Ταϊλάνδη: Ταξίδι στα αρώματα του καφέ

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, πόσος κόπος χρειάζεται για να μαζευτεί ο καφές που απολαμβάνεις κάθε στιγμή όπου κι αν βρίσκεσαι;

Ένα ταξίδι στο απομακρυσμένο χωριό Maejantai της Ταϊλάνδης θα σου λύσει όλες τις απορίες και θα αποτελέσει σίγουρα μια εμπειρία που θα τη θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή. Ξεναγός μας στον μοναδικό αυτό προορισμό είναι ένας κάτοικος της περιοχής, ο Ayu Chue γνωστός με το όνομα Lee, ο οποίος είναι μέλος της φυλής Akha hill και διοργανώνει το ταξίδι του καφέ στην περιοχή Akha Ama.

Μέχρι το 2010 οι κάτοικοι ασχολούνταν παραδοσιακά με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια ρυζιού, λαχανικών και φασολιών. Τα τρία τελευταία όμως χρόνια οι οικογένειες των ντόπιων ξεκίνησαν να ασχολούνται με την βιολογική καλλιέργεια και την επεξεργασία κόκκων καφέ.

Ο Lee μάλιστα κατάφερε να εξασφαλίσει μια σημαντική επιχορήγηση που έδωσε τη δυνατότητα στο χωριό να συνεχίσει την καλλιέργεια, επεξεργασία και πώληση των κόκκων καφέ με βιώσιμο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό άνοιξε την καφετέρια Akha Ama στο Chiang Mai και δυο φορές το χρόνο συγκεντρώνει 20 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο για να επισκεφτούν το χωριό του και να μάθουν πως ζουν και εργάζονται οι κάτοικοι. Το ταξίδι είναι δύσκολο και χρονοβόρο. Αν προσθέσεις σε αυτό και το πρωινό ξύπνημα και την εντατική εργασία, τότε θα καταλάβεις πως ο Lee εισάγει πραγματικά τους συμμετέχοντες στην αληθινή ζωή του αγρότη του καφέ.

Στο χωριό Maejantai οι χωρικοί μαζεύουν τον καφέ με το χέρι και το ίδιο θα κάνουν και οι συμμετέχοντες στο ταξίδι. Η μέρα ξεκινά τα ξημερώματα με πεζοπορία 6,4 χιλιομέτρων σε χωματώδεις δρόμους για να φτάσουν στα φυτά του καφέ και συνεχίζει με πολλές ώρες μάδημα των καρπών που μοιάζουν με κεράσια από θάμνους που φυτεύτηκαν κατά μήκος απότομων λόφων. Οι κόκκινοι ή κίτρινοι καρποί συλλέγονται σε μεγάλα καλάθια, τα οποία στη συνέχεια αδειάζονται σε σε μεγάλους σάκους κάνναβης που έχουν χωρητικότητα 50 και 55 κιλά.

Οι σάκοι γυρίζουν με μοτοσυκλέτες πίσω στο χωριό, όπου ένα μηχάνημα αφαιρεί το εσωτερικό. Αμέσως μετά οι κόκκοι απλώνονται για να στεγνώσουν στον αέρα του βουνού και μετά μεταφέρονται για ψήσιμο. Ο καφές είναι ξεχωριστός, αφού χαρακτηρίζεται από το άρωμα εσπεριδοειδών και την οξύτητα του. Έχει επιλεγεί από 2.500 συμμετοχές και χρησιμοποιείται στο World Cup Tasters Championship από την Ένωση ειδικών σε θέματα καφέ της Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι με ένα κλικ εδώ