Το αυτοφυές αυτό δάσος με τις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του, είναι μοναδικό όχι μόνο σε ομορφιά αλλά και ιδιαιτερότητα σε όλη την Ευρώπη
Tο περίφημο δρυοδάσος της Φολόης είναι ένα από τα σπανιότερα της Ευρώπης και μοναδικό στα Βαλκάνια, βρίσκεται στην Ηλεία, στα νοτιοδυτικά του βουνού Ερύμανθος.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το δάσος πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή, που κατοικούσε εκεί.
Για την ακρίβεια, ο Φόλος, μαζί με τον Χείρωνα του Πηλίου, ήταν οι μόνοι «καλοί» Κένταυροι. Ο Φόλος σκοτώθηκε κατά λάθος από βέλος του Ηρακλή, όταν ο τελευταίος ενεπλάκη σε σύρραξη με τους υπόλοιπους Κενταύρους, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις φιλίες γενικότερα, και ειδικότερα τη δική τους.
Η πινακίδα στην τελευταία στροφή πριν το δάσος εξακολουθεί να γράφει «επισκεφθείτε το μπαλκόνι της Ηλείας, το μέρος όπου έζησε ο Κένταυρος Φόλος».
Στο οροπέδιο της Φολόης οι βελανιδιές καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, δημιουργώντας ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή τέτοια δάση στην Ευρώπη. Κυριαρχούν οι ευθύκορμες βελανιδιές, που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάπελη, αλλά υπάρχουν και δέντρα με μεγάλο κορμό και πολλά κλαδιά.
Το δάσος της Φολόης βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού κι αποτελεί πλούσιο οικοσύστημα με ποικίλη πανίδα και χλωρίδα. Στη φιλόξενη αγκαλιά του απαντώνται μεταξύ άλλων φιδαετοί και χρυσαετοί, πετρίτες και αλκυόνες, τσαλαπετεινοί και δρυοκολάπτες, αποδημητικά πουλιά αλλά και αγριογούρουνα, τσακάλια και αλεπούδες.
Η οδική πρόσβαση στην περιοχή του δάσους γίνεται:
- από την πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, τον Πύργο, περνώντας από την Αρχαία Ολυμπία και τη Λάλα,
- από την Τρίπολη, είτε μέσω Αρχαίας Ολυμπίας, είτε μέσω Δίβρης (αρτηρία 111) και Κούμανης
- από την Πάτρα μέσω Πανόπουλου (αρτηρία 111), και Κούμανης.