Στόχος να ανοίξει ξανά ο τουρισμός - Τι ισχύει για όσους δεν έχουν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι και θα διαπραγματευθoύν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές.
Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ' αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ, να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ. Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο είδε το Ρόιτερς.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση, ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.
Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται παραλλήλως για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27 της ΕΕ, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν. Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθουν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση.
Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά, που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.
Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν, αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.
«Ναι, αλλά με σεβασμό των προσωπικών δεδομένων»
Στη... μάχη κατά του κορονοϊού, η λήψη μέτρων για την εναρμόνιση ή διευκόλυνση της διαδικασίας πιστοποίησης ότι κάποιος είναι εμβολιασμένος, ανοσοποιημένος ή απαλλαγμένος από μολύνσεις, είναι σημαντική, σημειώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το υπό διαπραγμάτευση πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο υπενθυμίζει ότι πρέπει τα προσωπικά δεδομένα να προστατεύονται και να λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της παραχάραξής τους.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ, το Συμβούλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χρήση τέτοιων δεδομένων πιστοποίησης ή ανοσοποίησης για μη ιατρικούς σκοπούς «για την παροχή προνομιακής και αποκλειστικής πρόσβασης στα δικαιώματα εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να εξεταστεί με προσοχή».