Υπάρχουν μέρη της Ελλάδας που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό όταν τα συναντάς
Υπάρχουν διάφορα μέρη της Ελλάδας που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό όταν τα συναντάς και γνωρίζεις την ιστορία τους. Κάποια από αυτά μπορείς να τα επισκεφθείς και άλλα να τα θαυμάζεις μέσα από ιστορίες. Σήμερα θα σου μιλήσουμε για ένα από αυτά που δεν είναι άλλο από την λεγόμενη «Ιερή χρονοκάψουλα» της Ελλάδας που προκαλεί δέος. Πιθανόν να έχεις βρεθεί κάποια στιγμή εκεί και να έχεις νιώσει το μοναδικό συναίσθημα. Φυσικά μιλάμε για την Παλαιά Μονή Φιλοσόφου στην Αρκαδία.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι η παλαιά Μονή Φιλοσόφου αποτελεί την πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας. Θεμελιώθηκε τον 10ο αιώνα και ταυτόχρονα είναι ένα από τα παλαιότερα και σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Η παράδοση λέει ότι η μονή ιδρύθηκε το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επονομαζόμενο “φιλόσοφο”, γραμματέα του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Από εκεί πήρε και το όνομά της.
Οι εικόνες που θα δεις στο παρακάτω βίντεο του καναλιού Up Stories μιλούν από μόνες τους. Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό σημείο, δύσβατο μέσα σε μια χαράδρα. Στέκεται εκεί στα 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού Λούσιου, στο κοίλωμα ενός ψηλού και απότομου βράχου και προκαλεί δέος. Ταυτόχρονα σε ταξιδεύει θαρρείς και κάνεις ένα ξεχωριστό ταξίδι στην ιστορία και το παρελθόν αιώνων πριν.
Το θαυμαστό δημιούργημα προκαλεί και σήμερα δέος σε όποιον το θαυμάζει. Εκεί, επίσης, σώζεται σήμερα ο βυζαντινός ναός (Καθολικό), πραγματικό αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Μέσα σε μια κοιλότητα, η μονή μοιάζει να είναι σκαλισμένη στα βράχια με δεξιοτεχνία. Ένα δημιούργημα που ακόμη και σήμερα θα απαιτούσε πολύ χρόνο και κόπο για να γίνει. Και ίσως το αποτέλεσμα να μην ήταν το ίδιο, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου είναι πράγματι μια «Ιερή χρονοκάψουλα» της Ελλάδας και ο ρόλος της ήταν πολυεπίπεδος. Η μονή είναι γνωστή σαν “Κρυφό Σχολειό”, καθώς όπως λέει η παράδοση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε σχολείο που αργότερα εξελίχθηκε – στη Νέα Μονή – σε σημαντική ιερατική σχολή. Η μεγάλη άνθηση της Μονής έγινε τον 17ο αι. Εκείνη την περίοδο μάλιστα κτίστηκε και η Νέα Μονή, χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί η παλαιά.