Της Βίκης Βαμιεδάκη
Δυσκολεύομαι να φανταστώ τους διαλόγους των εισηγητών της παρακάτω απόφασης: «Καταργείται η 27η Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού) ως ημέρας ελευθέρας εισόδου του κοινού σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και συλλογές που ανήκουν στο Δημόσιο».
Μάλιστα. Με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Κωνσταντίνου Τζαβάρα, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στην Ελλάδα, έγινε αφιλόξενη. Δεν μπορεί, κάποιοι «φωστήρες» το σκέφτηκαν και το εισηγήθηκαν. «Τι είναι αυτά, να μπαίνουν τσάμπα οι τουρίστες στα μουσεία αυτή τη μέρα; Διπλάσιο εισιτήριο να τους βάλουμε»! Πάλι καλά αυτή η πρόταση δεν πέρασε. Και μπορεί να είναι φανταστική (ίσως…), όμως οι δύο αναπληρωτές υπουργοί υπέγραψαν την απόφαση και αυτό είναι γεγονός.
Κλείσαμε τις δωρεάν πόρτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας, την ημέρα που γιορτάζει ο τουρισμός. Την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού τιμά όσο καμιά άλλη και δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μηνύματα και στους συμβολισμούς της. Την ημέρα που σε ολόκληρη την τουριστική Ελλάδα γίνονται εκδηλώσεις, βραβεύονται τουρίστες. Γιατί είναι μια ημέρα, που οι ξένοι τουρίστες κάνουν ακόμα διακοπές στην Ελλάδα.
Η απόφαση για ελεύθερη είσοδο σε αρχαιότητες και μουσεία την 27η Σεπτεμβρίου πάρθηκε το 2004, όταν ως χώρα καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι. Αυτή την ώρα, που η οικονομική ανάκαμψη της χώρας βασίζεται στον τουρισμό, αποφασίσαμε να την καταργήσουμε.
Οι ίδιοι εισηγητές «φωστήρες» της ΚΥΑ, αποφάσισαν να κρατήσουν την ελεύθερη είσοδο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!! Αυτό πια το τοποθετώ στη σφαίρα του ανεξήγητου και δεν θα το σχολιάσω, θα ήθελα όμως από επιστημονικής καθαρά άποψης, να μάθω το σκεπτικό τους.
Θα μου πείτε πάλι ότι γράφω για τα αυτονόητα. Τα αυτονόητα που προφανώς ο κρατικός αρμόδιος για τον Πολιτισμό αδιαφορεί και ο των οικονομικών δεν γνωρίζει. Είναι σημαντικό αυτή τη μέρα που γιορτάζει ο τουρισμός να έχουμε ορθάνοιχτες τις πόρτες σε ότι πιο πολύτιμο έχουμε ως χώρα. Στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Οι χιλιάδες τουρίστες που εκείνη την ημέρα θα επισκεφτούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα το εκτιμήσουν. Θα έχουν μια θετική ανάμνηση από την Αθήνα ότι επισκέφτηκαν την Ακρόπολη δωρεάν, από την Κρήτη ότι θαύμασαν την Κνωσό χωρίς να πληρώσουν, στην Ολυμπία οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ότι περιπλανήθηκαν στο απίστευτο μνημείο χωρίς να δώσουν ούτε ένα ευρώ. Και όλα αυτά γιατί η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος που σέβεται τον τουρισμό, γιορτάζει και τιμά αυτή τη μέρα.
Πότε σε αυτή τη χώρα θα αποκτήσουμε τη στοιχειώδη ευαισθησία, σεβασμό και επαγγελματισμό, για τον τομέα αυτό στηρίζει ένα εκατομμύριο νοικοκυριά; Δεν είναι λεπτομέρεια ή σταγόνα στον ωκεανό αυτή τη απόφαση. Είναι άλλη μια απόδειξη για το πόσο αδιάφορα και με πόσο θράσος αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό.
Είναι από αυτές τις σταγόνες που συχνά, ξεχειλίζουν το ποτήρι…