Καλάβρυτα, προικισμένα με απαράμιλλη φυσική ομορφιά

Καλάβρυτα, προικισμένα με απαράμιλλη φυσική ομορφιά

Το σπήλαιο των Λιμνών, η εμπειρία του Οδοντωτού, ο παραδοσιακός οικισμός της Ζαρούχλας είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς

Τα κοσμοπολίτικα Καλάβρυτα είναι κτισμένα στις πλαγιές των Αροανίων στα 750 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, ξακουστά για τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκεί, δημοφιλή για το χιονοδρομικό κέντρο, τον Οδοντωτό και το πλήθος φυσικών και ιστορικών αξιοθέατων που τα περιστοιχίζουν.

Πώς πήρε το όνομα Καλάβρυτα

Το όνομα Καλάβρυτα, που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει «καλές βρύσες», φαίνεται να το απέκτησαν την εποχή της Φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα μ.Χ., όταν αποτέλεσαν έδρα μιας από τις 12 Βαρωνίες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας με πρώτο Βαρώνο τον Όθωνα ντε Τουρναί (Othon de Tournay) που έκτισε το κάστρο του πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Κύναιθας. Στη Γαλλική παραλλαγή του Χρονικού του Μορέως αναφέρεται ως Calovrate.

Δημοφιλής τουριστικός προορισμός

Σε όλη την περιοχή της επαρχίας Καλαβρύτων υπάρχουν πάρα πολλά πανέμορφα και γραφικά χωριά, που μπορεί να είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά προσφέρουν γαλήνη και αγνή φιλοξενία.

Εκεί θα συναντήσει κανείς όμορφα φυσικά τοπία, πετρόχτιστα αρχοντικά, γραφικές διαδρομές, τοπικές συνταγές και παραδοσιακούς ξενώνες. Όλα όσα αναζητά, δηλαδή, κανείς για μερικές μέρες απόδρασης.

Τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής και γι’ αυτό σήμερα είναι χαρακτηρισμένος μαρτυρικός οικισμός.

Είναι μια ιστορική περιοχή, ενώ στο φημισμένο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων κηρύχτηκε η επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Αυτό πού σίγουρα αξίζει να γνωρίσει κανείς επισκεπτόμενος τα Καλάβρυτα είναι ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος που πορεύονται μαζί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί ενώ ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνίτες έκαναν έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Σήμερα, o Οδοντωτός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πόλους έλξης τουριστών και σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Όπως τα βαγόνια διασχίζουν το στενό φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, πάνω σε εντυπωσιακά γεφύρια και μέσα από αλλεπάλληλες σήραγγες, το τοπίο μαγεύει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Ο παραδοσιακός οικισμός της Ζαρούχλας μέσα στις καστανιές και τα έλατα αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία ενώ αξίζει να επισκεφτείτε και το σπήλαιο των Λιμνών που πήρε το όνομά του από τις πολλές λίμνες που υπάρχουν μέσα σε αυτό.

Ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας

Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, 14 χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού, είναι άρτια εξοπλισμένο.

Το υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής του, της Νεραϊδοράχης, αγγίζει τα 2.340 μέτρα, διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό πρώτων βοηθειών.

Από το 1988, οπότε και εγκαινιάστηκε, το κέντρο γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα. Έχει ειδικές παροχές, που περιλαμβάνουν ειδική πίστα για moguls ski, πάρκο για snowboard, διαδρομές cross country ski, πάρκο snow tubes, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς και διαδρομές με snowmobiles.