Εντυπωσιάζει η επίσκεψη σε αυτό το νησί των Κυκλάδων
Την δική της ιστορία και μάλιστα από αρχαιοτάτων χρόνων έχει η Δήλος. Μπορεί... δίπλα της η Μύκονος να μαζεύει πολύ κόσμο και διασημότητες, όμως η Δήλος είναι ξεχωριστή.
Χαρακτηρίζεται ανοιχτό μουσείο καθώς όπου και να κοιτάξεις γύρω σου θα δεις αρχαιολογικούς θησαυρούς. Η νησίδα της Δήλου διαθέτει ένα μικρό λιμάνι στη δυτική της πλευρά. Εκεί φτάνουν τα πλοιάρια τα οποία φέρνουν τους επισκέπτες που θέλουν να το εξερευνήσουν και αναχωρούν από τη Μύκονο, το νησί με τις πιο διάσημες παραλίες.
Στην αρχαιότητα γνώρισε ένδοξες στιγμές καθώς ήταν ξακουστή σε όλους ως γενέτειρα της θεάς Άρτεμις και του θεού Απόλλωνα. Στις μέρες μας αποτελεί πόλο έλξης για όσους θέλουν να ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή και να μαγευτούν από τα εκθέματά της.
Η Δήλος σαν... υπαίθριο μουσείο
Φθάνοντας στο μικρό αυτό ακατοίκητο νησί θα νιώσεις πραγματικά σαν να βρίσκεσαι σε ένα υπαίθριο μουσείο! Εδώ οι διακοπές στις Κυκλάδες είναι εντελώς διαφορετικές από τα συνηθισμένα. Θα συναντήσεις έναν ολόκληρο αρχαίο οικισμό που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Μόνο μια βόλτα στους πλακόστρωτους δρόμους είναι αρκετή ώστε να μεταφερθείς σε άλλες εποχές. Θα περπατάς και γύρω σου θα βλέπεις αρχαία σπίτια, ναούς και αγάλματα, αναφέρει το exploringgreece.tv.
Η Δήλος, το ακατοίκητο νησί με την πλούσια ιστορία αποτελεί σήμερα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα νερά της Δήλου είναι γαλαζοπράσινα και διάφανα. Όταν μάλιστα τα αντικρίζεις νομίζεις πως είναι βγαλμένα από καρτ ποστάλ. Σου θυμίζουμε πως στο Αιγαίο και συγκεκριμένα δίπλα στην Κίμωλο θα συναντήσεις το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της χώρας μας.
Ο μύθος για το ακατοίκητο νησί της Δήλου
Όπως αναφέρει ο μύθος η Δήλος είναι η γενέτειρα του Απόλλωνα και της δίδυμης αδελφής του, της Άρτεμις. Η Δήλος που πλέον είναι ακατοίκητο νησί κατοικούνταν από την 3η χιλιετία π.Χ., ενώ γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν εκεί Μυκηναίοι. Η γεωγραφική της θέση προσέλκυσε το ενδιαφέρον των αρχαίων Ελλήνων αλλά και άλλων. Η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα, έφερε όλο τον πλούτο πάνω στο νησί. Αυτό που είχε σκεφτεί – προβλέψει, ήταν η απώλεια ανθρώπινων ζωών, η δουλία και οι συμφορές που θα έφερνε ο πλούτος. Ο μύθος λέει πως το νησί ερήμωσε και έτσι παρέμεινε τις δύο τελευταίες χιλιετίες.
Το Ιερό του Απόλλωνα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη της Δήλου. Είχε εδραιωθεί ήδη από τους Ομηρικούς χρόνους και έφτασε στο απόγειο της ακμής του στην αρχαϊκή και κλασική εποχή. Κατά του ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, η Δήλος ήταν ένα από τα πιό εμπορικά λιμάνια του Αιγαίου. Έτσι αυξήθηκε κατά πολύ ο πληθυσμός της και υπήρχε έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Τον 1ο αιώνα π.Χ. η Δήλος όμως λεηλατήθηκε και καταστράφηκε όχι μία αλλά δύο φορές.
Ωστόσο, καταφέρνει να διατηρεί την αίγλη της με τα αρχεία μνημεία της να είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο.