Δείτε το βίντεο
Είτε στα ορεινά είτε παραθαλάσσια της Αττικής, θα ανακαλύψεις σπουδαίους ιστορικούς θησαυρούς που συχνά μπλέκονται με τον μύθο. Αποτελούν ιδανική αφορμή για μια βόλτα και εξερεύνηση ακόμη και μια Κυριακή.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Λυχνοσπηλιά με τη μεγάλη ιστορία. Αν δεν την έχεις ακούσει, είναι ευκαιρία να την γνωρίσεις μιας και βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι φαντάζεσαι.
Θα ακούσεις να την αποκαλούν Λυχνοσπηλιά αλλά επίσης και Σπήλαιο του Πανός. Πρόκειται για ένα σπήλαιο γνωστό από την αρχαιότητα το οποίο μάλιστα χρησιμοποιούταν από τους προϊστορικούς χρόνους ως χώρος λατρείας του Θεού Πάνα και των Νυμφών. Αυτό εξάλλου αποκαλύπτουν και οι χαραγμένες επιγραφές στην είσοδο του σπηλαίου όπως επίσης και οι παραστάσεις των αγγείων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Και αργότερα εξακολούθησε να αποτελεί ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό λατρευτικό κέντρο.
Γιατί την αποκαλούν Λυχνοσπηλιά; Από τα περισσότερα από δύο χιλιάδες λυχνάρια τα οποία βρέθηκαν εκεί και τα οποία χρονολογούνται κυρίως στα χρόνια του 4ου μ.Χ. αιώνα.
Πού βρίσκεται όμως αυτή η ξεχωριστή Σπηλιά; Η αλήθεια είναι ότι στο σημείο στο οποίο βρίσκεται η πρόσβαση δεν είναι πολύ εύκολη. Θα την βρει κανείς αατολικά του φαραγγιού της Γκούρας, σε υψόμετρο 770 περίπου μέτρων. Πολλοί λένε ότι αποτελεί ενδεχομένως το πιο καλά κρυμμένο σημείο ολόκληρης της περιοχής της Πάρνηθας. Και όχι άδικα. Αν είσαι ορειβάτης σίγουρα θα την έχεις ακούσει ή και επισκεφθεί. Το σίγουρο είναι ότι όσα θα δεις θα σε αποζημιώσουν για την όποια δυσκολία. Όταν βρεθείς εκεί στο πλάτωμα του σπηλαίου και κοιτάξεις το κωνικό του άνοιγμα θα σκεφτείς ότι όλη η διαδρομή άξιζε τον κόπο, όπως αναφέρει το exploringgreece.