Συγχαρητήρια είσαι ο δισεκατομμυριοστός ταξιδιώτης!

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Μπράβο σου! Φέτος έσπασες τα ρεκόρ όλων των εποχών. Κατάφερες να γίνεις ο δισεκατομμυριοστός τουρίστας του κόσμου!

Δεν υπάρχει καμία δόση χιούμορ σε αυτό το μπράβο. Είναι ένα γεγονός που βασίζεται σε απόλυτους αριθμούς, αφού ο αριθμός των τουριστών που ταξίδεψε το 2012 έσπασε το μυθικό ρεκόρ του ενός δισεκατομμυρίου.
Ο κλάδος του παγκόσμιου τουρισμού δεν θα μπορούσε παρά να το γιορτάσει, αφού ο τόσο σημαντικός αυτός τομέας, δημιουργεί μία θέση εργασίας στις 12, αλλά και τζιράρει το 30% των εξαγόμενων υπηρεσιών της γης. Είναι αλήθεια τόσο σπουδαίος ο τουρισμός, φτάνει να σκεφτείς ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους της οικονομίας, αφού αντιπροσωπεύει άμεσα και έμμεσα το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ και έως 8% των συνολικών εξαγωγών των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού τιμώντας αυτό το ορόσημο ξεκίνησε μια συμβολική καμπάνια, που δείχνει ότι ο τουρισμός σέβεται τον τοπικό πολιτισμό, διαφυλάσσοντας την κληρονομιά του, αγοράζοντας τοπικά προϊόντα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στους ντόπιους, αλλά και σοβαρά εισοδήματα για την τοπική κοινωνία. Καλεί τους τουρίστες, να μάθουν περισσότερα για τις παραδόσεις στον κάθε προορισμό που επισκέπτονται ή κάποιες λέξεις στην τοπική γλώσσα, πριν αναχωρήσουν από το σπίτι.

Δεν μετρούνται οι λόγοι που αξίζει να ταξιδεύεις. Δεν υπάρχει καμιά άλλη δραστηριότητα που ξυπνά όλες τις αισθήσεις και τις κάνει να ζουν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε σένα και σε εκείνους που αγαπάς. Δεν υπάρχει ισχυρή ανάμνηση, που δεν περιλαμβάνει ένα ταξίδι. Το αποτέλεσμα του δικού σου ταξιδιού, κάποιοι το μετρούν σε νούμερα, σε έσοδα, μα και αυτό είναι τόσο σημαντικό για εκείνους που σε υποδέχονται στον τόπο τους και αυτούς που βοηθούν με τις υπηρεσίες τους να πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

Το ταξίδι δεν μετριέται με χρήματα, μα με εμπειρίες. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει την έκφραση στα μάτια των παιδιών σου όταν αντικρίζουν τον Άγιο Βασίλη στο σπίτι του στο μακρινό Ροβανιέμι. Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει το γάργαρο δυνατό γέλιο τους, όταν πέσουν στο ρυάκι του χωριού και γίνουν «γουρουνάκια» από τις λάσπες. Το ένα ταξίδι μπορεί να έχει κοστίσει 1.500 ευρώ και το άλλο μόνο τη βενζίνη μέχρι το πιο κοντινό χωριό. Το τι μπορεί να πληρώσει ο καθένας είναι θέμα δυνατότητας. «Αγοράζει» όμως την ίδια εμπειρία. Που είναι τόσο πολύτιμη, ανεκτίμητη και γίνεται ακόμα πιο σπουδαία σε αξία όταν αποτυπωμένη σε μια φωτογραφία, ζει για πάντα.

Αυτό είναι το ταξίδι. Να βλέπεις, να μαθαίνεις, να μυρίζεις, να γεύεσαι, να νιώθεις, να ακούς. Να ζεις. Συγχαρητήρια λοιπόν σε σένα, που κατάφερες να ταξιδέψεις και φέτος και να γίνεις ο δισεκατομμυριοστός ευτυχισμένος άνθρωπος.

Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα σε όλους!