Τα τέσσερα γράμματα που δε θέλετε να δείτε στη κάρτα επιβίβασης

Τα τέσσερα γράμματα που δε θέλετε να δείτε στη κάρτα επιβίβασης

Για όσους ταξιδεύουν προς ή από το έδαφος των ΗΠΑ

Βαλίτσα τσεκ, εισιτήριο τσεκ, τσεκ ιν τσεκ! Μπορεί να έχετε ολοκληρώσει με ταχείς ρυθμούς τα διαδικαστικά αλλά να έχετε σκαλώσει στο σημείο ελέγχου του αεροδρομίου. Συμβαίνει και στους καλύτερους ταξιδιώτες. Ίσως αυτή η κωλυσιεργία στον έλεγχο να οφείλεται στα τέσσερα γράμματα που έχει πάνω η κάρτα επιβίβασης (boarding pass). Η Huffington Post εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Ορισμένοι ταξιδιώτες λοιπόν, στις πτήσεις εντός ή εκτός ΗΠΑ, είναι πιθανό να δουν τα γράμματα «SSSS» τυπωμένα στην κάρτα επιβίβασης. Το ακρωνύμιο αφορά στο «Secondary Security Screening Selection» που σημαίνει δηλαδή ότι απαιτείται και δεύτερος έλεγχος στα προσωπικά αντικείμενα του εκάστοτε επιβάτη αλλά και πιο ενδελεχής σωματικός έλεγχος. Φυσικά, αν δεν προκύψει το παραμικρό ενοχοποιητικό, ο ταξιδιώτης επιβιβάζεται ως είθισται.

Ο εν λόγω κωδικός, εμφανίστηκε περί το 2010 και έχει κατάλοιπα από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το Σεπτέμβριο του 2001 και πρόκειται για μέτρο που θεσπίστηκε από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας μεταφορών (TSA), το τετραπλό S εμφανίζεται σε ταξιδιώτες που τα ονόματά τους φιγουράρουν στη λίστα παρακολούθησης της αντιτρομοκρατικής ενώ σε άλλους η επιλογή γίνεται τυχαία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, υπάρχει περίπτωση να δει κάποιος τον εν λόγω κωδικό στην κάρτα επιβίβασης όταν κλείνει πτήση τελευταία στιγμή, αν βγάλει one way εισιτήριο ή αν επιστρέφει από χώρα που βρίσκεται στη «μαύρη λίστα».