Πώς είναι σήμερα η Κορωνησία
Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, θα συναντήσεις μνημεία, πινακίδες και κτήρια που έχουν να σου διηγηθούν μια ιστορία από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Τις μάχες που έγιναν εκεί, τους Έλληνες που θυσιάστηκαν, τα κρυφά σχολεία και τις απέραντες εκτάσεις που είχαν γεμίσει κάποτε πολεμιστές. Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα, σίγουρα θα βρεθείς σε κάποια από τα μέρη που διαδραματίστηκαν σπουδαίες μάχες και πολλές φορές με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Ένα από αυτά, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv, είναι η Κορωνησία. Μια τοποθεσία γεμάτη ομορφιά στην Άρτα η οποία σήμερα δεν μπορεί να σου θυμίσει ή να σε κάνει να σκεφτείς πώς ήταν όταν δόθηκε εκεί η Μάχη της Κορωνησίας το 1829.
Μάχη της Κορωνησίας: Πώς είναι σήμερα το σημείο που σημειώθηκε η νίκη των Ελλήνων
Η πολεμική σύγκρουσημεταξύ Ελλήνων και Τούρκων που έλαβε χώρια σε αυτό το σημείο της Άρτας είχε νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Η Μάχη της Κορωνησίας έγινε στις 5 Μαρτίου 1829 και με αυτό τον τρόπο η Βόνιτσα ξαναέγινε ελληνική. Η συνέχεια έχει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Αυτή η έκβαση της μάχης κινητοποιεί ξανά τον, ευρισκόμενο στα Γιάννενα, Μεχμέτ Ρεσίτ Πασά Κιουταχή στρατηγό με τεράστιο κύρος πλεόν αρχιστράτηγο του Σουλτάνου. Εντολή του να πνίξει τη Ρούμελη στο αίμα τάχιστα για να αναλάβει μετά επικεφαλής των οθωμανικών στρατευμάτων στο ρωσοτουρκικό μέτωπο.
Ο αρχιστράτηγος Τζώρτζ έπειτα θα ανακοινώσει την ανάσχεση του Κιουταχή στην χιλιαρχία των Σουλιωτών υπό τον Αθανάσιο Κουτσονίκα. Ο βασικός στόχος και σκοπός ήταν να κλειστούν στο νησάκι Κορωνησία στο πέρασμα των Οθωμανών. Με αυτό τον τρόπο θα είχαν την ευκαιρία να εμποδίσουν τον Κιουταχή, που μέχρι τότε ήταν αήττητος να περάσει στη Ρούμελη. Επικεφαλής των τουρκικών στρατευμάτων είναι ο ίδιος ο Κιουταχής. Δεν θα καταφέρει όμως να υλοποιήσει το σχέδιό του. Στις 10 Μαρτίου 1829 υπογράφηκε το πρωτόκολλο του Λονδίνου.
Πώς είναι σήμερα η Κορωνησία
Η Κορωνησία είναι σήμερα ένα μικρό χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας στον Αμβρακικό κόλπο με λίγους κατοίκους και ένα ήρεμο και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Η Κορωνησία απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας και αποτελεί μια μικρή εκδρομή που πρέπει να κάνεις αν βρεθείς στην περιοχή. Αν έχεις διαβάσει για την Μάχη της Κορωνησίας, μπορεί στο μυαλό σου να νομίζεις ότι τα γεγονότα εξελίσσονται μπροστά στα μάτια σου. Στην πραγματικότητα, αυτό το χωριό της Άρτας βρίσκεται στο μικρό νησί Πέρα Νησί, το οποίο όμως είναι γνωστό συνολικά ως Κορωνησία. Οι εικόνες από ψηλά είναι εντυπωσιακές. Ένα μικρό χωριό στη λιμνοθάλασσα. Αποτελώντας πηγή ζωής για δεκάδες πτηνά.