Όσο και να ταξιδέψεις στην Ελλάδα, πάντα θα σου προκαλούν έκπληξη κάποιες τοποθεσίες. Μέρη απόκοσμα, ακόμη και σεληνιακά. Όπως το σεληνιακό τοπίο στη Μήλο ή ο Κοκκινοπηλός στην Πρέβεζα. Υπάρχει ένα ακόμη σημείο στη νότια Ελλάδα, το οποίο είναι άγνωστο στους πολλούς αλλά προκαλεί έκπληξη και στους επισκέπτες αλλά και σε όσους το θαυμάζουν σε φωτογραφίες. Ο λόγος για μια περιοχή στην Κρήτη και τον Τυφλό Ποταμό. Έχεις ακούσει ποτέ την περιοχή Ποταμίδα και τους Κομόλιθους.
Οι Κομόλιθοι είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο παράξενα και εντυπωσιακά αξιοθέατα σε ολόκληρη την Κρήτη. Και αυτό το διαπιστώνεις από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στην περιοχή. Δεν γίνεται να μην σταθείς και να θαυμάσεις το σημείο αλλά και να βγάλεις και πολλές φωτογραφίες. Καλό είναι πριν το επισκεφθείς, να μάθεις μερικά και για την ιστορία αυτού του σεληνιακού τοπίου.
Κομόλιθοι: Το άγνωστο σεληνιακό τοπίο της Ελλάδας και ο Τυφλός ποταμός
Οι εντυπωσιακοί και ομολογουμένως πολύ παράξενοι Κομόλιθοι βρίσκεται το χωριό Ποταμίδα Κισσάμου, στην κοιλάδα του Τυφλού Ποταμού Ποταμού. Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων μακριά από τα Χανιά. Τι είναι στην πραγματικότητα αυτοί οι σχηματισμοί;
Πρόκειται ουσιαστικά για ξεχωριστούς λόφους οι οποίοι κατά βάση αποτελούνται από μαλακό άργιλο στον οποίο με την πάροδο του χρόνου η διάβρωση έχει δώσει αυτές τις υπέροχες μορφές.
Βρίσκονται λίγα μόνο μέτρα από τα σπίτια του χωριού σε ένα πολύ γόνιμο πεδινό κομμάτι γης. Πράγμα το οποίο το κάνει ιδιαιτέρως ξεχωριστό. Κι αυτό γιατί ξεχωρίζει πάνω από τα χωράφια του κάμπου. Δημιουργούνται μικρά και μεγαλύτερα μετέωρα τα οποία στην ουσία είναι παντελώς γυμνά από βλάστηση στα πλάγια. Έχουν όμως περίεργους και φουντωτούς θάμνους στις κορυφές τους δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση. Η ανάβαση στους Κομολίθους είναι εύκολη καθώς και η πεζοπορία ανάμεσά τους.
Τα απόκοσμα τοπία της Ελλάδας
Εκτός από τις διάφορες φωτογραφίες που μπορούμε να δούμε σήμερα από αυτό το εξωπραγματικό σημείο της Ελλάδας, υπάρχει ακόμη μια φωτογραφία που είχε ξεχωρίσει από τους Κομόλιθους. Ο λόγος για τη φωτογραφία του αστροφωτογράφου από τα Χανιά, Χρήστου Κοτσαύτη, η οποία επιλεχθεί τότε από τη NASA ως Earth Science Picture of the Day (EPOD) και συνοδεύτηκε από το εξής σχόλιο:
“Οι παραπάνω παράξενης όψης μικροί λόφοι βρίσκονται στην περιοχή Κομολιθοι κοντά στην Ποταμίδα. Είναι εντελώς άγονοι, εκτός από τούφες βλάστησης στις κορυφές τους. Αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πηλό, χρόνια διάβρωσης από τον άνεμο και το νερό έχει σμιλεύσει τα χαρακτηριστικά κωνικά τους σχήματα“.
Και αυτή η τοποθεσία στην Ελλάδα, όπως είπαμε δεν είναι η μοναδική. Εξίσου εντυπωσιακούς σχηματισμούς, εκτός από τη Μήλο και την Πρέβεζα, βρίσκουμε και στη Τήνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος και διάθεση για να τα εξερευνήσεις και να μάθεις περισσότερα γι’ αυτά, όπως αναφέρει το exploringgreece.