Οδοιπορικό του Independent στον παλαιότερο οικισμό του νησιού
«Ο συνολικός πληθυσμός του χωριού; Δυο. Πάντα υπήρχαν δυο μόνιμοι κάτοικοι στην Παλιά Περίθεια», λέει ο Mark Hendriksen, ο βρετανός ιδιοκτήτης του ξενώνα The Merchant’s House, στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής της Κέρκυρας, στο Όρος Παντοκράτορας. Η Κέρκυρα μπορεί να είναι ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας, αλλά το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της στη δεκαετία του 1960 και είναι αναμφίβολα το καλύτερο κρυμμένο μυστικό του νησιού όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος του Independent, η οποία έφτιαξε βαλίτσες για το απομονωμένο αυτό τόπο.
Εντυπωσιασμένη από το χωριό, γράφει σχετικά: «Ψυχρότερο, πιο πράσινο, πιο ήσυχο και αδιαμφισβήτητα καθαρότερο από τα περισσότερα χωριά στο νησί, είναι ο απόλυτος προορισμός για μια αυθεντική ελληνική απόδραση για όσους γνωρίζουν».
Με εντυπωσιακή θέα τα Ιόνια νησιά και τη γειτονική Αλβανία, καθώς και τα λιβάδια με τα αγριολούλουδα που βουίζουν με μέλισσες, είναι σίγουρα αρκετό για να δελεάσουν τον κάθε ψαγμένο ταξιδιώτη, γράφει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.
«Όλες οι μαρμελάδες μας που χρησιμοποιούμε για τους επισκέπτες είναι από την περιοχή», λέει ο Mark. «Φτιάχνω προζύμι, τις μαρμελάδες και φυσικά ο Βασίλης μου δίνει το μέλι». Ο Βασίλης είναι ένας ντόπιος μελισσοκόμος περήφανος ιδιοκτήτης πάνω από εφτά εκατομμύρια μέλισσες τις οποίες φυλάσσει μέσα σε παστέλ κυψέλες που κληρονόμησε από τον παππού του.
«Η οικογένειά μου ήταν η τελευταία που έφυγε στη δεκαετία του ‘60 και έτσι έχω ένα συναισθηματικό δέσιμο με το μέρος», λέει ο Βασίλης. «Οι γιοι μου θα το έχουν όταν φύγω», συμπληρώνει.
Χάρη στην ανακαίνιση του Mark και της συζύγου του στην Παλιά Περίθεια και την επακόλουθη αύξηση των επισκεπτών κατά 150%, ο Βασίλης είναι σε θέση να βγάλει κέρδος από την πώληση μελιού και σχέδια για επιστροφή στο χωριό και τις κυψέλες του. Στην περιοχή υπάρχουν περί τα 130 μεσαιωνικά πέτρινα σπίτια- η Παλιά Περίθεια, υπήρχε ως οικισμός το 700 π.Χ. και είναι το παλαιότερο χωριό της Κέρκυρας.
Το ζευγάρι κατάφερε με τη βοήθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να αποκαταστήσει τον χώρο όπου στεγάζεται ο ξενώνας τους. «Διαβάσαμε για αυτό το χωριό- φάντασμα και ερωτευττήκαμε το μέρος», λέει η συμβία του Mark, Saskia η οποία έχει καταγωγή από την Ολλανδία. Οι δυο τους όχι μόνο έφτιαξαν τον ξενώνα τους, αλλά καθάρισαν τα μονοπάτια, έφτιαξαν τα φώτα, έβαλαν πινακίδες στους δρόμους... Ο Mark μάλιστα έγραψε και βιβλίο με οδηγίες ώστε να «δελεάσει» τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο ξεχασμένο χωριό που αν και απομονωμένο η οικογένεια Μισόνι, της γνωστής αυτοκρατορίας μόδας, απόλαυσαν τη διαμονή τους εδώ...