Πώς πήρε το όνομά του
Μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο πνιγμένο στα δένδρα και σε απόσταση μόλις 2 ώρες από την Αθήνα με το αυτοκίνητο, βρίσκεται ένας μοναδικός δρόμος με ξεχωριστό όνομα.
Σε αντίθεση με άλλους δρόμους, δεν φέρει το όνομα κάποιου ήρωα ή επωνύμου ή κάποιο τοπωνύμιο, για να τον βρεις στους χάρτες. Ο λόγος για τον «δρόμο της αγάπης» στο ορεινό χωριό της Βυτίνας, ένα γραφικό χωριό μέσα στη φύση που προσκαλεί τους επισκέπτες του να το εξερευνήσουν.
Πώς πήρε το όνομά του
Ο δρόμος της αγάπης στη δυτική πλευρά της Βυτίνας, στο λεγόμενο Παλαιό Χωριό με τις ιστορικές εκκλησίες των Αγίων Αποστόλων και της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1847, σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή. Το δρομάκι μέσα στο πυκνόφυτο δάσος δεν πήρε το όνομά του επειδή από το παρελθόν υπήρξε πολύ αγαπητό στους ερωτευμένους του χωριού, αλλά και στους επισκέπτες από τα διπλανά χωριά. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα exploringgreece.gr, εκεί πήγαιναν τα ζευγάρια για να πρωτογνωριστούν, ανταλλάσσοντας ερωτικά βλέμματα και μηνύματα, σύμφωνα πάντα με τα αυστηρά ήθη της εποχής.
Το μαγευτικό χωριό της Βυτίνας
Από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά, αλλά και τουριστικά χωριά του Μαινάλου, χτισµένη σε υψόµετρο 1.033 µ., στους πρόποδές του, η Βυτίνα έχει το δικό της φανατικό κοινό για τις χειµερινές εξορµήσεις, µε ατού της την εύκολη πρόσβαση (μόλις 15 χλµ.) στο χιονοδροµικό κέντρο Μαίναλου!
Η κοντινή της απόσταση όµως από την Αθήνα την καθιστά αυτοµάτως και ιδανικό προορισµό για τις εκδροµές του Σαββατοκύριακου, ακόµα και για ηµερήσιες. Φτάνοντας, αφήστε το αυτοκίνητο και σεργιανίστε στα λιθόστρωτα σοκάκια, για να ανακαλύψετε κάθε γωνιά της.
Μη φύγετε, αν δεν προµηθευτείτε χειροποίητα ζυµαρικά, καρύδια, βότανα, φυσικά το κορυφαίο µέλι «Ελάτης Μαινάλου Βανίλια» αλλά και ξυλόγλυπτα, αφού η περιοχή υπήρξε κέντρο ξυλογλυπτικής και υφαντουργίας. Πριν να συνεχίσετε την περιήγησή σας, κάντε µια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο και την Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι και ο Πολιούχος, ενώ κοντά στην πλατεία θα ανακαλύψετε τη Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, µε αξιόλογο ιστορικό αρχείο, καθώς και το πετρόκτιστο κτήριο του «Ελληνικού Σχολείου», της περίφηµης σχολής που ιδρύθηκε το 1782.