Αυτά είναι τα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας που μαγεύουν τους ταξιδιώτες

Αυτά είναι τα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας που μαγεύουν τους ταξιδιώτες

Η φυσική ομορφιά που θα σας αλλάξει τα ταξίδια

Η οργάνωση μιας εκδρομής με βάση έναν από τους πολλούς εθνικούς δρυμούς και πάρκα της χώρας υπόσχεται μια εξαίσια και διαφορετική εμπειρία για τους ταξιδιώτες.

Πίνδος

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου είναι το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της χώρας μας. Η έκταση του φτάνει κοντά στα 2 εκατομμύρια στρέμματα ενώ η οικολογική και περιβαλλοντική του αξία σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο είναι ανεκτίμητη.

Στην πραγματικότητα, μέσα σε αυτό τον δρυμό βρίσκονται και άλλοι μικρότεροι, όπως ο δρυμός Βίκου-Αώου και Πίνδου (Βάλια Κάλντα, την παραμυθένια κοιλάδα της Ελλάδας) κι ακόμα: 11 περιοχές NATURA 2000, 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής κι ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.

Εδώ βρίσκονται επίσης και οι Δρακόλιμνες Τύμφης – Σμόλικα, με το απόκοσμο φυσικό σκηνικό και οι Λίμνες Φλέγκα. Για πολλά από όσα μπορείτε να κάνετε εδώ -ορειβασία, πεζοπορία, αλιεία- τις πληροφορίες, οδηγίες και συμβουλές μπορείτε να τις λάβετε από τα Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου (Ασπράγγελοι Ζαγορίου, Μέτσοβο, Μαυραναίοι Γρεβενών). Οι παραπάνω περιοχές είναι και ιδανικές για να… στρατοπεδεύσετε με την οικογένεια και να μπείτε σε κάποια από τις «φέτες» του αχανούς πάρκου.

Αλόννησος

Πρόκειται για το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας και την ίδια στιγμή, τη μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2,220 km2). Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το πάρκο περιλαμβάνει την Αλόννησο αλλά και έξι μικρότερα νησάκια γύρω της (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.

Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στις επισκεπτόμενες περιοχές: κολύμβηση, ελεύθερη κατάδυση, παρατήρηση της άγριας ζωής. Το πιο… hot όλων όμως που μπορείτε να δοκιμάσετε με κέντρο διαμονής σας την Αλόννησο είναι μια κατάδυση στο ναυάγιο της Περιστέρας. Πρόκειται για το πρώτο επισκέψιμο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Οι ερασιτέχνες δύτες μπορούν να μεταβούν στο σημείο μόνοι ή συνοδεία επαγγελματιών δυτών ενώ όσοι δεν έχουν μυηθεί στην τέχνη των καταδύσεων μαθαίνουν για τη την σπουδαία αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη μέσω μιας εφαρμογής εικονικής περιήγησης που προσφέρει το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης κοινού το οποίο λειτουργεί στην Χώρα της Αλοννήσου.

Το αθηναϊκό φορτηγό πλοίο, το οποίο βυθίστηκε σε βάθος περίπου 30μ. γύρω στα 420 – 400 π.Χ. μετέφερε αμφορείς κρασιού και είχε προορισμό τη σημερινή Σκόπελο με αφετηρία τη Μένδη της Χαλκιδικής και την Πεπάρηθο. Το ορμητήριο σας για όλα τα παραπάνω θα είναι η Στενή Βάλα, ένα ήσυχο ψαροχώρι, αγαπημένος προορισμός εδώ και χρόνια των φυσιολατρών και όσων αναζητούν χαλαρωτικές διακοπές. Βρίσκεται σε ένα φυσικό όρμο που προστατεύεται από τους ισχυρούς ανέμους. Από τη Στενή Βάλα θα φτάσετε στο νησί Περιστέρα, στην Κυρά Παναγιά και σε αρκετές ερημικές νησίδες γύρω από την Αλόννησο.

Πρέσπες

Οι Πρέσπες, ένα από τα τελευταία σύνορα μας (στη βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας, στην περιφέρεια Φλώρινας). Εκεί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή. Ένας τόπος καθηλωτικός σαν σκηνικό ταινίας του Αγγελόπουλου. Την Πρέσπα την μοιραζόμαστε τρεις χώρες: Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ. Με τη λέξη Πρέσπα νοούνται οι δύο λίμνες, η Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Αυτό που προσφέρουν οι Πρέσπες είναι κατ’ αρχάς ένα τοπίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην Ελλάδα.

Πλούσιο φυσικό περιβάλλον, το υδάτινο στοιχείο των λιμνών, υποβλητικό τοπίο, μοναδική αρχιτεκτονική στους οικισμούς, αλλά και βυζαντινά μνημεία κάνουν αυτή την γωνιά της Ελλάδας συναρπαστική σαν ένα ζωντανό εργαστήρι της φύσης. Προετοιμαστείτε να δείτε αλπικά λιβάδια, εκτεταμένα δάση οξιάς και βελανιδιάς, ένα μοναδικό παραλίμνιο δάσος και βοσκοτόπους , να περπατήσετε μέσα σε παραμυθένια πεζοπορικά μονοπάτια, να ξεναγηθείτε από έναν ντόπιο ψαρά με τη βάρκα του μέσα στη Μεγάλη Πρέσπα και να κάνετε bird watching στην παραλίμνια περιοχή της Μικρής Πρέσπας.

Δρυμός Ολύμπου

Μεγάλη ποικιλία βλάστησης λόγω του έντονου ανάγλυφου αλλά και της μικρής απόστασης από τη θάλασσα. Ένα τόπος γεμάτος από μικροπεριβάλλοντα – αυτό είναι το τοπίο που χαρίζει το αγέρωχο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο. Αυτός ο δρυμός είναι από τους πιο παλιούς χαρακτηρισμένους στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1938, και περιλαμβάνει τις ψηλές κορυφές και τις βόρειες πλαγιές του βουνού. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως το πιο αξιόλογο φυσικό μνημείο της Ελλάδας. Μάλιστα, το 1981, σαράντα και πλέον χρόνια από την ίδρυση του, κηρύχθηκε απ’ την UNESCO «Απόθεμα της βιόσφαιρας», όπως αναφέρει το exploringgreece.

Όσο για το δασικό τοπίο εμφανίζει πολλές διαφοροποιήσεις. Στην πρώτη ζώνη, των αείφυλλων πλατύφυλλων (από τα 300 έως τα 500 μέτρα) κυριαρχούν οι θάμνοι και δέντρα χαμηλού ύψους όπως το πουρνάρι κι η κουμαριά. Στα 600 μέχρι τα 1400 μέτρα, κυριαρχούν τα δάση οξιάς- ελάτης αλλά και αυτά της μαύρης πεύκης. Από τα 1400 μέτρα έως τα 2500 μέτρα εμφανίζεται η ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων με το πιο σπάνιο είδος πεύκης, το ρόμπολο. Στα ρέματα αναπτύσσονται πλατάνια, ιτιές και άλλα παραποτάμια είδη. Η πανίδα του δρυμού είναι εξίσου πλούσια λόγω της ποικιλομορφίας που δημιουργούν οι βιότοποι στα διαφορετικά υψόμετρα. Στον δρυμό ζουν από μικρά και μεγάλα θηλαστικά μέχρι μεγάλοι πληθυσμοί αμφίβιων, ερπετών αλλά και εντόμων – κυρίως πεταλούδες.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μπει κάποιος στην καρδιά του δρυμού, είναι από το Λιτόχωρο, το οποίο απέχει από την Αθήνα 430 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 92 χλμ. και από την Κατερίνη 24 χλμ. Ο δρόμος από το Λιτόχωρο οδηγεί στη θέση Πριόνια (υψόμετρο 1.000 μ.). Υπάρχει η επιλογή να τον προσεγγίσετε και από τη θεσσαλική του πλευρά. Σε αυτή την περίπτωση η αφετηρία θα είναι η Λάρισα μέσα από την διαδρομή της εθνικής οδού Λάρισας – Ροδιάς – Συκαμινέας 46 χλμ. Άλλη επιλογή εισόδου είναι η Ελασσόνα. Εδώ η διαδρομή είναι προς Ολυμπιάδα και Σπαρμό.