Εκεί που η αρχαιότητα μπλέκεται με τον μύθο
Ένα από τα συναισθήματα που νιώθεις όταν επισκέπτεσαι μερικά από τα πιο ιστορικά αξιοθέατα της Ελλάδας είναι δέος. Κάποια από αυτά έχουν την απαρχή τους στην αρχαιότητα και συχνά η ιστορία μπλέκεται με τον μύθο.
Μια τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv, είναι και το Μαντείο των Δελφών. Ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Ελλάδας που αξίζει και πρέπει να επισκεφθείς έστω και μία φορά στη ζωή σου. Αποτελεί έναν κοντινό προορισμό στην Αθήνα και έτσι μπορείς να κάνεις την επίσκεψή σου ακόμη και με μια μονοήμερη εκδρομή στη Φωκίδα.
Μαντείο των Δελφών: Το μυστηριακό τοπίο που πρέπει να επισκεφθείς
Το Μαντείο των Δελφών αποτελούσε το γνωστότερο Μαντείο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Πιθανόν θα έχεις ακούσει να αποκαλούν την περιοχή και ομφαλό της γης και αυτό έχει την εξήγησή του. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο θεός Δίας άφησε δύο αετούς, τον έναν προς την ανατολή και τον άλλον προς την δύση, εκείνοι συναντήθηκαν στους Δελφούς. Το Μαντείο κατά την αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα.
Σήμερα, μόλις βρεθείς εκεί θα καταλάβεις αμέσως ότι βρίσκεσαι σε έναν τόπο ξεχωριστό. Μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια σπουδαία στοιχεία της ιστορίας τα οποία έχουν σχετιστεί με την λατρεία στον Απόλλωνα. Σύμφωνα πάντως με τους ιστορικούς και τις έρευνες που έχουν γίνει, η ίδρυση του μαντείου θεωρείται ότι οφειλόταν στην ύπαρξη ενός χάσματος, από το οποίο έβγαιναν αέρια, τα οποία, εισπνεόμενα, έκανε να περνούν οι άνθρωποι σε μια κατάσταση έκστασης.
Η διαδρομή προς το Μαντείο των Δελφών είναι εξίσου όμορφη με το περιβάλλον. Μπορείς να επιλέξεις τους Δελφούς για διαμονή για ένα σαββατοκύριακο και να εξερευνήσεις την γύρω περιοχή. Μπορείς, επίσης, να συνδυάσεις την επίσκεψη στους Δελφούς και με μια εκδρομή στο Γαλαξίδι.
Η Πυθία και οι χρησμοί της
Άρρηκτα συνδεδεμένη με το Μαντείο των Δελφών ήταν και η Πυθία. Θεωρούταν ο ενδιάμεσος κρίκος με τον οποίο επικοινωνούσε ο θεός Απόλλωνας με τους ανθρώπους και έδινε τους χρησμούς. Αυτοί οι χρησμοί καταγράφονταν και ερμηνεύονταν από τους ιερείς. Η φήμη της Πυθίας εξαπλώθηκε καθώς εκείνη έδινε χρησμούς την ώρα που βρισκόταν σε μια εκστατική μέθη χρησιμοποιώντας φύλλα από δάφνη. Θεωρείτο ότι ο Απόλλωνας κατοικούσε μέσα στο ιερό του φυτό, τη δάφνη. Έτσι, μέσα από το θρόισμα των φύλλων του φυτού προφήτευε δίνοντας χρησμούς για τα μελλούμενα.
Η Πυθία δεν ήταν ένα συγκεκριμένο άτομο στο Μαντείο των Δελφών, όπως πολλοί ίσως πιστεύουν. Ήταν διαφορετικές γυναίκες η οποίες επιλέγονταν όντας αγνές και παρθένες. Οι χρησμοί της Πυθίας είχαν μεγάλη σπουδαιότητα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το πόσο εξαπλώθηκε η φήμη του Μαντείου των Δελφών. Ένα ταξίδι στον ομφαλό της γης θα σε ταξιδέψει σίγουρα πίσω στον χρόνο.