Θα πραγματοποιηθεί από 1 - 15 Οκτωβρίου 2017
Ξεκινά την Κυριακή 1 Οκτωβρίου το 28ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου το οποίο και θα διαρκέσει έως και τις 15 Οκτωβρίου. Σε χώρους πολιτισμού και με σκηνικό τα ενετικά μνημεία της Παλιάς ατμοσφαιρικής Πόλης του Ρεθύμνου, το βενετσιάνικο παρελθόν της πόλης φαίνεται να ζωντανεύει απρόσμενα.
Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, η διοργάνωση έχει και μια διαφορετική θεματική, που είναι άμεσα συναρτημένη με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της πόλης.
«Προσωπογραφίες» είναι το θέμα και ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Δήμο Ρεθύμνης και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση - ΚΕΔΗΡ, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ρεθεμνιώτη συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς πολιτισμού της πόλης και ανανεώνεται συνεχώς με σκοπό η κοινωνία να γίνεται όλο και περισσότερο συμμέτοχος και συνδημιουργός. Σήμερα αποτελεί ένα ομοιόμορφο ποιοτικό σύνολο καλλιτεχνικών δημιουργιών με έμπνευση από την περίοδο της Αναγέννησης και το βλέμμα στραμμένο στην αναγέννηση στο σήμερα, όχι μόνο της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και του τρόπου σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων.
Οι ερμηνευτές είναι προσεκτικά επιλεγμένοι, καλλιτέχνες των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας. Η διοργάνωση έχει φέτος την εξαιρετική τύχη να συμμετέχουν σ’ αυτήν και πολλοί καταξιωμένοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έλκουν την καταγωγή τους από το Ρέθυμνο.
Καθημερινά και για δύο εβδομάδες σημεία – μνημεία του Ρεθύμνου θα φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, καθώς και αναγεννησιακά δρώμενα στο Ιστορικό Κέντρο. Το Φρούριο Φορτέτζα με το θέατρο Ερωφίλη και το Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, η αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης στο Ωδείο Ρεθύμνου, το «Σπίτι του Πολιτισμού», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης είναι έτοιμα για αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Ρεθεμνιώτης Αλέξης Κωστάλας. Η είσοδος σε αρκετές από τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ στις υπόλοιπες υπάρχει εισιτήριο με συμβολική τιμή 5 ευρώ. Οι μαθητές και φοιτητές έχουν ελεύθερη είσοδο.
Σε δήλωση του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου και διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργος Κουμεντάκης τόνισε:
«Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου είναι μια διοργάνωση που θα 'λεγε κανείς ότι μεγάλωσε σχεδόν μαζί με την πόλη. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ιδιαίτερο Φεστιβάλ μοναδικό στο είδος του που έδωσε δείγματα γραφής από πολύ νωρίς και είναι μία ευτυχής σύμπτωση το ότι όλο αυτό συμβαίνει στην ίδια πόλη όπου μεγάλωσα και στην οποία ..άρχισα να απολαμβάνω τους πρώτους μου ήχους. Σε έναν τόπο όπως η Κρήτη που η παράδοση έχει τη μυστηριακή δύναμη να αναγεννάται, το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου έρχεται να ανατρέψει το παραδοσιακά οικείο και να αναδείξει με τρόπο καθόλου παραδοσιακό αλλά καθ ' όλα σύγχρονο κ μη αναμενόμενο τη δυναμική μιας άλλης παράδοσης αυτής που αντλεί από το Αναγεννησιακό παρελθόν της πόλης και τροφοδοτεί το σήμερα. Για φέτος πηγή έμπνευσης το πορτραίτο. Το όνομα αυτού "Προσωπογραφία"! Πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, φυσικά πρόσωπα, αλλά με αναγεννησιακά χαρακτηριστικά. Πρόσωπα που με έναν τρόπο έχουν μέσα από την τέχνη τους ή τον τρόπο ζωής τους σφραγίσει την εικόνα της πόλης ή της τέχνης που θεραπεύουν. Με αυτήν την έννοια ο άνθρωπος του οποίου την "Προσωπογραφία" φιλοτεχνεί η κάθε εκδήλωση του Φεστιβάλ έρχεται να γίνει ένα πορτραίτο που κοιτώντας το αντιλαμβανόμαστε το βάθος ενός αξιακού κώδικα ή το εύρος μιας καλλιτεχνικής σύλληψης που σίγουρα όμως κ τα δύο έχουν στην απαρχή τους έναν άνθρωπο κοινό καθημερινό όπως είμαστε όλοι μας. Γι' αυτό ακριβώς λέμε ότι πρόκειται για μια "Προσωπογραφία"».
Το πρόγραμμα του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου (περίληψη)
Κάθε εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ είναι αφιερωμένη σε μια μορφή του τότε ή του σήμερα. Ο άνθρωπος σε πρώτο πρόσωπο με «Ιστορίες Ρεθεμνιωτών» αριστοτεχνικά σκηνοθετημένες. Μουσική πολλών και διαφορετικών αποχρώσεων ανάλογα με τον καλλιτέχνη και το είδος που υπηρετεί. Το φάσμα εκτείνεται από την Ισπανική αναγέννηση του Βασιλιά Αλφόνσου του 10ου, περιλαμβάνει νότες από τη Μελαγχολία του στοχασμού που αποπνέει το πορτραίτο της Αναγέννησης και η οποία εκφράζεται και μέσα από τη μουσική, και καταλήγει στην αναγεννητική χροιά ..της μουσικής ενός Φουσταλιέρη! Ρεσιτάλ πιάνου, κιθάρας ή φλάουτου από προικισμένους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και μουσικά σύνολα. Θεατρικές παραστάσεις όπως ο ο «Φορτουνάτος», ο «Κατζούρμπος» αλλά και η προσωπογραφία του Τζουάνε Παπαδόπουλου με το έργο «Στον Καιρό της Σχόλης» .
Ομιλίες για μεγάλες μορφές της Αναγέννησης όπως ο Μποτιτσέλι και ο Ελ Γκρέκο. Εγκαίνια εκθέσεων ζωγραφικής αλλά και άλλων με θέμα την Ενετοκρατία στο Ρέθυμνο. Εργαστήρια κουρδίσματος μουσικών οργάνων και εργαστήρι αναγεννησιακού σκηνικού γιατί και τα παιδιά έχουν το μερτικό τους αλλά και «Επιστροφή του Καραγκιόζη στην Πατρίδα» υπό τους ήχους της μουσικής του Μοντεβέρντι σε παραγωγή της Λυρικής. Κουκλοθέατρο με εσάνς αναγέννησης αλλά και διαδραστική έκθεση εικαστικών από παιδιά για παιδιά με θέμα το πορτραίτο, όλα αυτά για τους νεαρότερους, μικρότερους φίλους αλλά εραστές της τέχνης.
Κεντρική μορφή του Φεστιβάλ φέτος, και καλά κρυμμένο μυστικό του, το πρόσωπο του Φραντζέσκο Μπαρότσι, Βενετοκρητικού ευγενή, μαθηματικού και λόγιου της Αναγέννησης η ακτινοβολία του οποίου φαίνεται να υπερβαίνει τα στενά όρια του Αγ. Κωνσταντίνου, οικισμού κοντά στο Ρέθυμνο όπου έζησε και όπου βρίσκονται τα υπολείμματα της οικίας του. Στη σκιά της λήθης για αιώνες με έργα του να βρίσκονται μεταξύ άλλων και στη βιβλιοθήκη της Οξφόρδης αυτός ο άνθρωπος της Αναγέννησης έρχεται φέτος στο προσκήνιο με ειδική ημερίδα μέσα στο Φεστιβάλ.
Ο ταραχώδης βίος του –κατηγορήθηκε μέχρι και για μαγεία -αλλά κυρίως το ογκώδες πνευματικό του έργο τον καθιστούν έναν από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους της εποχής η επιρροή του οποίου θα συζητηθεί πολύ. Πρόκειται για το πιο σημαντικό ίσως πρόσωπο που συμπληρώνει τον καμβά του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου.
Συνοπτικό Πρόγραμμα 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνης «Προσωπογραφίες»
12.00: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Προσωπογραφίες : Ρεθεμνιωτών. Τέσσερις μονόλογοι σε κείμενα των Μαρία Μαραγκού, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Μαρίας Τσιριμονάκη και Μανώλη Χριστοδούλου. Σκηνοθεσία –διασκευή κειμένων : Βιβή Χατζηκωτούλα
21.00: Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης - Ωδείο Ρεθύμνου
Προσωπογραφία : Κώστας Αποστολάκης.
Ένα μουσικό αφιέρωμα στον δάσκαλο και Αρχιμουσικό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, από τους μαθητές του.
Συντονίζει: ο Ανδρέας Πλαϊτης. Παρουσιάζει: ο Δημήτρης Περβολιανάκης.
21.00: Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης - Ωδείο Ρεθύμνου
Προσωπογραφία : Ίλσε Βέμπερ.
Η Αναστασία Κότσαλη, ο Δημήτρης Τίγκας, ο Αχιλλέας Τίγκας και ο Guido de Flaviis θα μας μυήσουν στην ιδιαίτερη μουσική της Ίλσε Βέμπερ.
21.00: Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης – Ωδείο Ρεθύμνου
Προσωπογραφία : Καραγκιόζης
Ο Καραγκιόζης σε μορφή όπερας, με μουσική του Μοντεβέρντι,
από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
21.00 Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης - Ωδείο Ρεθύμνου
Προσωπογραφία: «Μούσες, Νύμφες, Ερινύες»
Το 20μελές σύνολο Vamos Ensemble και η Ιωάννα Φόρτη σε μία συναυλία με μουσική από την Αναγέννηση έως σήμερα.
21.00 Παλαιοντολογικό Μουσείο
Προσωπογραφία: Στέλιος Φουσταλιεράκης.
Συναυλία με την μουσική του Φουσταλιέρη από τους Νίκο Κουκουλιτάκη, Χάρη Παναγιωτάκη, Γιάννη Παπατζανή, Στέλιο Συκάκη, Σίχαν Τούρκογλου, Μαρία Φασουλάκη
- Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017
21.00 Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης - Ωδείο Ρεθύμνου
Προσωπογραφία: Ντομένικο Σκαρλάτι.
Ρεσιτάλ Πιάνου από την Ελένη Παπασπύρου.
12.00 Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης
Προσωπογραφία: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Η ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα μελοποιημένη από έλληνες συνθέτες. Κώστας Βασιλιάγκος (τραγούδι), Ανδρέας Στεργίου (κλασική κιθάρα), Ελευθερία Πολογεώργη (φλάουτο), Μαρί Χασάπη (κοντραμπάσο).
21.00 Θέατρο Ερωφίλη – Φρούριο Φορτέτζας
Προσωπογραφία : Φορτουνάτος.
Το έργο του Μ.Α. Φώσκολου «Φορτουνάτος» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Τηλέμαχου Μουδατσάκι. Παίζουν: Θανάσης Πατριαρχέας , Αλέξανδρος Ψυχράμης , Βασίλης Σαμαριτάκης , Ζανό Ντάνιας , Φωτεινή Παπαδάκη , Στέλλα Σειραγάκη , Αργυρώ Τζιρίτα , Κλεάνθης Βαρσαμούλης .
21.00 Θέατρο Ερωφίλη – Φρούριο Φορτέτζας
Προσωπογραφία : Κατζούρμπος.
Ο «Κατζούρμπος» του Γ. Χορτάτση από το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης (Όμιλος Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας).
21.00 Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης - Ωδείο Ρεθύμνου
Προσωπογραφία : Ο Έρωτας.
Η σοπράνο Μαρία Λαντζουράκη σε γνωστές άριες με κεντρικό θέμα τον έρωτα. Ντόρα Μανιτάκη (Πιάνο), Αντώνης Μαυράκης (Τρομπέτα), Μπάμπης Παλιός (Τούμπα).
- Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017
21.00 Θόλος – Φρούριο Φορτέτζας
Προσωπογραφία : Ο Βασιλιάς Αλφόνσος ο Ι΄: Η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου, εξειδικευμένη στην παλαιά μουσική και ο βιχουελίστας Αλέξανδρος Κάλκος σε μία συναυλία με καθαρά αναγεννησιακά ακούσματα.
21.00 Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης - Ωδείο Ρεθύμνου
Προσωπογραφία: Πάπισσα Ιωάννα.
Ρεσιτάλ Πιάνου με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Δημήτρη Μιμίδη σε έργα των Purcell, Bach, Debussy, Kurtag, και Ades.
- Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017
21.00 Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης - Ωδείο Ρεθύμνου
Προσωπογραφία : Η Μελαγχολία.
Εμπνεόμενοι από την «Προσωπογραφία της Μελαγχολίας» στην Αναγεννησιακή και την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, ο μαντολινίστας Γιώργος Γουμενάκης και οι Γάλλοι ‘Ensemble Desmarest’ αποδίδουν έργα των J. Dowland, H. Purcell, Cl. Monteverdi, Γ. Κουμεντάκη και Ν. Κυπουργού.
- Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017
19.00: Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης – Ωδείο Ρεθύμνου
Προσωπογραφία : «Αλήθεια;»
Κουκλοθέατρο για παιδιά (από 7 χρονών) και μεγάλους από την ομάδα Φίρδην Μίγδην (εργαστήρι Τζεπέτο).
21.00: Θόλος - Φρούριο Φορτέτζας
Προσωπογραφία: Φωτεινή.
Η Ζωή, ο Έρωτας, ο Θάνατος και η «Ασύστατη Τύχη» των ανθρώπων, εκφράζονται ποιητικά από τον Γεώργιο Χορτάτζη, τον Alain Chartier, τον Guillaume de Machaut κι από ανώνυμους κυρίως ποιητές της εποχής.
Τίνα Ανδρικοπούλου (τραγούδι) Tobias Schlierf (τραγούδι, τροχοβιέλα, ρεμπέκ), Νίκος Κατριτζιδάκης (τραγούδι, μαντολίνο, θιαμπόλι, φλάουτα).
- Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017
11.00: Άγιος Κωνσταντίνος.
Προσωπογραφία: Φραγκίσκος Μπαρότσι.
Ομιλίες για τον Ενετοκρητικό λόγιο Φραγκίσκο Μπαρότσι που γεννήθηκε στον Αγ. Κων/νο από την Anna Lucia D’Agata και τον Γεώργιο Βιολιδάκη. Παρουσίαση της Ρυθμομαχίας (Αναγεννησιακό Σκάκι) από το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου και τον καθηγητή Ηλία Λουλούδη και προβολή video art για παιδιά με τίτλο «Ένας Ρεθεμνιώτης Σοφός με ζωή σαν παραμύθι» από την εκπ/κό Ελένη Χαμογιωργάκη.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΟΜΙΛΙΕΣ
3 Οκτωβρίου και ώρα 18.30 στο Κέντρο Κρητικής και Λαϊκής Τέχνης:
«Στέλιος Φουσταλιεράκης» Ομιλία και παράλληλη έκθεση φωτογραφίας και οπτικοοακουστικού υλικού. Ομιλητές: Αντώνης Γεβετζής και Θεόδωρος Ρηγινιώτης.
6 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 19.00-20.00 Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης: «Sandro Botticelli (περ. 1445-1510): Από τον Οίκο των Μεδίκων στον Savonarola» από την Δήμητρα Γιαπλέ, Ιστορικό τέχνης.
11 Οκτωβρίου και ώρα 19.00-20.00 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης: «Από τον El Greco στον Picasso: Η επίδραση του Greco στους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα» από τον Δρ Κωνσταντίνο Χρηστίδη, Εικαστικό, διδάσκοντα Πανεπιστημίου Κρήτης & Υπεύθυνο Εκπαιδευτικού Τομέα Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
1 Οκτωβρίου έως 15 Οκτωβρίου στο Κέντρο Τεχνών – Εργαστήρι Βυζαντινής Παράδοσης:
«Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας».
Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου.
8 Οκτωβρίου έως 15 Οκτωβρίου στο Κέντρο Κρητικής Λαικής Τέχνης: «Ζωγραφίζοντας στο Ρέθυμνο μιας άλλης εποχής».
Έκθεση έργων της Αθηνάς Πρεβελάκη Τσάκωνα.
30 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου στο Σπίτι Πολιτισμού: «Πρόσωπα και Προσωπεία στο Ενετικό Ρέθυμνο». Επιμέλεια: Μαρία Τσουκνάκη.
1 έως 15 Οκτωβρίου στον Ενετικό Ναό της Αγίας Σοφίας: «Πόρτες και Παράθυρα της Αναγέννησης». Επιμέλεια: Κράβτσιουκ Ειρήνη.
8 Οκτωβρίου και ώρα 11.00-13.00 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης: Εργαστήριο για ενήλικες και παιδιά με θέμα: «Αναγεννησιακό σκηνικό με εσένα πρωταγωνιστή» από την Γιαβρίδη Κατερίνα, εικαστικό.
13 Οκτωβρίου και ώρα 19.00-21.00 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Οικογενειακό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού με θέμα: «Αναγέννηση: Οικογενειακές στιγμές» από την Δρ Τρούλη Σοφία, μουσειοπαιδαγωγό.
30 Οκτωβρίου έως 15 Οκτωβρίου στο Σπίτι Πολιτισμού:
«Μορφή σε πλαίσιο». Έκθεση Διαδραστικού Υλικού από παιδιά για παιδιά με θέμα το πορτραίτο. Εννεαμελής Ομάδα Κέντρων Ξένων Γλωσσών: Ε. Δραμυτινού, Τ. Κιναλή, Σ. Κίρο, Β. Κυριακάκη, Μ. Λιονή, Ν. Μοράκη, Ι. Πατσουμάς, Β. Τσερβάκη, Ε. Χαμογιωργάκη.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
6 Οκτωβρίου 09.00 – 14.00 στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου - Αίθουσα Ν. Μαμαγκάκης:
Σεμινάριο για το Μπουλγαρί (Tρόπος παιξίματος, κουρδίσματα, τεχνικές).
Από τον Στέλιο Συκάκη και τον Νίκο Κουκουλιτάκη.
ΞΕΝΑΓΗΣΗ
11 Οκτωβρίου, 17.30 – 20.00. Σημείο Εκκίνησης: Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.
«Αποθαυμάζοντας τους αναγεννησιακούς ρυθμούς στα βενετσιάνικα θυρώματα του Ρεθύμνου».
Από τον Χάρη Στρατιδάκη, δρ παιδαγωγικής, ιστορικό ερευνητή.
ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου συμμετέχει βάζοντας στις προθήκες καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ βιβλία με θέμα το Πορτραίτο της Αναγέννησης.
ΧΟΡΟΣ
Συμμετέχουν με Αναγεννησιακά Μινουέτα οι Σχολές Χορού των: Δρυγιαννάκη Ιωάννας, Παναρετάκη Ελίνας, Παπαγεωργίου Ελένης και Σακελλαρίου Βάσσιας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Ρουσσοσπίτι: Σάββατο 7 Οκτωβρίου θέατρο «Ο Φορτουνάτος» του Μ.Α.Φώσκολου.
Μυριοκέφαλα: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου κουκλοθέατρο «Αλήθεια;» Φίρδην Μίγδην.
Πηγή: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου κουκλοθέατρο « Αλήθεια;» Φίρδην Μίγδην.