Μόνο στο αεροδρόμιο του νησιού αφίχθηκαν 2,7 εκατομμύρια επιβάτες
Την βαθιά ικανοποίηση του για το τουριστικό θαύμα που συντελέστηκε φέτος στον ροδιακό τουρισμό, με τα σχεδόν 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες να έχουν έλθει μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2024 στο νησί, με αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια και καταμαράν, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Γεώργιος Τόππος.
Όπως υπογράμμισε «η Ρόδος, γνωστή ανά την υφήλιο ως τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών, με συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ιστορική, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της που καθιστούν το τουριστικό της προϊόν μοναδικό, έλκει το ενδιαφέρον όχι μόνον χιλιάδων επισκεπτών αλλά και δημοσιογράφων απ΄ όλο τον κόσμο». «Καταρρίπτει όλα πλέον τα ρεκόρ η φετινή τουριστική χρονιά για το σμαραγδένιο νησί μας!» τονίζει ο κ. Τόππος, καθώς «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το αεροδρόμιο "Διαγόρας" της Ρόδου αλλά και από το Λιμεναρχείο Ρόδου, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η φετινή χρονιά είναι η καλύτερη στην ιστορία του ροδιακού τουρισμού, παρουσιάζοντας συνολικά μία αύξηση στις αφίξεις των επισκεπτών στο νησί μέχρι και τον Σεπτέμβριο, της τάξεως του 12-14% σε σχέση με το 2023, που ήταν επίσης μια σημαντικότατη χρονιά για τον τουρισμό της Ρόδου.
Απογειώθηκε λοιπόν κυριολεκτικά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αφού αφίχθηκαν αεροπορικώς στο νησί 2,7 εκατομμύρια επιβάτες. Τα σκήπτρα κρατούν και φέτος οι Βρετανοί επισκέπτες, και ακολουθούν επισκέπτες από Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Σουηδία, Ισραήλ, άλλες Σκανδιναβικές χώρες και στη συνέχεια από Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Βουλγαρία.
Αξιοσημείωτη αύξηση είχαμε και στις αφίξεις επιβατών στη Ρόδο με τα κρουαζιερόπλοια. Βάσει των στοιχείων, το λιμάνι της Ρόδου προσέγγισαν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 264 κρουαζιερόπλοια με 353.475 επιβάτες, ενώ τον Οκτώβριο περιμένουμε άλλα 60,24 κρουαζιερόπλοια τον Νοέμβριο και 4 τον Δεκέμβριο του 2024».
Εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί για τους επισκέπτες από την Τουρκία, αφού η τουριστική κίνηση από εκεί, φέτος, παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 30% και μέχρι στιγμής έχουν έρθει 370.026 Τούρκοι επισκέπτες το 2024, ενώ για τον μήνα Σεπτέμβριο εκδόθηκαν 4.259 βίζες.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για την κρουαζιέρα, όμως, σύμφωνα με τον κ. Τόππο, είναι ότι «ο Οκτώβριος θα σπάσει κάθε ρεκόρ σε σχέση με όλους τους προηγούμενους μήνες, αφού οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων είναι 60, περισσότερες από κάθε άλλο μήνα. Ειδικότερα για το yachting, υπάρχει μία αύξηση προσεγγίσεων σκαφών της τάξεως του 25%, που είναι τεράστια όσον φορά στον εναλλακτικό θαλάσσιο τουρισμό» και καταλήγει:
«Στο εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα που προανέφερα», όπως επισημαίνει ο κ. Τόππος «συνέβαλαν τα μέγιστα όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς και φυσικά ο Δήμος Ρόδου με την τουριστική πολιτική και στρατηγική που ακολούθησε από την αρχή της χρονιάς, με την παρουσία του σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, τα press trips, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τουρισμού και τον ΠΡΟΤΟΥΡ.
Πολιτική την οποία συνεχίζει με δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στην περαιτέρω προβολή και δη ψηφιακή του νησιού, με κάποιες αλλαγές ως προς την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, του τουρισμού εμπειριών και φυσικά τις νέες αγορές, ώστε να έχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τουρισμό τους χειμερινούς μήνες, σε συνεργασία και με παράγοντες του τουρισμού στο εξωτερικό».
«Ως δημοτική αρχή μελετάμε και σχεδιάζουμε δράσεις και ενέργειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τους μήνες του χειμώνα και σειρά σχεδίων που επεξεργαζόμαστε και άπτονται της προβολής του νησιού και σε νέες τουριστικές αγορές, αρκετές εξ αυτών προτιμούν διακοπές το διάστημα του χειμώνα» ανέφερε.
Ο Δήμος Ρόδου προτείνει, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη επιμέρους χαρακτηριστικών του νησιού όπως οικοτουρισμός, οινοτουρισμός, αθλητικός τουρισμός, γαστρονομικός, συνεδριακός, ιαματικός, θρησκευτικός τουρισμός και άλλα)καθώς και την προσέλκυση νέων αγορών από την Ασία και συγκεκριμένα από Κίνα, Ινδία, Μπαχρέιν και Νότια Κορέα.