Στη μνήμη των πεσόντων έχει ανεγερθεί μνημείο σε ύψωμα του χωριού
Πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας έχουν ταυτιστεί με κάποιο ιστορικό γεγονός που σημάδεψε το εκάστοτε μέρος. Μία από αυτές τις τοποθεσίες είναι και το χωριό Πέτα της Άρτας. Όπως μας πληροφορεί το exploringgreece.tv, εκεί έγινε μία από τις μάχες της Επανάστασης του 1821 που έμεινε στην ιστορία παρότι δεν είχε θετική έκβαση για τους Έλληνες. Ένα σημείο το οποίο έχει σίγουρα αλλάξει από τότε αλλά αποτελεί έναν οικισμό που έχει μείνει στην ιστορία.
Ελληνική Επανάσταση του 1821: Η Μάχη του Πέτα
Η μάχη του Πέτα ήταν μία από τις σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 η οποία είχε αρνητικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες. Η μάχη έγινε στις 4 Ιουλίου του 1822, στο χωριό Πέτα, 5 χιλιόμετρα ανατολικά της Άρτας. Εμπλεκόμενες πλευρές ήταν οι Έλληνες αγωνιστές, συνεπικουρούμενοι από το Τάγμα των Φιλελλήνων, και ο οθωμανικός τακτικός στρατός συνεπικουρούμενος από σώματα ατάκτων μισθοφόρων Τουρκαλβανών. Η έκβαση της μάχης ήταν ολέθρια ήττα Ελλήνων και Φιλελλήνων, και οι συνέπειές της υπήρξαν ιδιαίτερα δυσάρεστες για τους Σουλιώτες και για τη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα στην Ήπειρο.
Πώς έγιναν τα γεγονότα: Τη νύχτα της Δευτέρας 3ης προς την 4η Ιουλίου 1822, μία δύναμη αποτελούμενη από περίπου 8.000 Οθωμανούς στρατιώτες και επικεφαλής τους πασάδες Μεχμέτ Ρεσίτ Κουταχή και Ισμαήλ Πλιάσα, βγήκε από την Άρτα. Το Πέτα βρίσκεται σε μια κορυφογραμμή από βορρά προς νότο με απότομες πλαγιές που βλέπουν προς την Άρτα. Στα αριστερά τοποθετήθηκαν οι Φιλέλληνες, πιο δεξιά το πυροβολικό τους, στη συνέχεια το σώμα των Επτανησίων με τον Σπ. Πανά, και στο δεξιό άκρο πάνω σε ένα λόφο ο Γώγος Μπακόλας με τους πολεμιστές του. Σε άλλη κορυφογραμμή πιο πίσω και σαν εφεδρείες, τοποθετήθηκαν τα άτακτα σώματα των Μπότσαρη, Βαρνακιώτη, Βλαχόπουλου, Ίσκου, Γάτσου, Δημοτσέλου κ.α. οπλαρχηγών, που όμως συνολικά η δύναμή τους δεν ξεπερνούσε τους 2.000 μαχητές.
Η μάχη άρχισε από τα χαράματα και κράτησε έως το απόγευμα. Η πορεία της μάχης ευνοούσε την ελληνική πλευρά, όμως στο ύψωμα που κατείχε ο Μπακόλας φάνηκαν ξαφνικά περίπου 80 Τούρκοι σημαιοφόροι. Οι Έλληνες ερμήνευσαν αυτό το περιστατικό ως προδοσία του Μπακόλα και οπισθοχώρησαν αλλά αργά. Γρήγορα περικυκλώθηκαν από τους εχθρούς. Η ήττα ήταν κοντά…
Στη μνήμη των πεσόντων έχει εγερθεί μνημείο σε ύψωμα του χωριού.
Πώς είναι σήμερα το μέρος που έγινε η Μάχη του Πέτα
Το Πέτα είναι σήμερα μια μικρή κωμόπολη στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Άρτα. Και μπορεί το μέρος να είναι γνωστό από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά το μέρος κατοικείται από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρεί το παρακείμενο αρχαίο νεκροταφείο.
Δείτε το βίντεο από το κανάλι Kyroulis του Youtube.