Από τα σεντόνια μέχρι το τηλεκοντρόλ
Ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μπορεί να είναι γεμάτο... μικρόβια όπως υποστηρίζει η η Δρ Primrose Freestone, ανώτερη λέκτορας κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Όποιος έμεινε στο δωμάτιο πριν από σας άφησε βακτήρια, μούχλα και ιούς σε όλα τα έπιπλα, τα χαλιά, τις κουρτίνες και τις επιφάνειες. Το τι απέμεινε για σας από αυτές τις εναποθέσεις μικροβίων εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματικά καθαρίστηκε το δωμάτιο από το προσωπικό του ξενοδοχείου», εξηγεί σε ένα άρθρο της στο The Conversation.
Σύμφωνα με την ίδια, ακόμη και πριν φτάσει κάποιος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, θα περάσει απαραίτητα από ένα hot spot μικροβίων που είναι τα κουμπιά του ανελκυστήρα. «Τα πατούν συνεχώς πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν μικροοργανισμούς στην επιφάνειά τους», εξηγεί η Δρ Freestone.
Hotspot βακτηρίων, μυκήτων και ιών στα ξενοδοχεία:
- Κουμπιά του ασανσέρ του ξενοδοχείου
- Κοινές χειρολαβές θυρών
- Ποτήρι στο μπάνιο
- Τηλεκοντρόλ
- Σεντόνια και μαξιλάρια
- Στρώμα
- Τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι
- Μαξιλάρια
- Κουρτίνες
- Περσίδες
- Μηχανή καφέ
- Διακόπτης φωτός
- Χαλί
Οι κοινές χειρολαβές θυρών μπορούν να φιλοξενούν πολλά μικρόβια, συμπεριλαμβανομένης του ιού της γαστρεντερίτιδας, των αναπνευστικών ιών και ακόμη και του ιού της Covid-19. «Πλύντε τα χέρια σας ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών αφού χρησιμοποιήσετε μια λαβή πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας ή φάτε ή πιείτε», συμβουλεύει η Δρ Freestone.
Σύμφωνα με την ίδια, ενώ συχνά κάποιος μπορεί να θεωρεί την τουαλέτα ως το πιο βρώμικο μέρος, τα μπάνια τείνουν να καθαρίζονται πιο σχολαστικά και είναι συχνά τα λιγότερο αποικισμένα από βακτήρια περιβάλλοντα. Ωστόσο, εάν το κύπελλο νερού δεν είναι μιας χρήσης, η Δρ Freestone λέει ότι αξίζει να το καθαρίσει κάποιος πριν το χρησιμοποιήσει.
Τα σεντόνια και τα μαξιλάρια αλλάζονται από πελάτη σε πελάτη, αλλά τα καλύμματα μπορεί όχι. «Αυτά τα σημεία μπορούν να γίνουν αόρατες δεξαμενές για παθογόνους μικροοργανισμούς – τόσο καλές όσο ένα κάθισμα τουαλέτας», λέει η επιστήμονας.
«Τα έπιπλα από μαλακό ύφασμα, όπως μαξιλάρια, καρέκλες, κουρτίνες και περσίδες, είναι επίσης δύσκολο να καθαριστούν και συνήθως καθαρίζονται μόνο όταν υπάρχουν λεκέδες που πρέπει να αφαιρεθούν».
Εν τω μεταξύ, οι κοριοί μπορούν να κρύβονται οπουδήποτε, από το στρώμα μέχρι το κεφαλάρι. «Αυτά τα έντομα που ρουφούν το αίμα είναι εξπέρ στο να εντοπίζουν στενούς, περιορισμένους χώρους, όπου παραμένουν αδρανή για μήνες χωρίς να τρέφονται», λέει η Freestone. «Τέτοιοι μικροί χώροι είναι οι πτυχώσεις ή γωνίες επίπλων, στρωμάτων και κρεβατιών».
Συσκευές στο δωμάτιο όπως το τηλέφωνο, ο βραστήρας και η καφετιέρα μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά λόγω της σκληρής τους επιφάνειας μπορούν επίσης να γίνουν πηγές μικροβίων. «Οι ιοί όπως ο νοροϊός (γαστρεντερίτιδας) μπορούν να ζήσουν σε σκληρές επιφάνειες για μέρες, όπως και ο ιός της COVID-19. Το τυπικό χρονικό διάστημα μεταξύ των αλλαγών δωματίου είναι συχνά λιγότερο από 12 ώρες», επισημαίνει η Δρ Freestone.
Με βάση τα ευρήματα, η ερευνήτρια συνιστά να πλένουμε και να απολυμαίνουμε τακτικά τα χέρια μας και να έχουμε μαζί μας τις δικές μας παντόφλες ή χοντρές κάλτσες, ώστε να μην χρειάζεται να περπατάμε ξυπόλητοι στο χαλί του ξενοδοχείου.
«Ένα ακριβό δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων δεν σημαίνει απαραίτητα μεγαλύτερη καθαριότητα, καθώς το κόστος καθαρισμού μειώνει τα περιθώρια κέρδους. Έτσι, όπου κι αν μείνετε, πάρτε ένα πακέτο αντισηπτικά μαντηλάκια και χρησιμοποιήστε τα στις σκληρές επιφάνειες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας και γενικά όπου μπορείτε», καταλήγει.