Προστατεύεται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, χαρακτηρισμένος ως καταφύγιο θηραμάτων
Ο Ταΰγετος είναι το ψηλότερο βουνό όχι μόνο της Μεσσηνίας άλλα και όλης της Πελοποννήσου. Επιβλητικός και εμβληματικός, ο Ταΰγετος δεσπόζει στον ορίζοντα της Καλαμάτας και ολόκληρης της Μεσσηνιακής Μάνης, περιβαλλόμενος από πλούσια ιστορία και μύθους.
Ο μύθος και η νύμφη Ταϋγέτη
Το βουνό αυτό πήρε το όνομά του από μια κόρη του Άτλαντα, την νύμφη Ταϋγέτη.
Καρπός της Ταϋγέτης με το Δία ήταν ο Λακεδαίμονας, ένας από τους πολλούς τοπικούς ήρωες, ο οποίος προκειμένου να τιμήσει τη μητέρα του χάρισε το όνομά της στο βουνό. Ο Ησύχιος ο Αλεξανδρέας αναφέρει ότι το όνομα του βουνού προέρχεται από το «Ταυς», το οποίο σημαίνει «μέγας» ή «πολύς».
Ο Ταΰγετος χώριζε τότε δυο πόλεις, στα ανατολικά τη Σπάρτη ενώ στα δυτικά τις Φαρές, τη σημερινή Καλαμάτα.
Το βουνό αυτό, το ψηλότερο της Πελοποννήσου, αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη τόσο του φυτικού όσο και του ζωικού βασιλείου.
Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 2.407 μ.
Με συνολικό μήκος 115 χλμ. και μέγιστο πλάτος 30 χλμ. απαρτίζεται από τρεις κύριους ορεινούς όγκους: το Βόρειο και τον Κεντρικό Ταΰγετο καθώς και το όρος Ταίναρο ή αλλιώς Σαγγιά όπου υπάρχουν φαράγγια, χαράδρες, ρεματιές και σπήλαια όπως του Δυρού και του Λυκούργου στους Δολούς ενώ το βασικό του πέτρωμα είναι ο ασβεστόλιθος.
Ο Ταΰγετος προστατεύεται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, χαρακτηρισμένος ως καταφύγιο θηραμάτων, ενώ σε διεθνές επίπεδο έχει κηρυχθεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά καθώς αποτελεί και πέρασμα κατά τη μετανάστευσή τους.