Καταπράσινο σκηνικό με τρεχούμενα νερά
Μύθοι και ιστορία σε πολλές περιπτώσεις έχουν συνδεθεί με ιδιαίτερο τρόπο σε διάφορα μέρη και αξιοθέατα της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι ένας μυθικός ποταμός που λέγεται ότι τα αρχαία χρόνια οδηγούσε στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη.
Είναι φυσικά ο Αχέροντας με την ξεχωριστή ιστορία και τα γεγονότα που τον συνοδεύουν αλλά και την ανεπανάληπτη ομορφιά. Γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά και ένα καταπράσινο περιβάλλον που δημιουργείται κατά μήκος του ποταμού Αχέροντα. Εικόνες που σου μένουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό αν βρεθείς εκεί. Ένα ταξίδι που σε προτρέπουμε να κάνεις με την πρώτη ευκαιρία.
Αχέροντας: Ο μυθικός ποταμός που οδηγούσε στο σκοτεινό βασίλειο του Άδη
Ο Αχέροντας είναι ένα μυθικό και εντυπωσιακό μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων στην Ήπειρο, το οποίο μάλιστα χαρίζει τα νερά και την ομορφιά του σε τρεις νομούς, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας. Αυτό που έχει κάνει ευρύτερα γνωστό τον Αχέροντα είναι ο μύθος με τον οποίο έχει συνδεθεί. Συγκεκριμένα στην αρχαιότητα πίστευαν πως από τον Αχέροντα αυτό περνούσε ο ψυχοπομπός Ερμής, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Κάτω Κόσμο. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει, μάλιστα, ότι τα νερά του Αχέροντα να ήταν πικρά, δηλητηριασμένα από ένα στοιχειό που ζούσε μέσα τους. Αυτά τα πικρά νερά έγιναν παρελθόν όταν ο Άγιος Δονάτος σκότωσε, λέει αυτό το στοιχείο, και έτσι τα ποτάμια έγιναν γλυκού νερού και πήρε και το όνομά του το κοντινό χωριό Γλυκή. Ένα χωριό διαμάντι και πολύ γνωστό στην Ήπειρο.
Ένα ποτάμι γεμάτο ζωή και ομορφιά
Παρά το μεγάλο του μήκος το συγκεκριμένο ποτάμι είναι πλωτό σε ένα μέρος του και συγκεκριμένα μόνο στα τελευταία του χιλιόμετρα. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό των επισκεπτών λόγω της ομορφιάς του. Αλλά και σπίτι για πολλά ζώα και πουλιά. Εκεί ζει μεγάλο μέρος από την πανίδα της περιοχής, η οποία αποτελείται από άφθονα μικρά ψάρια, χέλια, βατράχια, πεταλούδες, και λίγα ακίνδυνα νερόφιδα, ενώ στο τελευταίο του τμήμα, αυτό του «Δάσους της Περσεφόνης», ξεκινάει μια πραγματικά υπέροχη παραποτάμια διαδρομή αρκετών χιλιομέτρων.
Οι πηγές του Αχέροντα δεν εντοπίζονται σε ένα σημείο. Οι πρώτες είναι από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στον νομό Ιωαννίνων και άλλες από τα όρη Σουλίου και Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Άλλες είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος Πρέβεζας κοντά στη Γλυκή Θεσπρωτίας.
Η επίσκεψη στην περιοχή, το μόνο που θα σου αφήσει είναι τις καλύτερες εντυπώσεις και εικόνες μαγικές στο μυαλό, όπως αναφέρει το exploringreece.