Η ιστορία μιας κατασκευής που έγινε πια μνημείο
Ένα από τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας είναι ότι αποτελεί τόπο όπου συνέβησαν πολλά ιστορικά γεγονότα, τα οποία έχουν αφήσει πίσω τους το αποτύπωμά τους. Κάποια από αυτά μένουν έως σήμερα να μας θυμίζουν τις εποχές εκείνες, που οι κατασκευές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής κατά την οποία αναγέρθηκαν. Ένα από αυτά που έχουμε ξεχωρίσει τόσο κυρίως της κατασκευής του όσο και του γεγονότος ότι δεν αποτελεί πολύ γνωστό αξιοθέατο και μνημείο της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Ο λόγος για το υδατογέφυρο Μονής Λουκούς το οποίο βρίσκεται στο Άστρος Κυνουρίας. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη κατασκευή που προκαλεί ενδιαφέρον και αξίζει μια επίσκεψη ώστε να το επεξεργαστείς και από κοντά. Αν βρεθείς στην περιοχή πλέον θα ξέρεις μερικές πληροφορίες παραπάνω για ένα από αυτά τα παράξενα της Ελλάδας.
Το μοναδικό στο είδος του υδατογέφυρο της Ελλάδας και η χρησιμότητά του
Το συγκεκριμένο υδατογέφυρο μοιάζει ουσιαστικά με γεφύρι αλλά θεωρείται ότι είχε μια επιπλέον χρησιμότητα από το να ενώνει απλώς δύο σημεία. Πιστεύεται, λοιπόν, ότι είναι μια ρωμαϊκή κατασκευή η οποία αντιστοιχεί και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως το υδραγωγείο. Κάτι ανάλογο σε αυτό το ύφος κατασκευής δεν έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Ουσιαστικά φαίνεται πως εξυπηρετούσε τις ανάγκες για μεταφορά νερού στην περιοχή. Και δεν αποτελεί γεφύρι με την κλασική έννοια του όρου. Κι αυτό γιατί δεν αποτελεί ένα κλασικό χτισμένο πετρογέφυρο όπως τα δεκάδες που συναντούμε στην Ήπειρο, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.
Στην πραγματικότητα έχει κατασκευαστεί απλώς για να δίνει την αίσθηση του γεφυριού. Τα δύο τόξα που διαθέτει έχουν λαξευτεί επάνω σε έναν συμπαγή βράχο δημιουργώντας αυτή την αίσθηση. Επάνω στη γέφυρα μπορείς να διακρίνεις ακόμη τις μεταλλικές σωλήνες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο για τη μεταφορά του νερού.
Το μοναδικό αυτό στο είδος του υδατογέφυρο βρίσκεται, όπως είπαμε στο Άστρος Κυνουρίας και θα το συναντήσεις στο ρέμα Καλογριάς το οποίο σε περίπου μισό χιλιόμετρο καταλήγει στον ποταμό Τάνο. Εκεί κοντά το ποτάμι ενώνεται με τον Αργολικό Κόλπο. Κοντά στο υδατογέφυρο είναι η βυζαντινή μονή Λουκούς στην περιοχή των Κάτω Δολιανών.
Απόλαυσε μερικές εντυπωσιακές εικόνες από τα κανάλι Up Drones του Youtube στο οποίο φαίνεται το συγκεκριμένο υδατογέφυρο:
Παράλιο Άστρος: Ένας ήσυχος προορισμός για το Σαββατοκύριακο
Και αν θες ακόμη μια αφορμή για να βρεθείς στην περιοχή και να δεις από κοντά αυτό το ξεχωριστό υδατογέφυρο, μπορείς να κανονίσεις ένα σαββατοκύριακο στο παράλιο Άστρος. Πρόκειται για μια εγγυημένη και ασφαλή επιλογή για να περάσεις ήσυχα και οικονομικά ένα 48ωρο. Η κοντινή του απόσταση από την Αθήνα και το γεγονός ότι έχει πολλά και αξιοπρεπή καταλύματα το καθιστούν ιδανικό προορισμό. Ειδικά όσο ο φθινοπωρινός καιρός επιτρέπει και μια βόλτα στη θάλασσα. Στα συν είναι επίσης και τα μικρά γραφικά ταβερνάκια με τους ωραίους και περιποιημένους μεζέδες.
Το Παράλιο Άστρος απέχει μόλις 32 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα πράγμα που σημαίνει ότι σε λιγότερο από δύο ώρες θα είσαι εκεί. Να απολαμβάνεις τη θέα και τη φιλοξενία. Βάλε το στο πρόγραμμα και σίγουρα θα μας θυμηθείς.
Εξάλλου εκεί σε περιμένει ένα από τα παράξενα της Ελλάδας που μας αρέσει να εξερευνούμε, το υδατογέφυρο.
*Με πληροφορίες από: Γ. Κορδάτου, Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας.Νεώτερη Γ΄ 11 1834-1862 Εκδόσεις 20ος αιώνας.