Ένας μικρός και άγνωστος παράδεισος...
Μπορεί ο Σκορπιός να είναι το φημισμένο και αγαπημένο νησί του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά δεν είναι το μοναδικό. Κι αυτό γιατί ο Έλληνας κροίσος είχε στην κατοχή του ακόμη μια μικρή νησίδα η οποία είναι εξίσου μεγάλης ομορφιάς αλλά όχι φήμης. Ο λόγος για τη Σπάρτη. Το μικρό και ακατοίκητο νησί του Ιονίου που είναι καταπράσινο και σίγουρα μοιάζει με έναν μικρό παράδεισο επί γης. Ο λόγος για τη Σπάρτη. Που διαφέρει από τη γνωστή Σπάρτη της Πελοποννήσου αλλά έχει τη δική της ομορφιά και την ιστορία της. Και της οποίας η ιστορία συνδέεται πολύ στενά με τον Αριστοτέλη Ωνάση και την αγάπη του για την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά.
Σπάρτη: Το άγνωστο νησί του Ωνάση που δεν πέτυχε να γίνει το αντίγραφο του Σκορπιού
Η Σπάρτη, λοιπόν, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοίδων. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νησιών το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το όνομά του το οποίο πήρε από την αρχαία πειρατική φυλή Τηλεβόες. Οι Τηλεβόες είχαν σαν ορμητήριο το Μεγανήσι. Η διαφορετική αυτή Σπάρτη, λοιπόν, είναι ένα καταπράσινο ακατοίκητο νησί με καλλιεργήσιμη γη η οποία βρίσκεται απέναντι από το Περιγιάλι Λευκάδας. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί ανήκε σε γαλλική οικογένεια. Το 1963, λοιπόν, το νησί Σπάρτη αγοράστηκε μαζί με τον Σκορπιό από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον Σκορπίο, ο Ωνάσης ξεκίνησε τις εργασίες στη Σπάρτη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα αντίγραφο του πρώτου για τον γιο του Αλέξανδρο.
Ωστόσο, οι εργασίες σταμάτησαν βίαια τον Γενάρη του 1973. Και ο λόγος είναι γνωστός για όσους ξέρουν την ιστορία της οικογένειας Ωνάση. Ήταν όταν το μικρό αμφίβιο αεροσκάφος Piaggio 136 με χειριστή τον 25χρονο Αλέξανδρο, συντρίβεται, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και ο ίδιος βρίσκει τραγικό θάνατο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ, εξαιτίας της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστη.
Το έρημο ακατοίκητο νησί
Η Σπάρτη είναι σήμερα ένα μικρό και έρημο νησί. Δεν έγινε Σκορπιός και ούτε φημίζεται σαν τον Σκορπιό. Διοικητικά ανήκει πλέον στη Λευκάδα και μπορείς να το δεις από κοντά αν κινείσαι με σκάφος στο Ιόνιο. Μια βουτιά στα νερά του είναι σίγουρα μια εμπειρία μοναδική… Δες πού ακριβώς βρίσκεται ταξιδεύοντας με τους Google Maps. Κάποια στιγμή πέρασε στα χέρια του Ρώσου μεγιστάνα «βασιλιά της ποτάσας» Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Ο ίδιος ήθελε να το προσφέρει σαν δώρο στην 24χρονη κόρη του Εκατερίνα και την 12χρονη Άννα, όπως αναφέρει το exploringgreece.