Οι «ένοχες» διακοπές των Χριστουγέννων

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Ιστορικό χριστουγεννιάτικο ρεκόρ καταγράφεται στη χώρα. Δεν θυμάμαι ποτέ 10 Δεκέμβρη να έχουν στολιστεί τόσα πολλά σπίτια, βιτρίνες – έτοιμες είναι και οι πόλεις να βάλουν τα γιορτινά τους – έχουμε ανταλλάξει και τις πρώτες ευχές! Όμως γιατί κανείς δεν με ρωτά που να πάει διακοπές;

Δεν το περίμενα ποτέ να μου λείψει το κλασικό «εορταστικό δράμα» του τουριστικού συντάκτη. Ξέρετε, που φίλοι, γνωστοί και συγγενείς σπάνε τα τηλέφωνα και ρωτούν που να πάνε, μου ζητούν να τους κλείσω καμιά καλή τιμή, να τους βρω ένα εισιτήριο της τελευταίας στιγμής. Πάνε, τέλειωσαν οι καλές εποχές που για ένα δωμάτιο στο «Γκστάαντ Πάλας» σφάζονταν παλικάρια, αδιαφορώντας για τις τιμές, έφτανε να κλείσουν όσο όσο.

Φυσικά και λεφτά δεν υπάρχουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μείνει χωρίς το δώρο Χριστουγέννων, οι ιδιωτικοί – όσοι πληρώνονται στην ώρα τους – κοιτούν να καλύψουν καμιά τρύπα και όσοι έχουν κάποια χρήματα στην άκρη, δεν τα ξοδεύουν για χριστουγεννιάτικες διακοπές γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Μα καλά δεν θα πάει κανείς πουθενά, θα μου πείτε. Θα πάει και ξέρω ότι αρκετοί γνωστοί και φίλοι έχουν προγραμματίσει αποδράσεις, αλλά δεν το λένε. Δεν το κάνουν θέμα, δεν μου ζητούν συμβουλές, δεν το συζητάνε στις παρέες. Ένα ενοχικό σύνδρομο επικρατεί ακόμα και σε εκείνους που έχουν να διαθέσουν με σχετική άνεση € 500 για τρεις μέρες, σε έναν ξενώνα στην ορεινή ελληνική επαρχία. Τόσο το έχω υπολογίσει ότι κοστίζει το πακέτο για δυο άτομα, δυο νύχτες, βενζίνη, ολίγο φαγητό και ακόμα λιγότερο ποτό.

Έκανα την έρευνα μου και είδα τις τιμές στους ξενώνες, που κάτω από € 80 τη βραδιά δύσκολο να βρεις, ακόμα και σε άγνωστα για τον τουρίστα χωριά. Πάνω από τα μισά από αυτά τα καταλύματα που χρεώνουν τόσα, δεν τα αξίζουν τα λεφτά τους. Θα έπρεπε να χρεώνουν τα μισά και να είναι και ευχαριστημένοι. Όμως με την δική τους λογική και με τη λογική των ημερών, θεωρούν ότι πρέπει να τσιμπήσουν τις τιμές.

Τα δωμάτια ενός ξενοδοχείου είναι ας πούμε όπως τα ρούχα. Κάνει η μπλούζα μόλις εμφανιστεί στη βιτρίνα € 100, μόλις αρχίσουν οι εκπτώσεις κατεβαίνει στα € 70 και λίγο πριν το τέλος της σεζόν κατρακυλά στα € 30. Και μετά αναρωτιέται ο καταναλωτής: Μα καλά, πόσο κάνει; Πόσο την πλήρωσε ο καταστηματάρχης;
Κάτι τέτοιο γίνεται και με τις τιμές των δωματίων. Η «βιτρίνα» των εορτών τις κάνει να παίρνουν τα πάνω τους. Και αναρωτιέστε πάλι: Πόσο κάνει το δωμάτιο τελικά; Θέλει προσοχή εδώ, γιατί δεν μιλάμε για καλοκαιρινά ξενοδοχεία των 100 και 300 δωματίων, αλλά για ξενώνες με 5 άντε 15 δωμάτια ο καθένας. Αν θεωρείτε ότι ένας ιδιοκτήτης ξενώνα με αυτό τον αριθμό δωματίων είναι πλούσιος, κάνετε μέγα λάθος. Αν δεν δουλεύει όλη η οικογένεια, σε όλα τα πόστα, χωρίς να απασχολείται κανένας υπάλληλος, ναι μπορεί να βγει κέρδος. Τα τελευταία τρία χρόνια της κρίσης, με τα χαράτσια, την τιμή του πετρελαίου στο Θεό και τους ανύπαρκτους τουρίστες, τα περισσότερα μικρά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Ίσως σας μπέρδεψα λίγο, όμως ήθελα να παρουσιάσω όλες τις πλευρές. Δεν αποκλείω το γεγονός να γεμίσουν όλα τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες τα Χριστούγεννα, την πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Κάτι τέτοιο έγινε και πέρυσι. Δεν είναι εγκληματίες, ούτε πλούσιοι όλοι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να αποδράσουν έστω για 2 -3 μέρες. Ούτε οι ξενοδόχοι αισχροκερδούν που ανεβάζουν τις τιμές τις γιορτές. Ο καθένας, ας κάνει την καλή του έρευνα, ας διαλέξει και ας πάει όπου θέλει. Ο ξενοδόχος ας δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να εξυπηρετήσει, να κάνει αυτή την παραμονή αξέχαστη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να «εκδικηθεί» ο ένας τον άλλο. Κυρίως, δεν υπάρχει λόγος να νιώθουν κάποιοι ενοχές, επειδή μπορούν να περάσουν λίγες μέρες πολύτιμης ξενοιασιάς.

Σας συμβουλεύω να δείτε τις χριστουγεννιάτικες τιμές στα ξενοδοχεία των μικρών και μεγάλων πόλεων της επαρχίας, που είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για εκδρομές στα γύρω χωριά που απέχουν ελάχιστα. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Μείνετε «συντονισμένοι» στο news.gr γιατί σας ετοιμάζουμε πολύ ωραίες και ιδιαίτερα οικονομικές τέτοιες προτάσεις.