Η οικονομική ύφεση και οι καιρικές συνθήκες το είχαν αχρηστεύσει
Το αεροδρόμιο στο νησί της Αγίας Ελένης για αρκετό καιρό ήταν γνωστό ως «το πιο άχρηστο αεροδρόμιο του κόσμου» λόγω πολυάριθμων εμποδίων και καθυστερήσεων. Τώρα, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν καθώς υποδέχτηκε το Σάββατο, επιτέλους την πρώτη εμπορική πτήση!
Η Αγία Ελένη είναι ένα ηφαιστειογενές νησί που ανήκει στο υπερπόντιο έδαφος Αγία Ελένη, Ασενσιόν και Τριστάν ντα Κούνια του Ηνωμένου Βασιλείου στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και έγινε γνωστή ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα, ο οποίος έζησε εκεί από το 1815 μέχρι το θάνατό του το 1821. Οι πρώτοι επιβάτες που πάτησαν το πόδι τους ήταν 68 τον αριθμό και επιβιβάστηκαν στο μικροσκοπικό νησί από πτήση της SA Airlink από το Γιοχάνεσμπουργκ - πρόκειται για μια ιστορική επτάωρη πτήση (μαζί με μια στάση ανεφοδιασμού στο Windhoek της Ναμίμπια), που θα λαμβάνει χώρα μια φορά την εβδομάδα.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχικά τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός αεροδρομίου στην Αγία Ελένη το 2005, αλλά εξαιτίας των οικονομικών πιέσεων που προκλήθηκαν από την παγκόσμια ύφεση σήμανε και καθυστερήσεις όταν τελικά οι συμβάσεις υπογράφτηκαν το 2011. Το αεροδρόμιο άνοιξε επίσημα τον Ιούνιο του 2016, αλλά εξαιτίας των πλευρικών ανέμων δεν υπήρχε ασφάλεια για την προσγείωση μεγάλων αεροσκαφών, όπως σημειώνει ο Telegraph.
Στις 18 Απριλίου 2016, κατά τη δοκιμαστική πτήση που πραγματοποιήθηκε από την Comair για την British Airways χρειάστηκαν τρεις προσπάθειες για να προσγειωθεί το Boeing 737-800 και για περισσότερο από ένα χρόνο εκχωρήθηκε μόνο για μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη.
Ο αντίκτυπος των εξαιρετικά δύσκολων καιρικών συνθηκών, έκανε πολλούς να το χαρακτηρίσουν ως «το πιο άχρηστο του κόσμου» παρά τα 285 εκατομμύρια λίρες που στοίχισε - Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σε σχεδόν 63.000 λίρες για κάθε έναν από τους 4.534 κατοίκους του νησιού.
Η πτήση του Σαββάτου κατάφερε να προσγειωθεί με επιτυχία εξαιτίας των περιορισμών βάρους- μόλις 68 επιβάτες.