Το φράγμα της Ελλάδας που… αντέγραψε τον πέμπτο άθλο του Ηρακλή

Το φράγμα της Ελλάδας που… αντέγραψε τον πέμπτο άθλο του Ηρακλή

Εκτρέπει τα νερά του Πηνειού στην Ηλεία, όπως έκανε ο μυθικός ήρωας για να καθαρίσει την Κόπρο του Αυγεία

Υπάρχουν μέρη της Ελλάδας στα οποία η ανθρώπινη παρέμβαση είχε σαν αποτέλεσμα έργα, που δημιούργησαν μοναδικά και σπάνια σκηνικά.

Τα φράγματα σίγουρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα φράγματα της Ελλάδας, είναι αυτό στον Πηνειό, ενώ συνηθίζεται να λέγεται, ότι το συγκεκριμένο αντέγραψε τον πέμπτο μύθο του Ηρακλή, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv. Οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο φράγμα είναι ενδιαφέρουσες αν και άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Tο φράγμα Πηνειού ή Καραμανλή, όπως λέγεται, είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Βρίσκεται στην λίμνη Πηνειού στην Πελοπόννησο, η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από την κατασκευή του συγκεκριμένου φράγματος στον ποταμό Πηνειό. Ο Πηνειός ποταμός έχει συνολικό μήκος σχεδόν 81 χιλιόμετρα και πηγάζει από το όρος Ερύμανθος, ενώ εκβάλλει τελικά στο Ιόνιο πέλαγος από τη Γαστούνη.

Το φράγμα Πηνειού ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 1961 και τελικά το έργο παραδόθηκε το 1968. Τι σχέση έχει όμως με τον πέμπτο μύθο του Ηρακλή και πώς συνδέονται; Στην πραγματικότητα, η πηγή έμπνευσης για την σύλληψη της ιδέας του φράγματος και την υλοποίηση του στάθηκε ο συγκεκριμένος μύθος με τους στάβλους του Αυγεία.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από το βίντεο του καναλιού Up Stories στο Youtube.


Ο Ηρακλής είχε ως αποστολή να καθαρίσει την κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος, Αυγεία, με τα 3.000 βόδια και οι οποίοι δεν είχαν καθαριστεί για πάρα πολλά χρόνια. Θα έπρεπε να το κάνει μόλις σε μια μέρα και το κατάφερε ολοκληρώνοντας έτσι τον πέμπτο άθλο. Για να το πετύχει όμως, ο Ηρακλής χρειάστηκε να παρακάμψει τον Πηνειό ποταμό και να τον περάσει μέσα από τους στάβλους του Βασιλιά της Αρχαίας Ήλιδας, ο οποίος ουσιαστικά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σημερινό σημείο, όπου έχει κατασκευαστεί το φράγμα.

Ο άγνωστος συνονόματος ποταμός της Λάρισας

Ο Πηνειός μπορεί να είναι γνωστός στη Θεσσαλία, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει και στην Πελοπόννησο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και χαρακτηρίζει το τοπίο σε μια μεγάλη περιοχή της Ηλείας. Καταπράσινες εικόνες και πλούσια βλάστηση θα συναντήσει κανείς κατά μήκος του. Ένα παρόχθιο δάσος με πλατάνια, λυγαριές λεύκες και άλλα είδη δέντρων. Πρόκειται για μια όχι τόσο γνωστή αλλά ιδιαίτερη περιοχή της Ελλάδας με τη φύση στα καλύτερά της.

Το Φράγμα Πηνειού μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό, αλλά εντυπωσιάζει όποιον το δει από κοντά.