Η φάρμα στο τέλος του κόσμου και το πρώην μοντέλο που έγινε βοσκός

Η φάρμα στο τέλος του κόσμου και το πρώην μοντέλο που έγινε βοσκός

Η πανέμορφη γυναίκα που διοικεί με αντρική πυγμή

Ο μακρύς, κακοτράχαλος χωματόδρομος με το χαλίκι μακριά από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Ισλανδίας, περίπου μια ώρα ανατολικά του παραθαλάσσιου χωριού Vík, φαίνεται πως δεν οδηγεί πουθενά. Πέρα από τη μικροσκοπική εκκλησία Grafakirkja, οι μικρές αγροικίες δεν έχουν τίποτα άλλο παρά ένα καταπράσινο τοπίο, πλαισιωμένο από ρυάκια και τα βουνά των νότιων υψίπεδων της Ισλανδίας.

Αλλά στο τέλος του δρόμου, σε ένα απλό μπανγκαλόου, ζει η πιο διάσημη κτηνοτρόφος της χώρας. Η Heiða Guðný Ásgeirsdóttir, τώρα 40 ετών, είναι πρώην μοντέλο και αστυνομικός, η οποία ανέλαβε το οικογενειακό αγρόκτημα στο Ljótarstaðir όταν ήταν 23 ετών, όταν ο πατέρας της δεν μπορούσε πλέον να διαχειριστεί το αγρόκτημα των 6.464 εκταρίων. Τώρα ζει εκεί με τη μητέρα της και με 500 περίπου πρόβατα, τα οποία διαχειρίζεται από μόνη της.

Αλλά τώρα είναι πλέον γνωστή και ως ακτιβίστρια για το περιβάλλον. Όταν μια ισλανδική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας πρότεινε το 2012 σχέδια για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, του οποίου η δεξαμενή θα κάλυπτε μεγάλο μέρος της φάρμας της, αρνήθηκε να πουλήσει τη γη της και αγωνίστηκε, παρά την έντονη πίεση της εταιρείας και άλλων ντόπιων που ήθελαν να πουλήσουν για σημαντικό κέρδος. Ο παθιασμένος αγώνας της επέστησε την προσοχή του Steinunn Sigurðardóttir, ενός μυθιστοριογράφου και ποιητή που αποφάσισε να γράψει το βιβλίο Heiða - Fjalldalabóndi, για αυτήν (το όνομα Fjalldalabóndi μεταφράζεται ως «Ο αγρότης στην κοιλάδα»).

Η Heiða Guðný Ásgeirsdóttir

Προς το παρόν, τα σχέδια για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο έχουν μπει στο συρτάρι και η ίδια είναι συγκρατημένη, «Δε τολμώ να πω ότι έχουμε κερδίσει. Θέλω ακόμα να πολεμήσω για αυτό το όμορφο αυτό μέρος», λέει στο BBC.

Η διαχείριση της φάρμας στο τέλος του κόσμου, όπως λέει χαρακτηριστικά το βρετανικό δίκτυο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το φθινόπωρο, τα αρνιά πηγαίνουν για σφαγή, το χειμώνα, η Ásgeirsdóttir εργάζεται για να κρατήσει τα ζώα ασφαλή και καλοζωισμένα, την άνοιξη τα κουρεύει... «Είναι μια σκληρή σωματικά δύσκολη δουλειά», είπε. «Ακριβώς σήμερα οδηγούσα ένα εκσκαφέα 20 τόνων....»,συμπληρώνει.