Αναλυτικός οδηγός για την πρωτεύουσα της Αχαΐας
Όλοι έχουμε πάει και το πιο πιθανό είναι να πάμε ξανά. Βρεθήκατε στην Πάτρα λόγω στάσης στο πλαίσιο ενός ταξιδιού κάπου στην Πελοπόννησο; Βρεθήκατε στην Πάτρα από επιλογή;
Για όποιον λόγο και αν είστε εκεί, σας ετοιμάσαμε μια λίστα με 10+1 must do πράγματα για να κάνετε στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα της Αχαΐας.
Το Κάστρο της Πάτρας. Το κάστρο της πόλης είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού όρους σε απόσταση 800 μ. περίπου από την ακτή. Οικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό περίπου το 551 μ.Χ. για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της. Το ενδιαφέρον είναι ότι η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε με οικοδομικό υλικό της Αρχαίας Ακρόπολης, το οποίο βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε ήδη καταρρεύσει.
Βόλτα στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Shopping στα τοπικά καταστήματα αλλά και café-bar και μεζεδοπωλεία. Εδώ «φωλιάζουν» και μικρές στοές γεμάτες με καφέ τα οποία σερβίρουν νόστιμα γλυκά. Ο συγκεκριμένος πολυσύχναστος πεζόδρομος είναι ιδανικό σημείο για να πάρετε μια καλή μυρωδιά από τη σύγχρονη ταυτότητα της Πάτρας.
Επίσκεψη στο Θέατρο «Απόλλων». Κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα και φιλέλληνα Ερνέστο Τσίλλερ, αρχιτέκτονας που γέμισε την Αθήνα «διαμάντια» και όχι μόνο. Η πρώτη παράσταση που ανέβηκε εδώ ήταν το έργο του Giuseppe Verdi «Un ballo in Maschera» στις 10 Οκτωβρίου 1872 από ιταλικό θίασο. Στις αρχές του 20ου αιώνα η κρίση στην αγορά σταφίδας έφερε το τέλος για τις παραστάσεις ιταλικού μελοδράματος και από το 1910 στην σκηνή του Απόλλωνα άρχισαν να κυριαρχούν ελληνικοί θίασοι όπως της Κοτοπούλη, του Βερώνη κ.α. Το συγκεκριμένο θέατρο έχει μια πρωτιά καθώς είναι το παλιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση είναι το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας.
Βόλτα στα Ψηλά Αλώνια. Αν βρεθείτε στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών θα έχετε όλη την Πάτρα στα πόδια σας. Σημειώνεται ότι είναι από τις μεγαλύτερες πλατείες στην Ελλάδα. Εδώ θα κάνετε και στάση σε ένα από τα μικρά café και πάνω από όλα θα δοκιμάσετε το παγωτό του Caravel. Δίπλα στην Πάτρα, βρίσκεται και η μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδας.
Διασκέδαση στη Γεροκωστοπούλου. Το υπαίθριο αυτό σημείο είναι ίσως το πιο εναλλακτικό στέκι όλης της Πάτρας. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας αλλά ειδικά τα βράδια, τα σκαλάκια γίνονται το σημείο συνάντησης για εκατοντάδες φοιτητές, το πιο δυναμικό πληθυσμιακό κομμάτι της Πάτρας δηλαδή. Τα σκαλάκια προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα ως το λιμάνι σε ένα κάδρο που μοιάζει με χειμαρρώδες αστικό ποτάμι. Μετά τη στάση στα σκαλάκια μπορείτε να κάνετε είσοδο σε ένα από τα ρεμπετάδικα ή φαγάδικα που υπάρχουν άφθονα στην περιοχή.
Ραντεβού για βόλτα στην οδό Αγίου Νικολάου. Είναι ο πιο busy δρόμος της Πάτρας και μόνο για αυτό το λόγο μια περατζάδα εδώ επιβάλλεται. Έχει φυσικά απ’ όλα: bar, καφετέριες, wine bars, φαγάδικα, μπαράκια, όλα στη σειρά σε μια ζωντανή και πολύχρωμη πιάτσα.
Επίσκεψη στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Βρίσκεται στα δυτικά της Ακρόπολης, στην Άνω πόλη. Και άλλη πρωτιά για την Πάτρα εδώ, αφού το αρχαίο Ωδείο της πόλης (160 π.Χ.) είναι παλαιότερο και από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Check in στις μεγάλες και εντυπωσιακές πλατείες της πόλης για να αναμειχθείτε με τους ντόπιους. Από τις πιο γνωστές είναι η πλατεία Όλγας, ακολουθεί η πλατεία Γεωργίου με το θέατρο «Απόλλων», η ομώνυμη στην Παλιά Πόλη και η πλατεία Τριών Συμμάχων απέναντι από το μόλο του λιμανιού.
Οινοεπίσκεψη στον πύργο της Αχάια Κλάους. Απέχει 15 χιλιόμετρα από την πόλη αλλά αξίζει και με το παραπάνω την επίσκεψη του. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε το 1861 με ιδρυτή τον Βαυαρό Γουσταύο Κλάους και συνεχίζει να παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά – όπως η διάσημη η Μαυροδάφνη. Βρίσκεται σε ένα καταπράσινο ειδυλλιακό περιβάλλον και δίνει λίγο την αίσθηση πως ο επισκέπτης έχει βρεθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό μεσαιωνικό χωριό χάρις στα ιστορικά του κτίρια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τους πέτρινους πύργους και φυσικά τα κελάρια και τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης από το 1873.
Επίσκεψη στης πόλης το Χαμάμ στην Άνω Πόλη. Χτίστηκε το 1400, επί Ενετοκρατίας και στη συνέχεια διατηρήθηκε από τους Τούρκους για τους οποίους άλλωστε η συνήθεια των θερμών λουτρών είχε μεγάλη αξία. Το χαμάμ λειτουργεί και σήμερα (πλήρως ανακαινισμένο) και μάλιστα συγκαταλέγεται στα παλιότερα σωζόμενα, σε χρήση, θερμόλουτρα στην Ευρώπη. Η είσοδος στους χώρους γίνεται μέσω τοξωτών ανοιγμάτων. Πίσω τους βρίσκεται η δεξαμενή και ο χώρος της εστίας. Το χαμάμ δέχεται και άνδρες και γυναίκες, αλλά διαφορετικές ημέρες, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Ο πιο γλυκός αποχαιρετισμός στην Πάτρα. Δεν είναι άλλος από μια βόλτα στο λιμάνι για μια βαθιά εισπνοή θαλασσινού αέρα. Η πολυσύχναστη και πολυαγαπητή στους Πατρινούς μαρίνα της Πάτρας, λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, έχει περιποιημένα μαγαζιά και καλές επιλογές για ψαροφαγία αλλά και γραφικά café με θέα στη θάλασσα και στα σκάφη στις προβλήτες. Εδώ υπάρχει και ένα «μικρό θεατράκι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, και το οποίο τους θερινούς μήνες φιλοξενεί εκδηλώσεις και παραστάσεις. Είναι ιδανικό σημείο αν η βόλτα σας στην Πάτρα έχει χαρακτήρα ρομαντικό. Αν πάλι δεν έχει, τότε θα πάρετε μια ιδέα για το πως παίζουν και διασκεδάζουν οι Πατρινοί δίπλα στη θάλασσα.