Το ιερό βουνό της ελληνικής μυθολογίας. Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, η κατοικία των θεών της αρχαιότητας και ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού: ο Όλυμπος.
Τα κρυμμένα μυστικά του Ολύμπου αναζητούν χιλιάδες ορειβάτες, που επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή.
Η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, ο Μύτικας υψώνεται στα 2.917 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ο «θρόνος του Δία» βρίσκεται μερικά… μέτρα πιο κάτω στα 2.909 μέτρα.
Ο Όλυμπος είναι πιο φιλόξενος στους περιπατητές και ορειβάτες από Ιούνιο έως Οκτώβρη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ανάβαση στο βουνό απαιτεί καλή προετοιμασία, πειθαρχία, προσοχή και σεβασμό στα στοιχεία της Φύσης.
Στα μονοπάτια των θεών της αρχαιότητας
Ο Όλυμπος διαθέτει αρκετές διαδρομές με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.
Οι λιγότερο έμπειροι μπορούν να ξεκινήσουν από την περιοχή Μύλοι (κοντά στο Λιτόχωρο) και να καταλήξουν στη θέση Πριόνια στα 1.100 μ. Από τους Μύλους ξεκινά το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4 που διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα, την πύλη που οδηγεί στην καρδιά του βουνού.
Μην παραλείψετε μια στάση στο Σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος, καθώς και στην Ιερά Μονή του Αγίου (κτίσμα του 15ου αιώνα), που είναι ανοιχτή για τους προσκυνητές από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Από τη θέση Πριόνια ξεκινά ένα ακόμη δρομολόγιο, διάρκειας περίπου τριών ωρών, που οδηγεί στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στα 2.100 μ.
Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι και το πιο δύσκολο και απαιτητικό. Το μονοπάτι παίρνει… την ανηφόρα μέχρι την κορυφή Σκάλα και τελικό προορισμό το Μύτικα. Φυσικά, απευθύνεται σε έμπειρους αναβάτες και ορειβάτες και η θέα που προσφέρει στο τέλος αποζημιώνει στο έπακρο το σκληρό κόπο του καθενός.
Tip: Σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Πιερίας βρίσκεται το Δίον, η αρχαία ιερή πόλη των Μακεδόνων.
Με πληροφορίες από το: visitgreece.gr