«Και πού να πάμε που να μην έχουμε ξαναπάει και να είναι και λίγο διαφορετικά;»
Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν προκύπτει ένα διήμερο ή τριήμερο η παρέα ή ακόμη και η οικογένεια αναρωτιέται: «Και πού να πάμε που να μην έχουμε ξαναπάει και να είναι και λίγο διαφορετικά;».
Τα ορεινά καταφύγια είναι μια επιλογή εκδρομής έξω από την πεπατημένη. Δυνατές συγκινήσεις και μια εμπειρία που μένει για καιρό στη μνήμη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία των καταφύγιων ανεβαίνει κατακόρυφα.
Το πρώτο βασικό πράγμα που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του πριν βρεθεί σε αυτή την εκδρομή είναι πως τα καταφύγια δεν είναι μεν κατάλληλα μόνο για εκπαιδευμένους προσκόπους αλλά από την άλλη, δεν είναι και ξενοδοχεία. Σε κάποια από αυτά θα χρειαστεί να φέρετε σεντόνια και κουβέρτες, σε άλλα τα sleeping bags σας. Θα σας ενημερώσουν για όλα αυτά τηλεφωνικώς. Κατά βάση υπεύθυνοι για την καθαριότητα του χώρου, θα είστε εσείς. Όσο για τη διαρρύθμισή τους, τα καταφύγια αποτελούνται από το καθιστικό, το οποίο είναι συνήθως εξοπλισμένο με τζάκι και από μια κουζίνα. Οι κοιτώνες μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταφυγίου. Στα περισσότερα καταφύγια είναι «λυμένο» το θέμα της διατροφής -η οποία πάντως χρεώνεται έξτρα στο πακέτο της πολύ οικονομικής διαμονής.
Ορειβατικό Καταφύγιο Βελουχίου. Βρίσκεται «καρφιτσωμένο» σε ιδανική τοποθεσία (ονομάζεται Διαβολότοπος) στο Καρπενήσι, μόλις 50 μέτρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου. Προσφέρει υπέροχη θέα στο βουνό και άμεση πρόσβαση στις πίστες του σκι. Διαθέτει εστιατόριο και προνομιακή βεράντα για τις στιγμές που θέλετε απλώς να «καρφώσετε» το βλέμμα σας στο φανταστικό τοπίο. Έχει επίσης μεγάλο σαλόνι και χώρο αποθήκευσης εξοπλισμού σκι. Υπάρχει τουαλέτα και ζεστό νερό, αλλά όχι δυνατότητα ντους. Το καταφύγιο διαθέτει 20 κρεβάτια, μέσα σε αυτά υπάρχει ένα ξεχωριστό τετράκλινο δωμάτιο. Η τιμή διαμονής κατά άτομο (από 5 ετών και πάνω) είναι 13 ευρώ).
Το Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας και Περιπέτειας «Saloon Park» στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, πιτσιρίκια και μεγάλοι μπορούν να κάνουν ιππασία, ράπελ και αναρρίχηση, τοξοβολία και τρενάκι απέχει 12χλμ. από το καταφύγιο. Σημειώστε ακόμα πως στο όρος Βελούχι σε υψόμετρο 1.870 μέτρων βρίσκεται μία μικρή λιμνούλα αλπικού τύπου διαμέτρου περίπου 25 μέτρων. Η λίμνη αυτή διατηρεί σχεδόν σταθερή την στάθμη της όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους- αφενός λόγω του λιωσίματος των χιονιών που σκεπάζουν την γύρω περιοχή και που καμία φορά καθυστερεί ως τον Ιούνιο αλλά και χάρις στην ύπαρξη υπόγειων πηγών.
Καταφύγιο Ταϋγέτου. Οι ορειβάτες και οι λάτρεις της πεζοπορίας στα βουνά παλεύουν να το κρατήσουν ως το καλά φυλαγμένο μυστικό τους. Δημιουργήθηκε το 1937 και στην πορεία ανακαινίστηκε. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.550 μέτρων στη θέση Βαρβάρα και για να φτάσετε ως εδώ θα χρειαστεί πεζοπορία μέσα από ένα καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από την Πηγή Μαγγανιάρη. Η πεζοπορία διαρκεί μιάμιση περίπου ώρα, αλλά το μονοπάτι είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Το καταφύγιο έχει χωρητικότητα 24 ατόμων, διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, τουαλέτες εκτός καταφυγίου ενώ το ρεύμα έρχεται από φωτοβολταϊκό σύστημα και η θέρμανση από θερμάστρες πετρελαίου.
Καταφύγιο Πάρνωνα. Βρίσκεται στη θέση Αρνόμουσγα, πάνω από το χωριό Βαμβακού Λακωνίας σε υψόμετρο 1.420 μέτρων. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1973 από τον Ε.Ο.Σ. Σπάρτης (όπως και το προαναφερθέν καταφύγιο) και ήταν δωρεά του Ελληνοαμερικανού George Pierce (Γιώργος Παπαθεοδώρου). Η χωρητικότητα του φτάνει τα 34 άτομα και η θέρμανση έρχεται από ξυλόσομπα και τζάκι. Η κουζίνα λειτουργεί με γκάζι και η υδροδότηση έρχεται από φυσική πηγή νερού στα 200 μέτρα. Για τις τιμές και το τηλέφωνο επικοινωνίας ισχύει ό,τι και για το προαναφερθέν καταφύγιο, μιας και το διαχειρίζεται ο ίδιος σύλλογος.
Ορεινό Καταφύγιο Μελισσουργών. Σε υψόμετρο 1.023 μέτρων μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο στα βουνά Τζουμέρκα και κάτω από την κορυφή της Στρογγούλας και στο ομώνυμο χωριό Μελισσουργοί και τον περίεργο λόγο που πήρε το όνομά του. Στην ουσία αυτό το καταφύγιο βρίσκεται σε θέση… γεωστρατηγική, περικυκλωμένο από πευκοδάσος, παραδοσιακά χωριά, παλιούς νερόμυλους, υπέροχα μονοπάτια πεζοπορίας και ορειβασίας. Διαθέτει τρία πεντάκλινα και δυο δεκάκλινα δωμάτια με θέρμανση, καθένα από τα οποία έχει το δικό του μπάνιο.
Καταφύγιο Γκιώνας – Γρηγόρης Περδίκης. Βρίσκεται στην τοποθεσία Λάκα Καρβούνη, μέσα σε ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο στα 1753 μέτρα. Είναι μάλιστα το μοναδικό που υπάρχει στο βουνό της Γκιώνας. Και για να φρεσκάρουμε τις γνώσεις σας, σημειώνουμε πως η Γκιώνα είναι ένας μεγάλος ορεινός όγκος στο νομό Φωκίδας, βόρεια από την Άμφισσα και το Λιδόρικι. Χωρίζεται από τα Βαρδούσια με το Μόρνο ποταμό. Είναι ένα βουνό κατάφυτο από έλατα και κέδρους και αποτελεί το σπανιότερο ορεινό φυσικό οικοσύστημα της Στερεάς Ελλάδας.
Η υψηλότερη κορυφή της Γκιώνας είναι η Πυραμίδα (2.510 μ.), όπως αναφέρει το exploringgreece.