Εξωτερικό επιλέγουν οι μαθητές της Γ’ λυκείου για τις εκδρομές τους

*Του Βασίλειου Καλόγηρου

Μπορεί η Ελλάδα τουριστικά να προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες δε φαίνεται όμως να προσελκύει και τους Έλληνες μαθητές της Γ’ λυκείου που σε πολλές περιπτώσεις προτιμούν να πραγματοποιήσουν την 5μερη εκδρομή τους στο εξωτερικό με αποτέλεσμα η χώρα μας να χάνει χρήματα άλλα και θέσεις εργασίας αν σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο οι μαθητές που επιλέγουν τη Ρώμη, την Πράγα, τη Βουδαπέστη, την Μπρατισλάβα και άλλες πόλεις της Ευρώπης ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

Σε ερώτηση προς μαθητές γιατί προτιμούν το εξωτερικό και όχι έναν προορισμό του εσωτερικού οι περισσότεροι απάντησαν ότι η διαφορά στο κόστος είναι αρκετά μικρή. Για παράδειγμα μας είπαν ότι μια εκδρομή στην Κρήτη είναι μόλις 50 ευρώ φθηνότερη από αντίστοιχη εκδρομή στη Βουδαπέστη. Άλλο ένα επιχείρημα που προέβαλαν είναι ότι στην Ελλάδα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον να πραγματοποιήσουν μια εκδρομή ενώ για το εξωτερικό χρειάζεται μεγαλύτερη οργάνωση.

Πράγματι μια εκδρομή για τους μαθητές σχολείων της Ρόδου στη Θεσσαλονίκη έχει κόστος, με βάση τις προσφορές που δέχτηκαν, από 279 έως και 399 ευρώ όταν η εκδρομή Λυκείου της Ξάνθης στην Ιταλία θα κοστίσει 299 ευρώ. Σχολείου του Ρεθύμνου το οποίο έχει επιλέξει ως προορισμό τη Θεσσαλονίκη το κόστος της εκδρομής είναι στα 220-250 ευρώ, ενώ ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας θα πραγματοποιήσει εκδρομή στα Ιωάννινα με κόστος 240 ευρώ ανά μαθητή.

Πολλά λοιπόν σχολεία της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας προτιμούν τη λύση του εξωτερικού από τη λύση της Ρόδου ή της Κρήτης δυο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους μαθητές της Γ τάξης. Αντίθετα σχολεία της Κρήτης φαίνεται να προτιμούν τη Θεσσαλονίκη ενώ σχολεία της Βόρειας Ελλάδα κατευθύνονται στο εξωτερικό καθώς όπως προαναφέρθηκε ειδικά για τους βορειοελλαδίτες μαθητές μια οδική εκδρομή σε Τουρκία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία είναι αρκετά οικονομική.

Πάντως από τις προκηρύξεις ων σχολείων για την κατάθεση εκδρομή αρκετά δημοφιλής προορισμός είναι η Ρώμη. Οι μαθητές για να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρο της τελευταίας μεγάλης εκδρομής των σχολικών χρόνων τους πραγματοποιούν χορούς, πουλάνε ημερολόγια για να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να ελαφρύνουν το κόστος ανά μαθητή.

Ακολούθως παρατίθενται οι προορισμοί και το κόστος των εκδρομών ορισμένων σχολείων:

Το 1ο Λύκειο Ξάνθης θα πραγματοποιήσει 7μερη εκδρομή στη Ρώμη με κόστος 299 ευρώ ανά άτομο

Το Λύκειο Μαρτίνου θα πραγματοποιήσει 7μερη εκδρομή σε Βελιγράδι – Βουδαπέστη με κόστος 550 ευρώ ανά άτομο

Το Λύκειο Πελασγίας επέλεξε την Κωνσταντινούπολη με κόστος 379 ευρώ ανά άτομο

Το Λύκειο Τιθορέας θα πραγματοποιήσει εκδρομή στην Ισπανία με κόστος 570 ευρώ ανά άτομο

Το Λύκειο Αρχαγγέλου Ρόδου θα πραγματοποιήσει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με κόστος 288 έως 341 ευρώ (το κόστος εξαρτάται από το ξενοδοχείο)

Ελληνογαλλική σχολή Ουρσουλινών μοναχών θα πραγματοποιήσει εκδρομή στα Ιωάννινα με κόστος 240 ευρώ.

Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με κόστος 220-250 ευρώ ανά άτομο.

*Ο Βασίλειος Καλόγηρος είναι υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ