Βρίσκεται στην πρώτη θέση σε έναν κατάλογο 50 παραλιών βάσει περισσότερων από 2,4 εκατ. κριτικών ταξιδιωτών
Μία ελληνική παραλία είναι η καθαρότερη του κόσμου, σύμφωνα με το αμερικανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Florida Panhandle, που έφτιαξε μια λίστα βάσει εκατομμυρίων κριτικών ταξιδιωτών.
Πρόκειται για την παραλία Πράσσα, που βρίσκεται στην Κίμωλο και κατέλαβε την πρώτη θέση σε έναν κατάλογο 50 παραλιών από 75 χώρες του κόσμου. Εστιάζοντας στις αγγλόφωνες κριτικές, το Florida Panhandle υπολόγισε ποιες παραλίες παγκοσμίως, σε κάθε χώρα και σε κάθε ήπειρο, είχαν το υψηλότερο ποσοστό κριτικών που ανέφεραν «καθαρά νερά». Συνολικά, η έρευνα περιλαμβάνει ανάλυση περισσότερων από 2,4 εκατ. κριτικών.
Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου, η παραλία Πράσσα έχει τα πιο καθαρά νερά, σύμφωνα με τις κριτικές του Tripadvisor, όπου το 43,56% αναφέρει τα καθαρά νερά της. Συνολικά, η Ελλάδα φιλοξενεί οκτώ από κορυφαίες παραλίες στον κόσμο με τα πιο καθαρά νερά. Εκτός από την Πράσσα στην Κίμωλο, στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται επίσης ο Άγιος Δημήτριος στην Αλόνησσο.
Οι μη ελληνικές συμμετοχές στη λίστα περιλαμβάνουν τα γαλαζοπράσινα νερά του κόλπου Pileh Bay στο Ko Phi Phi Lee της Ταϊλάνδης (38,32% των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών ταξιδιωτών) και το Calo Des Moro στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας (36,89% των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών ταξιδιωτών).
Η Calo Des Moro στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα (36,89% των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών ταξιδιωτών αναφέρουν τα καθαρά νερά της) είναι τόσο δημοφιλής στους τουρίστες, που ένας κριτικός συμβουλεύει: «Είναι παράδεισος, αλλά δεν είναι ένα μέρος για να χαλαρώσετε πραγματικά… βγάλτε εκπληκτικές φωτογραφίες, απολαύστε τα κρυστάλλινα νερά και μέχρι τις 10, πηγαίνετε κάπου αλλού».
Από την Ιταλία στη λίστα με τις καθαρότερες παραλίες βρίσκεται και η Cala Brandinchi στο Capo Coda Cavallo, όπου το χρώμα του νερού διαβαθμίζεται και γίνεται από κίτρινο, πράσινο και στη συνέχεια aqua και βαθύ μπλε.
Oι περισσότερες παραλίες του καταλόγου βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Εκπαιδευτών Καταδύσεων, αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η φύση του οικοσυστήματος περιλαμβάνει περιορισμένα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού (άλγη).