Με μια φαντασμαγορική τελετή και μετά από μια δεκαετία εντατικών εργασιών άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το μεγαλύτερο Μουσείο της Ολλανδίας, το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ.
Με την αντίστροφη μέτρηση να δίνεται από το τεράστιο ψηφιακό ρολόι στην εντυπωσιακή πρόσοψη του κτιρίου, η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη γύρισε συμβλολικά ένα κλειδί στην πόρτα του Μουσείου και μια βροχή βεγγαλικών στα εθνικά χρώματα της χώρας, κόκκινο, λευκό, πορτοκαλί και μπλε πλημμύρισε τον ουρανό.
Η συγκυρία κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί αφού το νέο ξεκίνημα του Μουσείου – ορόσημο της πόλης ήρθε λίγες μόνο μέρες πριν η Βασίλισσα παραδώσει το θρόνο της στον γιο της Γουλιέλμο – Αλέξανδρο. Μια νέα εποχή ξεκινά.
Το ίδιο ισχύει και για το νέο πια εθνικό Μουσείο, το οποίο άλλαξε ριζικά, από την προσθήκη ενός κομψού καφέ μέχρι τις στολές των υπαλλήλων. Η ευάερη τριώροφη βιβλιοθήκη, που τον 19ο αιώνα είχε κιγκλιδώματα από σφυρήλατο σίδηρο και ξύλινα ράφια με χειρονακτική αρίθμηση, έχει ανακαινιστεί πλήρως. Στον εσωτερικό χώρο του ιστορικού μουσείου έχει τοποθετηθεί φωτισμός LED και το χρώμα των τοίχων είναι γκρι, μια επιλογή του αρχιτέκτονα Jean-Michel Wilmotte, που ανέλαβε και τις ανακαινίσεις του Λούβρου στο Παρίσι.
Το κόστος της ανακαίνισης ξεπέρασε τα 375 εκατομμύρια ευρώ. Το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Κρουθ και Ορτίθ μεταμόρφωσε ολοκληρωτικά το επιβλητικό κτίριο του 19ου αιώνα σε ένα εντυπωσιακό σύγχρονο μουσείο. Η πιο μεγαλειώδης αλλαγή είναι η νέα είσοδος του μουσείου, φτιαγμένη από πέτρα. Τα μεγάλα παράθυρα επιτρέπουν στους περαστικούς να ρίχνουν μια ματιά στο εσωτερικό του. Στη συλλογή του Rijksmuseum τα εκθέματα παρουσιάζονται χρονολογικά.
Από τα 8.000 αντικείμενα που εκτίθενται σε 80 αίθουσες, μόνο η «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ τοποθετήθηκε στο ίδιο σημείο, στο τέλος της «Hall of Honor», ένα σημείο που είχε επιλεγεί από τον αρχικό αρχιτέκτονα του μουσείου, τον Pierre Cuypers, ο οποίος εμπνεύστηκε την οικοδόμηση του από αυτό το φωτεινό αριστούργημα. Σε άλλα σημεία του χώρου έργα τέχνης εκτίθενται δίπλα σε διακοσμητικά και λειτουργικά αντικείμενα. Ένας πίνακας με την Μάχη του Βατερλό κρέμεται δίπλα από μια προθήκη με όπλα του 18ου αιώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απουσιάζουν κάθε είδους οθόνες τηλεόρασης ή υπολογιστή, λόγω του ότι οι σημερινοί επισκέπτες φέρνουν μαζί τους τις δικές τους συσκευές πολυμέσων.
Ένα Rijksmuseum app προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία, με την επιλογή της «αυτοξενάγησης» σύμφωνα με θεματικές, όπως πορτρέτα γυναικών ή τα σημαντικά εκθέματα του μουσείου. Μια ακόμα καινοτομία που ανακοινώθηκε από τον διευθυντή του Μουσείου Wim Pijbes είναι η απόφαση να διατεθούν δωρεάν στην ιστοσελίδα του Μουσείου εικόνες υψηλής ανάλυσης από 125.000 έργα, ούτως ώστε ο καθένας να μπορεί να τα θαυμάσει.
Περισσότερα για το Rijksmuseum με ένα κλικ εδώ