Το ειδυλλιακό νησί όπου σύμφωνα με το BBC οι Έλληνες βρίσκουν καταφύγιο από τη ζέστη

Το ειδυλλιακό νησί όπου σύμφωνα με το BBC οι Έλληνες βρίσκουν καταφύγιο από τη ζέστη

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε αφιέρωμα στο νησί των Κυκλάδων

Όσο η Ελλάδα παλεύει με τους ολοένα και πιο έντονους καλοκαιρινούς καύσωνες, τόσο οι τουρίστες, όσο και οι ντόπιοι, αναζητούν πιο δροσερούς και άνετους προορισμούς.

Ανάμεσα στα πολλά νησιά του Αιγαίου, η Κέα ξεχωρίζει ως μια όαση, όπου οι Έλληνες ξεφεύγουν εδώ και καιρό από τις καυτές θερμοκρασίες, με το BBC να κάνει αφιέρωμα για το νησί των Κυκλάδων. Ιστορικά αναφερόμενη ως «Υδρούσα» στην αρχαία ελληνική μυθολογία λόγω των άφθονων πηγών της, η Κέα είναι ένα καταπράσινο στολίδι ανάμεσα στα τυπικά άνυδρα κυκλαδίτικα νησιά. Οι 2.500 κάτοικοι του νησιού απολαμβάνουν μια ειρηνική ζωή σε γραφικά χωριουδάκια, διανθισμένα με τις εξοχικές κατοικίες εύπορων Αθηναίων, που συρρέουν στην Κέα για το δροσερότερο κλίμα και τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα.

Η τοπική ξεναγός Σωτηρία Αντωνοπούλου μίλησε στο BBC και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Κέα ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ένα καταφύγιο για τους Αθηναίους. Άφηνουν τα γραφεία τους την Παρασκευή το απόγευμα και φτάνουν αβίαστα στο νησί». Το δύσβατο ανάγλυφο της Κέας παίζει καθοριστικό ρόλο στο ψυχρότερο κλίμα της. Το ορεινό εσωτερικό του νησιού διοχετεύει αυτούς τους δροσερούς ανέμους μέσα από τις στενές κοιλάδες του, δημιουργώντας ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, που προσφέρει ανάπαυλα από τη ζέστη. Επιπλέον, η Κέα διαθέτει το μεγαλύτερο δάσος βελανιδιάς στις Κυκλάδες, παρέχοντας ένα σκιερό καταφύγιο μέσα στο ήδη πιο δροσερό περιβάλλον του νησιού.