο ορεινό όγκο Βροντούς και λειτουργεί από το 1978. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το “mountain summercamp”, για παιδιά από οκτώ έως και 15 ετών.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, όπου λειτουργούν το 80% των πιστών, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1430 έως 2005 μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου
Στη Βίγλα – Πισοδέρι, το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί πλήρως και απέχει 19 χιλιόμετρα από τη πόλη της Φλώρινας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1600- 1900 μέτρων στη διάβαση Βίγλας - Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Λειτουργούν δέκα πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας, πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι καθώς και ένα baby lift.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι, άνοιξε τις πύλες του σήμερα και απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξιά και λειτουργούν ένας συρόμενος μονοθέσιος αναβατήρας και ένα baby lift, που εξυπηρετούν τις πέντε πίστες.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου ή αλλιώς Κοιλάδα του Ορφέα θα ανοίξει αύριο τις πύλες του, ενώ τονίζεται ότι απέχει 42χλμ. από την πόλη της Καβάλας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1780 μ., ενώ είναι ένα από τα μικρότερα χιονοδρομικά της χώρας.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτης Ηλίας ή Πολιτσιές, απέχει μόλις 4χλμ από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος και ήδη λειτουργεί στο 60%. Βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 1360 έως1620μ. με έκταση 25 χλμ. από την κορυφή Μαυροβούνι/Φλέγγα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2160 μ.Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες τρεις συρόμενοι αναβατήρες (πιάτο ή άγκυρα) 700, 550 και 150 μέτρων αντίστοιχα.
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, που αποτελεί το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, λειτουργεί ήδη το Baby lift και από αύριο δεν αποκλείεται να δοθούν για χρήση και οι πίστες. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530 μέτρων Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλ. από Νάουσα, 95 χιλ. από Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από Κοζάνη. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων, πολλούς και συγχρόνους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές και πίστες δρόμων αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.
Μονόδρομος οι επενδύσεις σε συστήματα τεχνητής χιόνωσης, αλλιώς έπονται ..λουκέτα
Πάντως, ο κ. Λεφούσης επανέλαβε ότι πλέον καθίσταται "μονόδρομος για την χιονοδρομία στη χώρα μας η επένδυση σε συστήματα τεχνητής χιόνωσης, ιδίως στα κέντρα που είναι εγκατεστημένα σε υψόμετρο κάτω των 2000 μέτρων". 'Οπως διευκρίνισε "μιλάμε για επενδύσεις που κυμαίνονται μεταξύ των 10 εκατ. και 20 εκατ. ευρώ σε κάθε χιονοδρομικό κέντρο, ανάλογα με τη γεωμορφολογία του εδάφους". Βέβαια, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει ότι "αν οι θερμοκρασίες δεν είναι τουλάχιστον στους -3 βαθμούς Κελσίου, δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνητής χιόνωσης" και πρόσθεσε πως "και με την εφαρμογή όμως αυτής της πρακτικής, δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία περισσοτέρων από μία, ίσως και δύο πίστες".