Η πρώτη μπυραρία της πόλης & σημείο συνάντησης της ελληνικής μικροζυθοποιία
Γράφει η Νάντια Μασσαχού
Η ιστορία του Ζύθου στην Θεσσαλονίκη μας ταξιδεύει περίπου 30 χρόνια πίσω, όταν πρωτολειτούργησε στα Λαδάδικα το 1990. Για την ακρίβεια ήταν η πρώτη επιχείρηση στην πόλη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μπυραρία.
Πέντε χρόνια αργότερα -το 1995- έρχεται να προστεθεί στο χάρτη και το «αδερφάκι» του στον ίσκιο του Λευκού Πύργου, εκεί που παλιά βρισκόταν το ιστορικό στέκι της Θεσσαλονίκης, το Ντορέ, με την απαράμιλλη γοητεία και την αίγλη του που ακόμα αναπολούν «οι παλιοί». Μέσω της αρχιτεκτονικής του χώρου και της ευρύτερης ατμόσφαιρας, ο Ζύθος εδώ έχει κατορθώσει να μεταδώσει όλη αυτή την νοσταλγία με τον καλύτερο τρόπο.
Όσον αφορά τις γεύσεις που απολαμβάνει κανείς και στα δύο σημεία, ο κατάλογος "μυρίζει" Ελλάδα, όλα τα πιάτα παρασκευάζονται με προϊόντα που προέρχονται από την ελληνική γη, και είναι σίγουρο ότι δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο. Ίσα-ίσα, εκπλήσσει ευχάριστα με τις ιδιαίτερες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας με επιρροές τόσο από τη Μεσόγειο, όσο και από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία.
Αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό του η ποικιλία στις εγχώριες μπύρες, τόσο σε εμφιαλωμένες, περίπου 30 ετικέτες, όσο και σε βαρελίσιες, συνολικά 8 στον αριθμό. Ιδίως την τελευταία εξαετία ο Ζύθος στηρίζει την ελληνική μικροζυθοποιία σε τεράστια βαθμό, συστήνοντας στο κοινό του αξιόλογες προσπάθειες μικροπαραγωγών από όλη την Ελλάδα.
Οι μεζέδες και οι προτάσεις του καταλόγου συνδυάζονται αρμονικά με τις αντίστοιχες μπύρες που θα σας προτείνουν, ενώ κατά διαστήματα δεν λείπουν εδώ τα θεματικά μενού. Στο σύνολό του αποτελεί μια από τις κλασσικότερες και πλέον αγαπημένες συνήθειες όποιου επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη (είτε μένει στη πόλη), μιας και κατορθώνει να συνδυάσει την απόλαυση, την ποικιλία, την ειδίκευση αλλά και τις καλές τιμές.
Πληροφορίες
Λαδάδικα
Κατούνη 5, Θεσσαλονίκη
Ζύθος στο Ντορέ
Τσιρογιάννη 7, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310279010
http://zithos.gr/