Μια γέφυρα με τη δική της ιστορία
Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και πάντα ανακαλύπτουμε ένα καινούριο καλά κρυμμένο μυστικό που θα μας ενθουσιάσει. Όπως αυτό που βρίσκεται αρκετά κοντά μας και συγκεκριμένα στον Άσσο Κορινθίας. Μια γέφυρα με τη δική της ιστορία και τους δικούς της θρύλους να τη συνοδεύουν.
Ο λόγος για την υδατογέφυρα του Ράχιανι ή αλλιώς Γέφυρα της Ευφροσύνης όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν. Αν βρεθείς στην περιοχή για μια μονοήμερη εκδρομή, μπορείς να τη θαυμάσεις από κοντά, αφού θα έχεις γνωρίσει την ιστορία της.
Η γέφυρα της Ευφροσύνης στην Πελοπόννησο
Η γέφυρα της Ευφροσύνης βρίσκεται στον νομό Κορινθίας και συγκεκριμένα πάνω από το χείμαρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο. Για να καταλάβεις πού ακριβώς, μπορείς να συμβουλευτείς τους Google Maps. Η λίθινη λίμνη έχει μήκος περίπου 27 μέτρα και ύψος 8,5 μέτρα και κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (1687 – 1715) ενώ ήταν κάποτε υδραγωγείο.
Πρόκειται για μια γέφυρα η οποία είναι ουσιαστικά χωρισμένη σε δύο διαζώματα. Στο κάτω διάζωμα είναι κατασκευασμένο ένα τόξο μεγάλων διαστάσεων τόξο το οποίο τελικά καταλήγει ένθεν και ένθεν, σε δύο ακρόβαθρα. Αυτά τα δύο, τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα στην κοίτη του χειμάρρου και σε απόσταση από τις όχθες. Στα ακρόβαθρα μάλιστα διακρίνονται ακόμη οι διαμπερείς οπές στήριξης των ξύλινων ικριωμάτων, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της.
Ο θρύλος με την κοπέλα στην γέφυρα
Όπως πολλά αξιοθέατα, χωριά και τοποθεσίες στην Ελλάδα, η γέφυρα της Ευφροσύνης έχει τους δικούς της θρύλους να τη συνοδεύουν. Ένας από αυτούς τους θρύλους αναφέρεται στο όνομά της. Λέγεται λοιπόν ότι η γέφυρα λέγεται έτσι καθώς σύμφωνα με το θρύλο κάποτε μία κοπέλα ονόματι Ευφροσύνη είχε αυτοκτονήσει από αυτήν. Αυτή είναι μια από τις γέφυρες της Πελοποννήσου που μας έχουν προκαλέσει εντύπωση. Σε αυτή την κατηγορία έχουμε κατατάξει επίσης και την ελληνική γέφυρα με το χαρακτηριστικό της που την κάνει να ξεχωρίζει μαζί με άλλες παγκοσμίως, όπως αναφέρει το exploringgreece.