Πιο δίπλα απ' ό,τι φαντάζεσαι...
Η ιστορία της Ελλάδας μετρά αιώνες και αυτό μπορείς να το καταλάβεις πολύ απλά κάθε φορά που επισκέπτεσαι και έναν καινούριο προορισμό, ένα καινούριο μέρος ακόμη και μέσα στην Αττική. Υπάρχουν γωνιές και αξιοθέατα που είτε δεν τα έχεις ακούσει ποτέ είτε μπορεί να έχεις ακούσει πληροφορίες αλλά να μην γνωρίζεις λεπτομέρειες.
Ίσως, λοιπόν, συμβαίνει κάτι τέτοιο και με ένα φρούριο της Αττικής το οποίο βρίσκεται στη Φυλή εδώ και 2.300 χρόνια. Και η ιστορία του, φυσικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αξίζει να βρεθείς εκεί με την πρώτη ευκαιρία και να κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν και μάλιστα αιώνες πριν.
Το φρούριο της Αττικής που βρίσκεται εκεί εδώ και 2.300 χρόνια
Το αρχαίο φρούριο ή αλλιώς οχυρό της Φυλής βρίσκεται σε ένα σημείο πλαγιά της Πάρνηθας και συγκεκριμένα σε υψόμετρο κάτι λιγότερο από 900 μέτρα και βρίσκεται πολύ κοντά στον σημερινό σύγχρονο οικισμό της Φυλής. Το εντυπωσιακό είναι ότι βρίσκεται εκεί εδώ και 2.300 χρόνια και συγκεκριμένα από τον 4ο αιώνα.
Δεν είναι σίγουρα τυχαία η θέση στην οποία έχει κατασκευαστεί. Το φρούριο που δεν γνωρίζουν αρκετοί, κατέχει όπως και τα περισσότερα φρούρια μια πολύ στρατηγική θέση. Κι αυτό γιατί βρίσκεται πάνω στον πιο άμεσο δρόμο οποίος ουσιαστικά συνέδεε την Αθήνα με τη Θήβα. Παρατηρώντας το σήμερα θα δεις ότι διαθέτει ένα τείχος ακανόνιστου σχήματος στην ανατολική πλευρά του υψώματος.
ο σημείο διαθέτει απότομα βράχια τα οποία μπορείς να δεις ότι έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί αρκετός χώρος αρκετά επίπεδος για να φιλοξενήσει οικοδομήματα. Εκεί υπήρχαν πριν εκατοντάδες χρόνια διάφορα κτήρια, τα οποία στην ουσία εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες της φρουράς. Μιας φρουράς η οποία έμενε εκεί σε μια μόνιμη βάση. Από τα κτίσματα αυτά έχουν διασωθεί μόνο τα θεμέλια τα οποία μπορεί να δει κανείς σήμερα με μια βόλτα εκεί.
Το φρούριο της Φυλής που στέκει εκεί εκατοντάδες χρόνια αποτελεί ένα από τα πολυάριθμα παραμεθόρια φρούρια τα οποία είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι. Σκοπός τους ήταν να ελέγχουν τους δρόμους που οδηγούσαν στην αττική ενδοχώρα.
Μια άλλη άποψη που αφορά την κατασκευή του αλλά έχει απορριφθεί είναι ότι το φρούριο χτίστηκε πολύ πιο πριν και μάλιστα όχι από τους Αθηναίους. Από ποιους όμως; Από γείτονες τους για δύο σκοπούς. Αφενός για κατόπτευση αυτής της κατεύθυνσης από την Αθήνα, αφετέρου για άλλους στρατηγικούς λόγους, όπως αναφέρει το exploringgreece.