Ένα ξεχωριστής ομορφιάς «κόσμημα»
Μεγάλες εκκλησίες που προκαλούν δέος. Εκκλησάκια χτισμένα στα πιο απόκρημνα μέρη. Μοναστήρια με ιδιαίτερη ιστορία και αρχιτεκτονική. Αυτά συνθέτουν την εικόνα της χριστιανοσύνης απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν λοιπόν και οι ναοί που ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητά τους. Ένας από αυτούς είναι το μοναδικό εκκλησάκι στην Ελλάδα χωρίς σκεπή. Η Λήμνος είναι το νησί που θα το βρεις.
Παναγία Κακαβιώτισσα, το μοναδικό εκκλησάκι χωρίς σκεπή στην Ελλάδα
Το γραφικό, μοναδικό στο είδος του εξωκκλήσι βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού στη Λήμνο. Η αρχιτεκτονική του το κάνει να ξεχωρίζει. Βρίσκεται κάτω από μια σπηλιά και δεν έχει στέγη. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι το μοναδικό εκκλησάκι στην Ελλάδα χωρίς σκεπή. Το όνομά της το πήρε από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το λιμάνι της Μύρινας.
Η ιστορία της μικρής εκκλησίας που έχει για σκεπή την σπηλιά ξεκινάει το 1300 οπότε και χτίστηκε. Εκεί επέλεξαν ερημίτες μοναχοί να ασκητέψουν, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σημείο απόλυτης ησυχίας και μοναδικής αισθητικής. Το 1305 το εκκλησάκι περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας, όταν μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή, εγκαταστάθηκαν στο εξωκλήσι για να προστατευθούν από τις επιδρομές Τούρκων.
Ήταν τότε που κάτω από το βραχώδες μπαλκόνι οι ασκητές έχτισαν τον μικρό ναό για να τελούν τη θεία λειτουργία οι μοναχοί. Με το πέρασμα των χρόνων οι μοναχοί έφυγαν από τη ζωή και ο τελευταίος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Λήμνο και να πάει στο Άγιο Όρος.
Τι λέει η παράδοση
Η παράδοση λέει ότι πριν φύγει για το Άγιο Όρος ο τελευταίος μοναχός βρήκε ένα Λημνιό από την οικογένεια Μουμτζή, που είχε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον». Ο μοναχός ζήτησε από το βοσκό να τοποθετεί την εικόνα στο ναό κάθε»Λαμπροτρίτη» για να λειτουργείται. Έπειτα, σύμφωνα με το λαϊκό θρύλο, ο ασκητής μπήκε στη θάλασσα, άνοιξε το ράσο του, το οποίο έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος. Νέοι μοναχοί δεν ήρθαν στο ξωκλήσι, το οποίο έμεινε ως αξιοθέατο του νησιού. Το εξωκκλήσι της «Παναγιάς της Κακαβιώτισσας» αποτελεί ησυχαστήριο για εκείνους που θέλουν να απομονωθούν και να προσευχηθούν.
Η πρόσβαση στο ναό γίνεται μέσω ενός μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Κάκαβου, όπως αναφέρει το exploringgreece.